פרסום ראשון: עורכת הדין דפנה הולץ לכנר אשר ייצגה בהליכים רבים את לברי קבוצת מבצר הדמוקרטיה, שלחה ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה מכתב התראה לפני עתירה לבג"ץ בדרישה כי היא תורה על נבצרותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"הינך מתבקשת לבחון, ללא כל דיחוי נוסף, בראש ובראשונה את הטענה לפיה מתקיימים מלוא התנאים לצורך הקביעה בדבר נבצרות מהותית של נתניהו מלהמשיך ולכהן בתפקיד ראש ממשלת ישראל. לטענתנו כך מתחייב לקבוע בשל הסכנה החמורה לביטחון המדינה הנובעת ממצב ניגוד העניינים העוצמתי בו מצוי נתניהו, כאשר בעת שהוא מקבל החלטות כמי שעומד בראש ממשלת ישראל בעיצומו של מצב ביטחוני קשה ביותר, יש לו תועלת אישית בהסלמה ובהחמרה של מצב ביטחוני זה לתועלת קידום ענייניו האישיים כנאשם בפלילים", נכתב במכתב ההתראה.
במקביל הולץ לכנר דרשה מהיועמ"שית לבחון את הטענה לפיה "מתקיימים מלוא התנאים לצורך הקביעה בדבר נבצרות תפקודית של נתניהו מלהמשיך ולכהן בתפקיד ראש ממשלת ישראל, וזאת בהתבסס על דבריו ועל התנהלותו של בעל הדין עצמו במסגרת ההליך הפלילי במשפטו כפי שפורסם בימים אלו ממש".
הולץ לכנר מתייחסת לשיח שהתקיים השבוע במשפט נתניהו בדלתיים בגורות והותר לפרסום, במהלכו נתניהו ביקש להוריד את תדירות המשפט משלושה ימים ליומיים בלבד.
כזכור, במהלך הדיון האמור נתניהו אמר לשופטים: "אנחנו נמצאים במצב שבו אנחנו מנסים לאזן בין צרכים. צורך אחד זה לקיים את פועלה של הממשלה, והצורך השני הוא לקיים את המשפט. לא יכולנו לפרט אפילו מקצת השיקולים שמנחים לאי-העסקת ראש הממשלה 30 שעות בשבוע, אני עובד יותר מהממוצע, זה נכון. אבל בזמן שאנחנו מאותגרים בשבע זירות, כל בר דעת מבין שזה לא מאוזן. איך אפשר להשוות את זה לדיון על הודעות דובר מלפני עשר שנים? שינוי הנסיבות שאנחנו מדברים עליו, אני אגיד בצורה זהירה - יש לו השלכות על עתיד המדינה
הולץ לכנר התייחסה לעמדתו של נתניהו שהוצגה בפני בג"ץ במהלך אחת העתירות בהן היא ייצגה את חברי הקבוצה, בה נתניהו התחייב כי "לא תהיה כל זליגה בין תפקידו כראש ממשלה לבין היותו נאשם בפלילים וכי האחד לא ישפיע על השני, במובן זה שהוא יוכל לנהל את המדינה כאילו אין משפט פלילי ובמקביל להתייצב למשפטו הפלילי כאילו אינו ראש ממשלה, היינו, כאילו קיימת חומה בצורה בין שני תפקידיו".
עוד כתבה הולץ לכנר כי "לפתע פתאום במהלך הדיון בעניינו, השיל מעליו נתניהו באופן מוחלט את מחויבותו להקפיד על אותה חומה בצורה, כאילו לא היו דברים מעולם, וכך". אמירות אלו הינן מדהימות ביותר, שכן יש בהן משום שינוי סדרי עולם. לשם הבנתן לעומקן מתחייב לעצור, להשתהות, לנתח ו להפנים היטב את משמעותם של הדברים".
לדבריה של הולץ לכנר, "נתניהו, אשר במשך קרוב לחמש שנים מיום מתן פסק הדין בבג"ץ הרכבת הממשלה נמנע מלחלוק בקול רם על חובתו המוחלטת להתנהל במשפטו הפלילי ככל נאשם אחר, מכוח עקרון השוויון בפני החוק, כפי שקובע הדין וכפי שקבעה הפסיקה באופן ספציפי בעניינו, קם כעת לראשונה, ובאופן גלוי ומוצהר מתנער לחלוטין מהתחייבותו המקורית ומחובתו הבסיסית להתייצב למשפטו הפלילי ככל האדם".
בעקבות דבריו של נתניהו על הצורך לצמצם את דיוני משפטו, כתבה הולץ לכנר: "לפנינו הודאתו המפורשת של בעל הדין כי אין ביכולתו ואין בכוונתו לעמוד למשפט פלילי ככל האדם, וכי עובדת כהונתו כראש ממשלה הינה הדבר המרכזי והמכריע, אשר מונע ממנו את היכולת להתייצב למשפטו הפלילי כמתחייב על פי דין".
לעמדתה של הולץ לכנר, הדברים הללו אותם נשא נתניהו בבית המשפט "מחייבים את המסקנה כי נבצר מנתניהו מבחינה תפקודית לכהן בתפקיד ראש ממשלה. זאת בהינתן שהוא עצמו מודה כי אינו יכול עוד לקיים את ההפרדה המוחלטת המתחייבת בין היותו נאשם בפלילים לבין כהונה בתפקיד ראש ממשלה. יתרה מזאת, לא רק שנתניהו מצהיר מפורשות כי לא תתכן עוד ההפרדה המתחייבת בין השניים, אלא הוא אף פונה ומבקש במפורש מבית המשפט להסיג את משפטו הפלילי לאחור, בכדי שנושאים הקשורים בניהול המדינה יגברו על ניהול המשפט".
לצד קביעת נבצרות תפקודית, הולץ לכנר ביקשה מהיועמ"שית לפעול בדחיפות "לקביעת נבצרות מהותית, בכדי למנוע את הסכנה החמורה ביותר לביטחון המדינה ולביטחון אזרחיה, ה נובעת ממצב ניגוד העניינים העוצמתי בו מצוי נתניהו, כאשר בעת שהוא מקבל החלטות כמי שעומד בראש ממשלת ישראל בעיצומו של מצב ביטחוני קשה ביותר, יש לו תועלת אישית בהסלמה ובהחמרה של מצב ביטחוני זה לתועלת קידום ענייניו האישיים כנאשם בפלילים".