בשקט בשקט הפכה בשנים האחרונות העיר חדרה, שנמצאת בהתפתחות מרשימה ותקופת תנופה, לעיר שעבריינים מצאו בה מקום של בית לפעילות הפשיעה שלהם. עבריינים מקומיים, חלקם צעירים, שפרצו לעצמם נתיבים פליליים עד שהתברגו לרשימת העבריינים שמעסיקה את המשטרה. חיבורים עם ארגוני פשיעה גדולים ומשמעותיים מהדרום, מהמרכז ומהצפון ובתוך כך סכסוכים שהולכים ומסלימים שיוצרים אי שקט ומנפצים את תחושת הביטחון של התושבים.
נפגשנו לראיון עם סנ"צ עמית פולק, מפקד תחנת משטרת חדרה, כדי לשמוע ממנו על המאבק של המשטרה בפשיעה בעיר.
סנ"צ עמית פולק, הפשיעה בחדרה בשנתיים האחרונות גאתה, מה אתם עושים בעניין?
"אנחנו מוכוונים ללחימה בפשיעה ביום וגם בלילה. אנחנו משקיעים המון, משקיעים הרבה כוחות גם בתחום האלימות, בתחום הסמים ובתחום הנשק. אנחנו מכירים את כל הסכסוכים הפליליים ואת כל הקשרים הפליליים שיש פה בעיר חדרה. יש כאן בעיר מספר עבריינים שקשורים לעבריינים ברמה הארצית, גם מאזור המרכז וגם מאזור הדרום".
סנ"צ פולק לא מוכן להאדיר שמות של עבריינים או לקטלג אותם כעבריינים בכירים ולכן הוא גם עומד על כך שלא ננקוב בשמות, אם כי הוא מדגיש: "אנחנו מכירים את כולם ויושבים להם חזק על הזנב".
"אני לא אוהב להגדיר עבריינים במושגים של בכירים או במושגים אחרים כי בסופו של דבר מדובר באנשים שמזלזלים בחוק, באנשים שפוגעים בחברה ופוגעים בציבור", הוא אומר.
אני עושה עצירה בראיון איתו ומציין עבור הקוראים שראשי ארגוני הפשיעה שנכנסו לחדרה הם שלום דומרני מהדרום באמצעות הזרוע הביצועית שלו האחים מתן ועומרי ארביב, עבריינים תושבי העיר, ויש גם את קוטייר עודה, המרצה עונש מאסר ממושך בכלא אבל הזרוע שלו היא כראג'ה. אליהם מתווספים למצבת הפשיעה בחדרה עבריינים מקומיים, חלקם מצויים איתם בקואליציות ואחרים פתוחים איתם בסכסוכים.
אי אפשר להתעלם מהעובדה שרק לפני כשלושה חודשים סוכל ניסיון חיסול של שני עבריינים בכירים - רוסלן מוגילבסקי שחבר אל מתן ארביב ובכך הפך גם אותו ליעד לחיסול. מוגילבסקי, שפתוח בסכסוכים עם מספר גורמים, כרת ברית כמו שקוראים לזה עם ארביב, שנחשב דמות חזקה בעיר למרות גילו הצעיר, והרצון לפגוע במוגילבסקי מסכן גם את ארביב.
כאמור חמישה עבריינים שכירי חרב שהגיעו חמושים לבית המלון שבו שהו השניים נעצרו על ידי בלשים של המשטרה, חמושים ומצוידים ברעלות וכפפות והוגשו נגדם כתבי אישום.
סנ"צ פולק: "הזכרת פה מספר שמות ואנחנו מכירים את כולם. חלקם באמת מחוברים ברמות לראשי ארגוני פשיעה ואגב לגבי הנקודה שציינת - הפשיעה גאתה בעיר אבל זה יותר משנתיים. העיר חדרה יושבת על צירי תנועה מרכזיים וגם קרובה לאזור המרכז. כל הדבר הזה מייצר פלטפורמה נוחה לארגוני פשיעה ומחוללי פשיעה לבצע את הפעילות שלהם. אתה יושב פה בחדרה על ציר 4 ציר 2 ציר 9 קרוב לכביש 6 , זה כל העורקים המשמעותיים מאד במדינה. ארגוני פשיעה גדולים שפועלים באזור המרכז מנסים לזלוג גם לעבר העיר חדרה".
יש משהו שממגנט אותם דווקא לחדרה?
"הקירבה. יש כאן התפתחות של בנייה, התפתחות של עסקים. מי שזוכר את חדרה בעבר כעיר מיושנת, היום היא עיר מתפתחת מאד, עסקים משגשגים, שכונות יוקרה שהתפתחו, מגדלים ואתרי בנייה גדולים מאד. השכונות הללו שהתפתחו גם באזור אור עקיבא וגם מאולגה מטבע הדברים מושכות גם קהל לא נורמטיבי. אחוז העבריינים בעיר הוא לא גבוה ואחוז הפשיעה ביחס למקומות אחרים, אתה יכול להשוות אותו לעיר כמו נתניה והן ערים שכנות כי חדרה קרובה מאד לנתניה ולכן גם החיבורים הפליליים".
איך אפשר להשוות לנתניה, חדרה היא כמו שכונה בנתניה מבחינת גודל טופגרפי. תנסה לעשות סדר מי הם העבריינים הפועלים בעיר.
"כשאני נכנסתי לתפקיד לפני כשנה וחצי, עשיתי מיפוי של רמת הפשיעה בעיר. דרך אגב, כל יום אנחנו מקיימים ישיבות שבמרכזן עניין הפשיעה בעיר ופעם בשבוע אנחנו מקיימים ישיבות עם גורמי חוץ, גופים אחרים, שיתופי פעולה שאנחנו עושים עם יחידות מהמחוז ויחידות ארציות שאיתן אנחנו עובדים בשיתוף פעולה כי חלק מהעבריינים קשורים גם אליהן. הצבתי לעצמי אתגרים".
אני רוצה שתיגע בשמות של העבריינים שמעסיקים אותך כמפקד תחנה, אלה שלא נותנים לך לישון בלילה.
סנ"צ פולק ממשיך להתעקש. "אני לא אגע בשמות והסיבה המרכזית היא שאני לא רוצה לתת לעבריינים האלה פרסום. העבריינים האלה מספיק מפורסמים בעבירות הפליליות שהם עושים אבל אני יכול להגיד לך שאנחנו לא מפספסים אף אחד. הזכרת כמה שמות של עבריינים ואני יכול להוסיף על הרשימה עוד לפחות 20 אנשים שנמצאים אצלי על השולחן כמטרה להתלבש על העסקים שלהם, כמטרה לתקוף אותם כלכלית, כמטרה להפסיק את הפעילות העבריינית שלהם קודם כל בחדרה. הזכרת פה שניים שלושה שמות של עבריינים שמחוברים לגורמים ברמה הארצית, יש פה עוד שמות, יש פה אנשים שהם חיילים של עבריינים משמעותיים באזור המרכז ובאזור הדרום. מי שחושב שחדרה תהיה קרקע פוריה לעבירות פשיעה טועה, ואפילו טועה בגדול. אני יכול להגיד לך שכל אירוע של ירי, כל אירוע של מטען או כל אירוע של רימון רסס שהיה לנו פה בחדרה, קיבל טיפול כמו שצריך עם מעצרים".
כמה אירועים כאלה היו לך פה בשנה האחרונה?
"אני יכול להגיד שאם משווים בתחום אירועי הירי לנתונים מהשנה לעומת השנה שעברה אנחנו בירידה של 50 אחוזים. אני יכול לציין שמתחילת השנה יש לנו 150 אחוזי עלייה בכתבי אישום בעבירות של סמים, יש לנו עלייה של 35 אחוזים בכתבי אישום בעבירות של שימוש באמצעי לחימה (אמל"ח)".
אתה רואה עלייה בכתבי האישום שזה בהחלט יפה, אבל עדיין מתרחשים אירועים בעיר, ואירועים לא קלים. מבחינתך, עם יד על הלב, האם בטוח לגור בחדרה היום?
"בטוח לחלוטין. אם מנסים לצייר את העיר הזאת כעיר של עבריינים שמסתובבים כאן ויכולים לחולל פשיעה, אז מי שאומר את זה לא מכיר את הנתונים. העיר חדרה היא עיר בטוחה גם מבחינת הפשיעה וגם מבחינת המשטרה. יש לנו בחדרה משטרה חזקה מאד. ביקשת נתונים אני אתן לך. מתחילת השנה תפסנו 16 אקדחים בעיר חדרה, תפסנו 19 מטעני חבלה ועוד 12 רימונים. בהשוואה לשנה שעברה אנחנו בהישג חסר תקדים".
הנתונים בהחלט מצוינים אבל אם אקדח אחד יורה, מטען אחד או רימון רסס מתפוצץ, אז כאילו לא עשיתם כלום.
"אתה צודק אבל אנחנו הגבנו לכל אירוע. אין פה אירוע אחד שלא ביצענו מעצרים, אין אירוע פתוח. בשנה שעברה היו לנו 38 אירועי ירי והשנה אנחנו על מחצית ממספר אירועי הירי. היום אנחנו על 19. היו שני מטענים. בכל האירועים באמצעות פעילות מתוחכמת שלנו, בדרך כלל עם אמצעים טכנולוגיים, בוצעו מעצרים. ברגע שהגענו לעבריין והצלחנו לשים עליו את היד, הוא יודע במפורש שאנחנו בתמונה. אין אירוע שלא הגענו אל המבצעים".
אתם מבינים מה מסתתר מאחורי האירועים הללו? מדובר בסכסוך כולל או בגל של סכסוכים?
"כל אירוע הוא שונה, חלק מהאירועים נובעים מסכסוכים פרופר פליליים בין עבריינים על עניינים כמו כסף, שטחים, על סמים, על אמל"ח, על ביצוע עבודות".
עבירות סחיטת דמי חסות (סד"ח) יש לך פה בחדרה?
"חלק מהסכסוכים פה מובילים לעבירות סד"ח. עבריינים שמלווים כספים בשוק האפור מלווים לבעלי עסקים כספים וזה חלק מהעניין ואותם בעלי עסקים נורמטיביים שלא מצליחים לעמוד בתשלום של ההלוואות האלה שזה שוק אפור, אז הם מקבלים רימון, סופגים ירי, מפחידים אותם כדי שישלמו את הכספים. בתחום הסד"ח, שגם פה אנחנו בתמונה, יש בעלי עסקים שמגיעים אליהם עבריינים ומנסים לסחוט מהם כסף. כל חודש תשלם לי 10,000 שקלים, או שתשלם על המאבטח הדמיוני שישמור לך על העסק. כמובן שאם לא נקבל שיתוף פעולה מהקורבנות האלה או מבעלי העסקים האלה יהיה לנו קשה לפעול. אני יכול לציין שמפקד המחוז ניצב יחיאל בוהדנה מיום כניסתו לתפקיד קבע לנו מטרות ומשימות שבעיקרן תקיפה כלכלית של עבריינים".
מדובר בהנחיה מלמעלה
בסופו של דבר הלחימה הבלתי מתפשרת בפשיעה צריכה לתקוף את העבריינים מהמקום שכואב להם והמקום שכואב להם וזה הכספים. בסופו של דבר עבריין מבצע פעילות פלילית לא כי כיף לו, אלא כי אלה החיים שהוא מכיר וככה הוא משיג את הכסף שלו. הוא יכול לנסוע ב-BMW, הוא יכול לרכוש נדל"ן או יכול לרכוש רכבים לו ולבני המשפחה שלו. ברגע שנצליח לגעת במקור הכלכלי שלו, אין ספק שזה יגרום נזק לעבריינים. זה יגרום לו לבצע פחות עבירות פליליות וזה יכניס אותו לבית סוהר. מגיעים סוחרי סמים שהם מאזורים אחרים לתוך חדרה ואנחנו עובדים עליהם. אני נוסע לפעילות גם בדרום וגם בכפרים ומבצע מעצרים".
מרבית העבריינים שנכנסים לעולם הפשיעה הם צעירים בשנות ה-20 שמתברגים מהר בצמרת. מה מושך אותם לתוך החיים האלו?
"לצערנו הרב מה שמושך את אותם צעירים להיכנס לעולם הזה מסתכם ביוקרה, כבוד, כסף, דברים שכמובן ברגע שהם נכנסו למעגל הזה קשה להם לצאת ממנו, כי הם כבר מסוכסכים, כי כבר עומדת בפניהם אפשרות להיכנס לבית הסוהר, או שהם כבר ישבו בבית סוהר וזה מעגל שאתה כבר נכנס אליו. בשלב הראשון זו ההתלהבות. לראות עבריין אחר נוסע ברכב מפואר, נכנס למועדונים או מסעדות ויש לו כסף לשלם ולהזמין את כל האחרים. הוא קונה אלכוהול, יהלומים וכל מה שבא לו וזה מלהיב אותם. הם רואים שלא עובדים קשה, מצליחים להוציא כסף מאנשים וזה בהחלט מניע למשוך צעירים לפלוש אל העולם הזה. אבל, העולם הזה הוא עולם רע, אין בו עתיד ולכן חלק מהגדרת העבודה שלנו בתחום העיר זה להשקיע בנוער, בפעילות נגד פשיעת נוער. לנסות להוציא בני נוער שנפלו לתוך המעגל הזה, לתת להם הזדמנות תוך אמירה שאם עשית טעות אפשר לתת לך גלגל הצלה לצאת החוצה ולאתר עבורם מקומות עבודה. חלק מהעבודה שלנו בנושא זה לתקוף את בני הנוער ויכול להיות שאם נתפוס את העבריינים מה שנקרא בחיתולים, יכול להיות שנציל אותם".
אתה מכהן בתפקיד שנה. יש לך בעיר חוץ מהעבריינים המקומיים גם ארגונים? אתה יודע לעשות הפרדה בין העבריינים הפועלים בחדרה, לדעת מי שייך למי?
"אנחנו מכירים את היכולות, את הקשרים של כולם, את תחומי ההתעסקות של כל אחד. מנתחים מפת פשיעה ברמה השבועית וכמובן עדכונים הד הוק ברמה היומית. אנחנו מחוברים ליחידות מחוזיות כמו ימ"ר וליחידות ארציות כמו שהזכרת קודם, יאחב"ל ויאל"כ, ואפילו יחידות נוספות שמסייעות לנו בטיפול באותם עבריינים, חלקם עבריינים שמטופלים ישירות ביחידות להב 433 אבל זה לא אומר שאנחנו לא נוגעים בהם".
"אנחנו מכירים את דרכי הפעולה של כולם וכמובן ששיתוף הפעולה עם האזרחים מסייע לנו מאד. ככל שנדע ונחשוף עבירות נוכל להגיע לעוד שלוחות של אותם עבריינים, אבל אין מצב שאירוע בתחום העיר חדרה לא יטופל, אין מצב שמישהו שמרגיש מאוים או מפחד לפנות למשטרה לא יטופל. אנחנו חזקים, אנחנו משטרה חזקה והזרוע הארוכה שלנו תגיע לכל עבריין שמבצע את הפעילות הפלילית שלו בחדרה. המטרה שלי זה לשמור על ביטחון האזרחים, לתת להם תחושת ביטחון שהם יכולים להסתובב בעיר מתי שהם רוצים, שהם יכולים לפתוח עסק מתי שהם רוצים ולא יצטרכו לפחד מאף עבריין. אנחנו נגיע לכל עבריין ונבוא איתו חשבון".
עד היום אתה מצליח למגר את התופעה שצמחה ובה עבריינים נאחזים בעיר חדרה כקרקע לפשיעה?
"חד משמעית כן. יש עוד עבריינים שפועלים פה בעיר וזו המשימה שלנו. אנחנו לא נמצאים בשוויץ, לצערי אנחנו מדינת ישראל שהיא מדינה טובה אבל חלק מהעבריינים מצליחים לבצע פה עבירות פליליות. אנחנו לא מצליחים ב-100 אחוז אבל האחוזים הם גבוהים ואנחנו מודדים את עצמינו ביחס לשנים קודמות ובהחלט יכולים להיות מרוצים. אני יכול להגיד לך שאנחנו עם הישגים מרשימים ופנינו לקראת 2025".
כמה עצורים יש לך מתחילת השנה, ואני מכוון לפשיעה החמורה.
"בחדרה מתחילת השנה יש מעל ל-1,000 עצורים, שזו כמות גדולה מאד ביחס לרמה הארצית ורובם בגין עבירות פשיעה. לפחות 50 אחוזים מהעצורים קשורים לעבירות החמורות. אנחנו לא עוצרים סתם אנשים. רק צריך לזכור שגם מעצר בגין עבירות אחרות, אולי פחות חמורות בהגדרה שלהן, הן דווקא אלו שגורמות לפגיעה באזרחים. עבירות של התפרצות לדירה, התפרצות לרכב, גניבות רכב, עבירות אלימות וסכסוכי שכנים שמסלימים לכדי אלימות, דווקא העבירות האלה, אם לא תשים עליהן את היד - אנחנו נהיה בבעיה. אני חייב לציין שבעבירות הרכוש שמאד פוגעות באזרחים אנחנו בירידה השנה בשיעור של 33 אחוזים. הצלחנו לעצור פה פורצים על חם. היו לנו פה לפני מספר חודשים שתי פורצות, אחת שפרצה לעסקים ואחת לרכבים, כל אחת בתחום המיומנות שלה, והן נתפסו על חם. שתיהן תושבות חדרה, אחת בשנות ה-40 ואחת בשנות ה-30, אחת פעלה כשהחבר שלה תושב אחד הכפרים ממתין לה ברכב, והשנייה פרצה לעסקים. אנחנו מנתחים את עבירות הפע"ר שהן עבירות שפוגעות באזרח ונותנים טיפול שוטף עם עצורים".
יש לך מסר לעבריינים שפועלים בחדרה או שפוזלים לעבר העיר הזאת שאתה מופקד על הביטחון שלה?
"בוודאי. קודם כל אל תבואו לחדרה, לא כדאי לכם לבוא לחדרה. אם אתם באים לעיר תתקלו פה במשטרה חזקה. אנחנו לא מפחדים מאף עבריין. אנחנו מחפשים את העבריינים כדי להיתקל בהם ולעצור אותם. במקום שהוא מפריע או מסכן את התושבים בעיר שלי חדרה אנחנו נבוא בחשבון עם כל עבריין".
יש לך פשיעה של המגזר בעיר?
"יש, אבל פחות. חדרה מוקפת בכל משרדי הממשלה, תושבי ואדי ערה מגיעים לכאן לקבל שירותים וכמובן הכפרים או היישובים הסמוכים, בתי משפט. חדרה היא עיר שהיא מטרופולין ומטבע הדברים זה מייצר גם פשיעה ואנחנו מטפלים בכולם".
אחרי השנה הזאת - מה היעד שלך לשנה הקרובה?
"שנת 2025 תהיה מאתגרת מבחינתי, כי השנה הצלחנו לרדת באחוז נכבד מאד בנתוני הפשיעה והמטרה שלי היא שבשנה הבאת נרד יותר. נעבוד יותר, נתאמץ יותר ונמצא פעולות מתוחכמות יותר כדי למגר את הפשיעה בעיר ונגיע להישגים מרשימים לא פחות".