תקופת הרמדאן, גל ההתראות ההולך ומתעצם, והזיכרון העגום מה-10 במאי 2021, הוא יום ירושלים, עת פרצו המהומות בערים המעורבות באירוע שתפס את המשטרה לא מוכנה, והוביל אותה למבצע "שומר חומות" עם מראות אימה וזעם מצד ערביי ישראל, מתסיס את תושבי לוד, כך לפחות טוענים התושבים. ראש עיריית לוד יאיר רביבו: "כל מקום הפך להיות מסוכן ובקרבות הללו, גם אנחנו כאזרחים שוחרי שלום וגם לא מעט מהערבים שמתגוררים איתנו חוששים שיהיו קורבנות חפים מפשע. העבריינים לא עושים חשבון והמשטרה לא מצליחה לספק את הצרכים שלנו כאזרחים והם מסתכמים בעיקר בביטחון".
אותם תושבים, זועקים כנגד הרפיסות מצד משטרת ישראל לדבריהם וקוראים לתגבור הכוחות, איו"ש 80 התקנים החסרים בתחנה המקומית והשבת הביטחון לעיר ולתושביה. מה עמדתך לגבי התנהלות המשטרה בגזרתך?
"הפשיעה והאלימות בחברה הערבית בישראל אינן בעיה רק של לוד – הן הפכו למגפה ארצית שמשתוללת בכל המדינה ומהווה סכנה מוחשית שמאיימת על ביטחונם של כלל אזרחי ישראל, וצריך לומר זאת באופן חד וברור – האחריות המלאה והבלעדית לביטחונם של האזרחים מוטלת על המדינה ועל משטרת ישראל!
כנראה שלאף אחד לא אכפת מרצח ערבים בידי ערבים במדינה, הקטל הבלתי פוסק בחברה הערבית, בקצב של מעל 300 נרצחים בשנה, הוא תעודת עניות למערכת שאיבדה שליטה והפקירה אזרחים לחסדי משפחות פשע וסכסוכי דמים.
איך ייתכן שאין מספיק שוטרים, אין מספיק מבצעים, ואיפה המשילות? איפה בתי המשפט? איפה המדינה? אם היה מדובר באזור אחר, באוכלוסייה אחרת, האם גם אז היו מחכים שהעבריינים יחסלו זה את זה ויחד איתם אזרחים חפים מפשע?!"
מה עושה העירייה לשיפור תחושת הביטחון בקרב התושבים?
"נקטנו בצעד חסר תקדים והגשנו בג"ץ נגד המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל בשל אי הקצאת המשאבים הנדרשים ללוד, ואי איוש התקנים החסרים בתחנת המשטרה בעיר. דרשנו סעדים משפטיים שיחייבו את המדינה והמשטרה למלא את חובתן, להפעיל אכיפה נחושה, לייצר הרתעה אמיתית, לבסס משילות ברורה ולמנוע פעילות חופשית של שפיכות דמים בין חמולות בחברה הערבית בלוד.
הגיע הזמן שהמדינה תפסיק לדבר ותתחיל לפעול – לא ביד רכה, לא בהצהרות ריקות, אלא ביד ברזל נגד ארגוני הפשיעה בחברה הערבית שמשליטים טרור בערים שלנו. זהו עניין לאומי. זו סכנה מוחשית שמאיימת על ביטחונם של כלל אזרחי ישראל. זה מאבק של כל המדינה!
עיריית לוד רואה במאבק בפשיעה והאלימות בחברה הערבית יעד מרכזי והיא פועלת בשיתוף משטרת ישראל כדי לחזק את ביטחון תושבי העיר היהודים והערבים כאחד."
"במסגרת שיתוף הפעולה עם המשטרה, מפעילה העירייה 1,400 מצלמות בכל רחבי העיר (חסר תקדים בישראל), המשדרות 'חי' אל מרכז השליטה והבקרה במוקד העירוני, מאפשרות לטפל באירועי פשיעה או הפרות סדר בזמן אמיתי, ואף הוכיחו את יעילותן בסיוע למשטרה ולגורמי האכיפה במיצוי הדין ובאיסוף ראיות. כמו כן מפעילה העירייה בשיתוף משטרת ישראל ומשרד המשפטים, את פרויקט 'עצירת הדימום' לצמצום הפשיעה והאלימות בחברה הערבית."
ראש עיריית לוד רביבו, לא מתבייש לומר שנעזר באחיו ח"כ אליהו רביבו כדי לנסות ולטפל בתופעה החמורה המדירה שינה מעיניו ומעיני תושבים רבים בעיר שהוא עומד בראשה, ודרך זאת, מאותם אזרחים נורמטיביים שהפשיעה הערבית, מסכנת את בטיחותם.
"בסיועו של אחי, ח"כ אליהו רביבו, אני מוביל את רפורמת המשילות ואת המאמצים להשלמת חקיקת המשילות אשר תוביל מיידית להפחתת האלימות בחברה הערבית. שר המשפטים וכל צמרת מערכת המשפט היו בביקור עבודה בלוד והתרשמו מהרעיונות שהצגתי ומהצעתי לקחת את העיר לוד כפיילוט לאומי למאבק בפשיעה החמורה. השר התרשם והנחה את מנכ"ל משרדו לגבש תכנית עבודה יחד עם ראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית, בנוגע לבחינה וקידום היוזמות שהוצגו בישיבה."
התושבים שלך זועמים על מטרד קולות המואזין כדבריהם, איך מתמודדים עם תופעה זו?
"אשר לקולות המואזין, גם במקרה זה האכיפה היא באחריות משטרת ישראל ורשויות המדינה, המוסמכות לפעול בהתאם לחוק למניעת מפגעים ולתקנות הרעש."
איך אתה יכול להרגיע את התושבים שלך?
"לא נרפה מהמאבק הזה באלימות בחברה הערבית ולא ניתן לפשע לעצור את לוד. עם זאת, למרות האתגרים, לוד נמצאת בתנופת פיתוח חסרת תקדים במרכז המדינה! העיר צומחת, שכונות חדשות נבנות, ההתחדשות העירונית משגשגת, לוד מובילה במכירת דירות ובעליית מחירי הנדל"ן, 10,000 יחידות דיור חדשות שווקו בהצלחה, ומספר התושבים כבר הגיע ל-100,000. מערכת החינוך קפצה קדימה, אחוזי הבגרות הוכפלו, הכלכלה יציבה, המסחר משגשג, לוד ממשיכה לעלות על מפת ההשקעות הארצית ורובע העסקים החדש "הלודקיישן" קורם עור וגידים בהיקף אדיר של 2.5 מיליון מ"ר."
מה אתה מבקש?
"אנו דורשים מהמדינה ומהמשטרה, לפעול ביד ברזל נגד מחוללי הפשיעה ולהשיב את הביטחון לכל הערים – כי לוד היא לא לבד. זה מאבק של כל המדינה!"
ממשטרת ישראל נמסר: "בניגוד לנטען ועל מנת להעמיד דברים על דיוקם, נבהיר כי מגמת הפשיעה בעיר לוד בירידה של כ-15%, לרבות ירידה של 12% בעבירות הרכוש, ירידה של 23% בתיקי האלימות, ירידה של 55% בתיקי ההצתה וכן ירידה של 14% באירועי הירי ביחס לאשתקד. לצד זה, הודות לאכיפה ממוקדת ואפקטיבית של כוחות משימה בעיר, ישנה עליה של יותר מ-65% בהגשת כתבי האישום נגד מחוללי הפשיעה בעיר. משטרת ישראל רואה בחומרה את הפשיעה האלימה ברחוב הערבי, בה חמולות מסוכסכות מסכנות את כלל הציבור בירי ללא הבחנה, תוך זילות בחיי אדם. לפיכך, המשטרה מנהלת אכיפה חסרת פשרות למען שלום הציבור, ובכלל זה אכיפה מדי יום במישור הפלילי, הכלכלי, התעבורתי, בהיבטי רישוי ותביעה מחמירה, תוך מיקוד מערכי המודיעין, העצמת כוחות משימה ייחודיות ושילוב מגוון יחידות משטרתיות ואזרחיות, המביאות לחשיפה ותפיסה של פריטי אמל"ח, לצד מעצרים אפקטיבים לשם הרחקת העבריינים אחרי סורג ובריח ופגיעה בצינור החמצן הכלכלי שלהם. לצד האכיפה הבלתי מתפשרת והדרישה להחזרת היכולות הטכנולוגיות המבצעיות הנדרשות למשטרה, נדגיש כי רק שינוי שורשי עמוק בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה וגורמים רלוונטיים נוספים כמו גם מעורבות ההנהגה הערבית, ע"י הוקעת הנורמות הפסולות, יביאו לשינוי המיוחל למען בטחון הציבור שומר החוק, הראוי לנהל אורח חיים תקין ובטוח. משטרת ישראל נחושה לחזק את הבטחון האישי, לשפר את איכות החיים לכלל אזרחיה הנורמטיביים ולפעול באופן חסר פשרות נגד כל מי שאינו סר למורת החוק ופוגע בשומרי החוק".