אפשר להסכים או לא להסכים עם החלטת שופטי בג"ץ לבטל את החוק שמאפשר לשר לביטחון לאומי להתוות מדיניות בנושא חקירות משטרה. אפשר להסכים עם הטענות שהדבר יכול להביא לפוליטיזציה של חקירות, ואפשר להסכים עם הטענות שהסמכות הזאת היא חלק מסמכותו הטבועה של השר הממונה על המשטרה - שאינו עציץ, אלא צריך להתוות לה את הכיוון.

כך או אחרת, השר איתמר בן גביר ספג מכה קשה. מעתה ואילך, כל נגיעה שלו בנושאי חקירות, גם תחת מעטה של מדיניות, תהיה לא חוקית. השר ימודר לחלוטין מקבלת ההחלטות בנוגע לנושאים בהם תתמקד המשטרה בחקירותיה, ומי שיתווה את המדיניות יהיה המפכ"ל. כמובן, תחת השפעה של היועץ המשפטי למשטרה והשב"כ.

ההחלטה הזאת היא אירוע קריטי ביותר בנושא חקירות של פעילי ימין. ברוב מוחלט של השנים האחרונות, ימ"ר ש"י הפך להיות שנוא בהתיישבות, והיה שם נרדף לרדיפת מתיישבים - בדרך כלל פעילי ימין קיצוני, אך לא רק. ימ"ר ש"י, שקיבל בגבעות את הכינוי המשפיל "ימ"ר חמניות", פעל בהכוונה מלאה של המחלקה היהודית בשב"כ נגד יעדי המחלקה.

בהתיישבות זעמו לא פעם על התנהלות השב"כ והמשטרה למול מתיישבים. כך למשל, כאשר תושב השומרון יצא לטיול עם ילדים יהודים. כאשר הם הותקפו, הוא דקר למוות פלסטיני. המתיישב נחקר בשב"כ ארוכות, לטענת עורכי דינו מארגון חוננו, החקירות לוו בהתעללויות קשות. התיק הזה נגמר בלא כלום, מה שהגביר עוד יותר את הזעם בהתיישבות על המחלקה היהודית בשב"כ והתנהלות המשטרה.

לאחר כניסתו של בן גביר לתפקיד השר לביטחון לאומי, הוא התווה מדיניות חקירות שונה - מה שהביא לירידה בחקירות של אירועי טרור יהודי, כולל אירועים שנגמרו בלא כלום. היחסים בין ההתיישבות למשטרה חזרו למסלולם התקין ובמחלקה היהודית בשב"כ זעמו. החקירה נגד נצ"מ אבישי מועלם, נעוצה בעיקר בעובדה שהוא מילא את מדיניותו של השר בן גביר ולא מילא את רצונותיהם של אנשי השב"כ.

בן גביר הוא לא היחיד שספג מכה קשה. השופטים עצמם עלולים לשלם מחיר כבד בעקבות הפסיקה, שהתקבלה על חודו של קול. פסילת החוק, עלולה להביא את בן גביר לדרוש את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כפי שהוא דורש לפטר את היועצת המשפטית לממשלה. עד כה מפלגת עוצמה יהודית יצאה בקמפיין נגד היועמ"שית, כעת מי שלקח מבן גביר את הכוח אלה דווקא שופטי העליון.

לא סתם השר יריב לוין מבקש לכרוך בין הדרישה הפופולרית לפיטורי היועמ"שית לדרישה הפחות פופולרית - שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. ביום בו הוועדה לבחירת שופטים תשתנה, הכל ישתנה. ובמיוחד בימים אלה, כאשר בית המשפט העליון נמצא בהרכב חסר של שלושה, ובתוך פחות משנה - יהיו חסרים בו חמישה שופטים.

מדובר בהזדמנות עצומה, תוך פחות משנה לשנות לחלוטין את פני בית המשפט העליון במינוי של חמישה מתוך חמישה עשר שופטי העליון. בהרכב הנוכחי של הוועדה, לוין לא יוכל למנות מספיק שופטים שמרנים ומאזן הכוחות ייטה פעם נוספת לטובת הליברלים. לכן, לוין קושר בין שינוי הרכב הוועדה לפיטורי היועמ"שית, שהוא המוסמך להניע את ההליך לפיטוריה.

בן גביר לא היה מרוצה, בלשון המעטה, מהדרישה של לוין לכרוך את פיטוריה של היועמ"שית לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. על פי פרסומה של חברתי, אנה ברסקי, בן גביר אף אמר כי "הקואליציה לא עובדת אצל יריב לוין", והבהיר כי "אם ראשי הקואליציה החליטו כי הם תומכים בהליך פיטורי היועמש"ית - הוא יביא את הנושא לממשלה". עם זאת, ייתכן מאוד ובן גביר יחליט לאפשר את כריכת שני המהלכים, רק בגלל פסיקת בג"ץ שלקחה ממנו את הסמכות להתוות מדיניות חקירות במשטרה.