מועצת מטולה הגישה עתירה דחופה לבג"ץ בדרישה להחריג את היישוב מהחלטת הממשלה להפסיק את הסיוע במימון דיור זמני לתושבי הצפון החל מ-1 במרץ. לטענת המועצה, מדובר בהחלטה בלתי סבירה שמתעלמת לחלוטין מהמצב בשטח – יישוב הרוס, תשתיות לא קיימות, איום ביטחוני מתמשך ומשבר נפשי חמור בקרב התושבים. "לא ניתן להפקיר אותנו", אומרים תושבי המקום.
במשך יותר משנה מתמודדים תושבי מטולה עם מציאות בלתי אפשרית. היישוב הצפוני, שספג במהלך מלחמת "חרבות ברזל" ירי כבד של למעלה מ-2,200 רקטות וטילים, נותר הרוס. למעלה מ-70% מהבתים נפגעו בדרגות שונות, כ-120 מהם נהרסו כמעט לחלוטין, ומבנים רבים הפכו לבלתי ראויים למגורים. "בתים מלאים במזיקים, בעובש ובמים שדלפו פנימה. אין תנאים בסיסיים לשיבה", טוענת המועצה בעתירה.
המצב החמור לא פוסח גם על מוסדות הציבור. בית הספר היסודי "הנדיב" נפגע ישירות, יחד עם גני הילדים, המעון, המתנ"ס ומבני הציבור הנוספים. משרד החינוך עצמו קבע כי בתי הספר והגנים לא ייפתחו לפני הקיץ. "איך אפשר להחזיר משפחות עם ילדים כשאין להם מסגרות חינוך?", תוהים במועצה.
גם מערכת הבריאות במטולה במצב קשה – המרפאה של קופת חולים נהרסה חלקית, מרפאת החירום אינה פעילה, ובניין מד"א נפגע. תשתיות חשמל, מים וכבישים נהרסו, מה שמקשה על כל ניסיון חזרה לשגרה.
מעבר לנזקים הפיזיים, מטולה עדיין נמצאת תחת סכנה ביטחונית מוחשית. גם לאחר הסכם הפסקת האש עם לבנון, ממשיכים התושבים לקבל התרעות על חדירות רחפנים, ירי טילים והתראות חוזרות על כניסה למרחבים מוגנים. "צה"ל ממשיך לפעול באזור, ועדיין לא ברור מה יקרה אחרי נסיגת הכוחות", מציינים עוד במועצה. "התושבים שחזרו דיווחו על פחד מתמיד ואיומים שמרחפים מעל ראשם".
בעתירה נטען כי ההחלטה שלא להחריג את מטולה התקבלה מבלי שנערכה בחינה ביטחונית מעמיקה. "הממשלה מחליטה מהמרכז, בלי להבין מה באמת קורה כאן. אין שום סיכוי לנהל חיים נורמליים במצב כזה", אומר אחד התושבים.
הפינוי הממושך גבה מחיר נפשי כבד מתושבי מטולה, במיוחד מהילדים. על פי נתונים שהוצגו לבית המשפט, 40% מתושבי היישוב מטופלים כיום בטיפול רגשי או נפשי. מאות תושבים פנו לעזרה בעקבות התקפי חרדה, בעיות שינה ולחץ נפשי כבד.
"מאז הודעת הממשלה, החרדות רק גברו", מציינת המועצה בעתירה. "חלק מהתושבים שביקרו במטולה אחרי המלחמה חזרו במצב נפשי קשה – המראות של ההרס והזוהמה רק החמירו את תחושת האובדן". מטפלים שמלווים את תושבי מטולה מזהירים כי כפיית חזרה למקום בלתי מוכן עלולה לגרום לנזקים נפשיים חמורים ואף לפוסט-טראומה.
בעתירתה מבקשת מועצת מטולה מבית המשפט להוציא צו ביניים שיורה לממשלה להמשיך במימון פתרונות הדיור הזמניים לפחות עד 1 ביולי 2025, אז ניתן יהיה לבחון מחדש את המצב. בנוסף, היא דורשת החרגה של מטולה מהחלטת הממשלה כדי למנוע חזרה כפויה לתושבים.
"לא ניתן להכריח אנשים לחזור לבית שאינו קיים", אומר ראש מועצת מטולה. "אנחנו לא מבקשים טובות – רק את הזמן הדרוש כדי לשקם את היישוב ולאפשר לתושבים לחזור בתנאים סבירים". בג"ץ צפוי לדון בעתירה בימים הקרובים, בעוד תושבי מטולה מחכים בדריכות להחלטה.