העותרים להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי השבעה באוקטובר מסרו לבג"ץ תגובה בעקבות עמדת הממשלה אל השופטים. לפיה "טרם בשלה השעה" להקמת ועדה מכל סוג שהיא "בשל מצב המלחמה בו אנו עדיין מצויים".
העותרים, 86 ח"כים לשעבר ומכון זולת, טענו בתגובתם כי עדכון הממשלה אינו מספק מענה לדרישת בג"ץ לבחינת שיקול הדעת השלטוני, ומשקף התעלמות חמורה מחובתה המשפטית להקים ועדת חקירה ללא דיחוי.
לטענת העותרים, הליך קבלת ההחלטה פגום באופן חמור. דחיית הדיון ב-90 יום נוספים מנוגדת לדין ונובעת משיקולים זרים שנועדו להגן על בכירי הממשלה מהשלכות החקירה. בנוסף, נטען כי הממשלה מתעלמת לחלוטין מחוות דעתה המחייבת של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שקבעה כי עליה להקים ועדת חקירה ממלכתית.
עוד נטען כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו קבע מראש את תוצאות הדיון. לפי פרסומים, נתניהו הורה מראש על דחיית ההחלטה, נטש את הדיון והשאיר את השרים להצביע על מהלך מוכתב מראש – דבר שלדברי העותרים מעורר חשש כבד לפגמים חוקתיים.
העותרים מוסיפים כי הממשלה בחרה שלא להתייחס לעמדת ראש השב"כ, שהזהיר כי אי-הקמת ועדת חקירה ממלכתית תורמת להפצת תיאוריות קונספירציה ופוגעת באמון הציבור במערכת הביטחון. טענה נוספת אליה הגיבו העותרים היא שימוש במצב המלחמה כתירוץ לדחייה. לדברי העותרים, בעבר הוקמו ועדות חקירה גם בזמן מלחמות (כמו ועדת אגרנט לאחר מלחמת יום הכיפורים), ולכן דחיית הקמת הוועדה נעדרת כל יסוד משפטי או ענייני.
העותרים דורשים מבג"ץ כי "לאור הפגמים המהותיים שהתגלו בהליך קבלת ההחלטה", יש להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית באופן מידי, בהתאם לחוות דעת היועמ"שית, ולבטל את החלטת הממשלה לדחות את הדיון בנושא.
עו”ד דפנה הולץ לכנר, המייצגת את העותרים, מסרה: "החלטת הממשלה לדחות את הדיון בהקמת ועדת חקירה ממלכתית היא התעלמות מוחלטת מצרכי הציבור ומהחובה הבסיסית של שלטון דמוקרטי לחקור את הכשלים החמורים שהובילו לאסון 7 באוקטובר. הזמן שעובר לא יאפשר להגיע לחקר האמת, שכן עדים שוכחים את פרטי האירועים, מסמכים נעלמים (בין אם במכוון ובין אם מטבע הדברים) וכן נוצר כר פורה לבידוי ראיות. על כן אין להמתין ולו עוד רגע בקבלת ההחלטה המתחייבת להקמת ועדת החקירה הממלכתית לאלתר".