שר המשפטים יריב לוין יכנס היום (שני) את הוועדה לבחירת שופטים. הפעם על סדר היום, חברי הוועדה ישמעו את חלק מהאנשים שהגישו הסתייגויות נגד מינויו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון. בין היתר, הוזמנו לישיבה יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן ועו"ד יצחק בם המייצג לא פעם את ארגון הימין "לביא".

לאחרונה בג"ץ שרטט לשר המשפטים לוין דד ליין לבחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון, אמצע החודש הנוכחי. שר המשפטים ממשיך בסחבת לבחירת עמית לנשיא, בתקווה שבסופו של יום הוא יהיה זה שיחזיק את הכוח בוועדה לבחירת שופטים ולא הרוב בהרכב הנוכחי, המונה את שלושת השופטים, שני נציגי לשכת עורכי הדין וחברת האופוזיציה קארין אלהרר.

לוין הציע בעבר פשרה. בבית המשפט העליון חסרים שלושה שופטים. לוין רוצה למנות שני שופטים, ובתמורה הוא "ישחרר" את מינוי השופט השלישי ומינוי נשיא העליון. לוין רוצה למנות למשרה השיפוטית הרמה ביותר את ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת וד"ר רפי ביטון. בפועל, לוין היה מוכן להתפשר גם על מינוי בקשי לבדו.

אביעד בקשי (צילום: רינה נקונצ'ני)
אביעד בקשי (צילום: רינה נקונצ'ני)

השופטים סרבו לפשרה הזאת, גם אם המשמעות היא שיהיו חסרים שופטים בבית המשפט העליון וגם אם לא יהיה נשיא קבוע לבית המשפט העליון תקופה ארוכה. בפועל, יצחק עמית הוא נשיא בית המשפט העליון כממלא מקום. מינויו לתפקיד בוועדה לבחירת שופטים אינה אלא טייטל רשמי בלבד. הסיבה למלחמה על המינוי אינה באמת שיטת הסניוריטי או השאלה האם עמית כשיר לתפקיד.

המלחמה סביב מינוי נשיא בית המשפט העליון נעוצה ברצונו של לוין למנות שופט אחד שמרן, שלא יהיה שמרן 'לייט'. מינוי סטייל שופטת בית המשפט העליון של ארצות הברית, איימי קוני בארט. מינוי שיטביע חותם בעיצוב הפסיקה בישראל, ואף יגיע בעתיד להיות נשיא בית המשפט העליון בזכות שיטת הסניוריטי.

השופטים מתנגדים בתוקף למינוי של בקשי לבית המשפט העליון. בקשי הוא מי שעמד מאחורי ניסוח חוק הלאום. בעבר פרסמתי כי בקשי התמודד לתפקיד שיפוטי בבית המשפט המחוזי בתל אביב. כאשר התייצב לפני ועדת המשנה, השופט עוזי פוגלמן  טען כי בעקבות המעורבות של בקשי בחקיקת חוק הלאום, מינויו יהיה פוליטי. כך סוכל מינויו של בקשי לערכאה נמוכה מהעליון. כעת, לוין מבקש למנות את בקשי לעליון עצמו, לאחר שבקשי היה מעורב בגיבוש הרפורמה המשפטית.

השופט עוזי פוגלמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השופט עוזי פוגלמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

לדברי גורמים הקשורים לבית המשפט העליון, מינויו של בקשי לעליון הוא מעין "צלם בהיכל" מבחינת רוב שופטי העליון. מינויו של בקשי בגילו הצעיר יחסית לעליון, יביא לכך שבקשי יכתוב מאות ואלפי פסקי דין שיעצבו את הדין הישראלי עשרות שנים קדימה. מלחמה האמיתית בוועדה לבחירת שופטים אינה על שיטת הסניוריטי או על מינוי יצחק עמית לתפקיד נשיא העליון. המלחמה האמיתית היא על השאלה איך יהיו פניו של בית המשפט העליון בעוד 20 שנים.

תגובת ממלא מקום הנשיא בדימוס השופט פוגלמן באמצעות דוברות הרשות השופטת: בניגוד לאמור בכתבה, בוועדת המשנה לא העלה השופט כל נימוק הנוגע להתנגדות על רקע ״פוליטי״. המועמד נשלח למרכז הערכה לערכאת בימ״ש שלום ובחר לא ללכת כי רצה להתמנות לביהמ״ש מחוזי. בשל חסיון דיני הוועדה לא ניתן למסור פירוט נוסף״.