המשטרה ממשיכה לפעול לאיתור בעלי חיים המוחזקים בניגוד לחוק ושחלקם תועדו בסרטונים שהופצו לאחרונה ברשת החברתית. בתוך כך, היום בצהריים (רביעי) במהלך פעילות מבצעית, אותרה גורת אריות נוספת כשהיא מוחזקת בתוך בור בפזורת ביר הדאג' בנגב. ככל הנראה מדובר בנקבה בת כ-3-4 חודשים.

גורת האריה נלקחה בבטחה לתחנת המשטרה ונמסרה שם לפקחי רשות הטבע והגנים, ובהמשך תועבר למקלט מוגן לקבלת טיפול וביצוע בדיקות רפואיות. עד כה, השבוע ניצלו 7 קופים ועוד 3 גורי אריות, גורי האריות והקופים שחולצו מקבלים טיפול מקיף, חלקם נמצאים במצב בריאותי מורכב. מהמשטרה נמסר כי המאמצים באיתור חשודים מעורבים והצלת בעלי חיים המוחזקים בניגוד לחוק, יימשכו גם בימים הקרובים. 

הצלת גורת אריות (צילום :דוברות המשטרה)

בן רוזנברג, מנהל האגף להגנה על הצומח והחי ברשות הטבע והגנים: "אנו עדים לאחרונה להחזקה לא חוקית של חיות בר מוברחות, מורכבות לגידול. הפגיעה בחיות הבר עקב החזקה לא נאותה ניכרת ולצערנו לא יוכלו לחזור לטבע. החיות שהגיעו לידינו בשבוע האחרון התקבלו במרכזי הטיפול כשהן חולות, פצועות ולאחר שהטילו בהן מומים. זו התעללות נוראית בבעלי חיים, שלא רק מסכנת את החיות אלא גם את בני האדם, שכן הן עלולות לשאת מחלות ופטוגנים מסוכנים. אנו מודים לציבור שמקפיד להתריע בפנינו ובפני משטרת ישראל כאשר נתקלים בסרטונים ברשת של החזקת בעלי חיים מוגנים בניגוד לחוק. אם במקרה נתקלתם בסרטון, המשיכו להתריע בפנינו ובפני משטרת ישראל – זו הצלת חיים".

שי פרץ התובע הראשי של רשות הטבע והגנים מוסיף: "תופעת הסחר בחיות בר הינה הענף הפשע השלישי בגודלו ובהיקפו בעולם והוא לא פוסח על מדינת ישראל, לדאבוננו בעוד שברוב מדינות העולם הנאורות, סחר שכזה הינו עבירת מקור בחוק איסור הלבנת הון - דבר המוביל לסנקציות משמעותיות כלפי העבריינים, רשות הטבע והגנים נאלצת להתמודד לבדה עם התופעה הגלובלית ללא סמכויות אכיפה מספקות וכשהיא יכולה לייחס לעבריינים אלו עבירות עוון קלות בלבד ובהתאם ניתנת ענישה שאינה הולמת ובוודאי אינה מרתיעה! אנו מקווים שמשרד המשפטים יקדם את התיקון המיוחל כבקשתנו ובתמיכת הרשות להלבנת הון, כך שעבריינים מעין אלו יענשו בחומרה ותמוגר התופעה הנלוזה!".

גורת אריות נוספת שחולצה (צילום: דוברות המשטרה)
גורת אריות נוספת שחולצה (צילום: דוברות המשטרה)

אתמול דווח כי במסגרת המאבק בסחר בלתי חוקי בבעלי חיים, חולץ קוף פצוע נסוף שהוחזק בתנאים קשים בתל שבע. זהו מקרה נוסף בשרשרת תפיסות מהתקופה האחרונה, בהן נתפסו קופים נוספים ואף זוג גורי אריות.

כדי להבין את היקף התופעה והשלכותיה, "מעריב" שוחח עם ראובן אלמעלם, מנהל מחלקת הזוחלים במדבריום – פארק החיות ע”ש ג’ק, ג’וזף ומורטון מנדל בבאר שבע, אשר מכיר מקרוב את הנושא. לדבריו של אלמעלם, היקף ההברחות רחב בהרבה מכפי שנראה לעין. “אנחנו רואים מאוד נקודתי את כל ההברחות, אבל לצערנו זאת רשת ענפה שמבריחה לא מעט בעלי חיים מכל המינים – יונקים, עופות וזוחלים", הוא מסביר.

הקוף שאותר בנגב (צילום: דוברות המשטרה)
הקוף שאותר בנגב (צילום: דוברות המשטרה)

עוד מוסיף אלמעלם ומספר כי הדרך שבה בעלי החיים מגיעים לידיים הלא נכונות היא ברוטלית ואכזרית: “בכדי להשיג את בעלי החיים האלה, נעשה צייד אגרסיבי וחסר גבולות, והסבל של בעלי החיים רק מתחיל שם. אחרי ההפרדה שלהם מבית הגידול והלהקה, הם עוברים תלאות כדי להגיע ליעד המכירה. התנאים בהם הם מוחזקים ומועברים הם גרועים – המזון שהם מקבלים לא מותאם בשום צורה לצורך הפיזי ולגיל של בעלי החיים, והם עוברים ממקום למקום כמו חפץ".

עוד הוא מספר כי מנגנון ההברחה מבוסס היטב, עם מסלולים מוכרים שמשטרת ישראל מנסה לפגוע בהם כדי לקטוע את השרשרת: “ההברחות נעשות דרך ירדן ומצרים. יש מסלולי הברחות מוכרים שמנסים לפגוע בהם כדי לעצור את שרשרת ההברחות".

על מחירי החיות המוברחות אשר גבוהים מאוד, מה שמאפשר למבריחים לכסות את העלויות והסיכון שהם לוקחים על עצמם, הוא אומר: “לגבי עלויות קנייה אני פחות בקיא, אבל אני יודע שהמחירים שלהם גבוהים מאוד כדי לכסות את העלויות של המבריחים שמסכנים את עצמם".

אחת ההשלכות הכואבות ביותר של תופעת ההברחות היא העובדה שרוב החיות המוברחות לא יוכלו לשוב לטבע. אלמעלם אמר בנושא: “בגלל שרוב החיות שמוברחות הן גורים או חיות צעירות שלא סיימו את תהליך הגדילה והחשיפה הטבעית שלהן בצורה מלאה ונכונה – ההשבה שלהן לטבע היא בלתי אפשרית ברוב הגדול של המקרים".

על כך שגם במקרה שבו מקורו של בעל החיים ידוע, תהליך ההשבה כמעט חסר סיכוי, אמר אלמעלם: “כדי להשיב אותם לטבע צריך קודם כל לדעת מאיפה הם נלקחו, וגם אז האפשרות להשבה היא נמוכה כי נעשתה פגיעה בלהקה או בבית הגידול".

אם הסיכון לתפיסה והעונשים האפשריים גבוהים, מדוע בכל זאת יש מי שלוקח את הסיכון? לדבריו של אלמעלם, התשובה טמונה בעיקר במעמד וביוקרה: “הסיבה לכך שמבריחים חיות כאלה, למרות הסיכון, היא לרוב יוקרה. זה סוג של סמל סטטוס מבחינת מי שמחזיק אותם – ‘לי יש מה שלאף אחד אין, אני הצלחתי להשיג מה שאף אחד לא הצליח'".

בעוד היונקים והעופות דורשים תנאי הברחה מסובכים, הזוחלים הם היעד הקל ביותר עבור המבריחים: “הכי קל להבריח זוחלים, כי לרוב הם שקטים ופחות פעילים. יונקים וציפורים, לעומת זאת, ירעישו או ידרשו חומרי טשטוש כדי להרגיע אותם, וגם דרכי ההברחה שלהם מסובכות הרבה יותר", אומר אלמעלם.