משפחות שכולות המזוהות עם הימין הפוליטי עתרו לבג"ץ נגש שחרור מחבלים רצחניים במסגרת עסקת החטופים. עתירה ראשונה הוגשה על ידי פורום בוחרים בחיים. גם ארגון אלמגור צפוי לעתור לבית המשפט נגד העסקה שאושרה במהלך השבת. אחות שכולה ששוחחה עם מעריב, אמרה כי "לאחר עסקת שליט שהולידה את השבעה באוקטובר, צריך להיות ברור שאסור לבצע עסקאות מופקרות שכאלה".
בעתירת פורום בוחרים בחיים נכתב: “צדק כבר לא נקבל – לא מהממשלה ולא מבית המשפט. אנו פונים בבקשה אחרונה זו, לא בשם הצדק שנרמס, אלא בשם הכבוד המינימלי שמגיע למשפחות השכולות". לדברי הפורום, “המציאות המרה מלמדת כי גורל העתירות בנושא זה נחרץ מראש. ההליך המשפטי הפך למראית עין גרידא, כאשר הדרג המדיני, הביטחוני והמשפטי כבר קיבל את החלטותיו". בפורום “בוחרים בחיים” סיימו את העתירה במילים הבאות: “דמם של הנרצחים הבאים כבר מונח על כפות המאזניים, אך איש אינו מוכן לשאת באחריות.” הרצל ומירב חג’אג הוריה של סגן שיר חג’אג הי״ד מראשי פורום בוחרים בחיים: קראנו בתקשורת שהמשטרה הקצתה כוחות במזרח ירושלים שיגיעו למשפחות המחבלים ויאסרו עליהם לחגוג. אנחנו משוכנעים שיש את הכוחות שילכו לבשר למשפחות השכולות שרוצחי יקיריהם ישוחררו.
במשרד המשפטים פרסמו את רשימת המחבלים שישוחררו בעסקה מיד לאחר החלטת הממשלה לאשר את הוצאת העסקה לפועל. יש לציין כי לאחר שינוי החוק לפני כעשור, שחרור מחבלים בעסקאות אינו נעשה בדרך של חנינה אלא בדרך של החלטת ממשלה מה שאינו נותן למשפחות מעמד מלא של נפגעי עבירה מול הרשויות. בג"ץ צפוי לעבוד במהירות בזק בעתירות שיוגשו נגד העסקה. הדיונים בעתירות הללו צפויים לדחוק לקרן זווית כל דיון אחר, וכל החלטה שיפוטית אחרת. בכדי לא לעכב את עסקת החטופים, לאחר דיון בזק השופטים שידונו בעתירה יתנו פסק דין שיתכן ולא יהיה מנומק בכדי לא לעכב את העסקה.
העתירות שיוגשו, ככל ואכן יוגשו, צפויות להידחות. זאת, לאור מדיניות של בג"ץ שלא להתערב בהחלטות ממשלה הקשורות לשחרור מחבלים. בשלב הראשון צפויים להשתחרר 33 חטופים וחטופות, כאשר אין מידע לגבי מי בחיים ומי איננו בין החיים. תמורתם, מדינת ישראל צפויה לשחרר כ-1,900 איש. 1,167 תושבי רצועת עזה שנעצרו בתמרון וכן 735 מחבלים עם דם על הידיים. בין המשוחררים, מחבלים בולטים כמו זכריה זביידי, אחמד ברגותי וכן איברהים שלאש אשר שוחרר בעסקת שליט וחזר למעגל הטרור.
תגובת הפרקליטות לבג"ץ החטופים: "אין מקום להתערבות שיפוטית בהחלטת הממשלה והדרג המדיני, הן בנוגע לעסקה עצמה והן בנוגע להיקף וסוג המידע על המשוחררים ואופן העברתו. בנוסף, צוין כי הדרג המדיני הנחה החל מהערב להעביר הודעות אישיות למשפחות שקרוביהן נרצחו על ידי אלו שישוחררו".