מה קורה כשמתאמן נחוש להתגבר על פציעת כתף ישנה מוצא את עצמו, ארבעה חודשים ו-26 אימונים אישיים אחרי שהחל להתאמן, שוכב על רצפת מכון הכושר עם אותה פריקת כתף בדיוק?
שופטת בית משפט השלום, רחל קרלינסקי, קבעה כי האשם נעוץ במאמן ה'אקסטרים' שדחף את המתאמן לגבולותיו וחייב את מכון הכושר וחברת הביטוח לפצות את המתאמן בסכום של 59 אלף שקלים בתוספת הוצאות משפט.
התובע, בן 33, הגיע למכון הכושר במטרה מוגדרת על מנת להתאמן ולחזק פלג גוף עליון לנוכח עבר רפואי של כתף פגועה. בעברו חווה התובע מספר פריקות, כולל בשירותו הצבאי ובאירוע בים. אחרי הפריקה הראשונה רופאים הסבירו לו שהפריקה יכולה לחזור על עצמה והונחה להימנע מפעילות ספורט בזמן הקרוב, משכך המתין תקופה מסוימת עד שפנה למכון הכושר.
המאמן שהוצמד לתובע, על פי עדות המנהל המקצועי במכון, היה "מאמן מצוין עם הרבה ניסיון, ואף נחשב 'מאמן אקסטרים'". במהלך תקופת האימונים של כארבעה חודשים, התקדם התובע משמעותית, עד שהגיע ליכולת הנפת משקל של 40 ק"ג, המהווה כשני שליש ממשקל גופו.
במהלך ביצוע תרגיל חדש המשלב הנפת משקל עם כריעה (סקוואט), פרק התובע את כתף ימין. המאמן העיד על התרגיל: "זה תרגיל מאד קשה. כשאתה יורד לכריעה ובהנפה יש את הגרביטציה שנכנסת כפקטור נוסף... לא נותנים לבן אדם לעשות את התרגיל אם הכתפיים שלו חלשות". המנהל המקצועי של המכון הוסיף בעדותו כי "דרגת הקושי של התרגיל היא גבוהה יותר מאשר הנפה בעמידה".
מומחה בית המשפט קבע נכות צמיתה של 10%, כאשר רק 2% נגרמו מהתאונה הנדונה. בקביעת הפיצוי התחשב בית המשפט בעובדה כי "התובע חזר אחרי 7 ימים להתאמן מספר פעמים במכון הכושר של הנתבעת אבל לא התאמן כרגיל אלא ביצע אימונים על פלג גוף תחתון ועל הליכון".
השופטת קרלינסקי קבעה כי על המכון חלה חובת זהירות מוגברת, וציינה: "הציפיה שהמתעמל המבצע תרגיל כנ"ל לא יפעל במדויק להוראות שניתנו לו היא סבירה ולכן על המאמן היה לתקנו על כך ותוך כדי ביצוע".
עוד הוסיפה השופטת כי: "הנחת היסוד של המאמן שבכל מקרה הכתף הפגועה עלולה להינזק, לא יכולה לשחרר אותו מאחריות למנוע בצורה סבירה את התרחשות הנזק". השופטת גם הדגישה את הצורך בפיקוח צמוד במיוחד בעת ביצוע תרגילים חדשים ומורכבים וציינה: "חובת הזהירות המוטלת עליו מיוצגת לאור אופי הפעילות, לנקיטה באמצעים סבירים למניעת סיכון ובהלימה לנסיבות המקרה".