אירועי האלימות בחברה הערבית ממשיכים, ובשבוע שעבר ח"כ עודד פורר, יו"ר הועדה לחיזוק הנגב והגליל, ביקר בבית עסק באזור התעשייה צח"ר ליד ראש פינה, אשר נפגע באופן קשה בפעולת פרוטקשן. העדויות של תושבי האזור ממשיכות לחשוף את המצב הבלתי יאומן והמטריד במיוחד של תופעת הפרוטקשן והצעדים שהם נוקטים במטרה ליצור 'שקט' אל מול העבריינים מהכפר טובא-זנגרייה, שמשליטים לדבריהם טרור פרוטקשן במשך שנים באזור ואף אחד לא נחלץ לעזרתם.
עבור מ', תופעת הפרוטקשן מוכרת מהסביבה הקרובה שלו. הוא אומנם לא חווה אותה באופן אישי, אבל הוא מספר ל"מעריב" על הסיטואציה המורכבת של תושבי הגליל העליון, שחוששים לדבר על הנושא בתקשורת בשל הפחד מאותם עבריינים: "הגענו למצב שאני מנסה שאנשים ידברו כי אחרת שום דבר לא יזוז פה ואני לא מצליח, אני מהאנשים שבאמת משתדלים לעזור גם אם זה בשקט ומאחורי הקלעים - כמו עכשיו בשיחה איתך, אבל גם אני כבר מיואש", הוא אמר.
עוד הוסיף: "הגענו למצב שטובא נראית כמו שכונה בכפר שמריהו. הווילה הכי יפה בגליל העליון לא משתווה לווילה ולשטח שם. הזוי".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
לטענתו, הכסף לא מגיע רק מהפרוטקשן, אלא גם מגניבת נחושת או כל עבודת עבריינות שיכולה להכניס להם כסף: "אם צריך לפוצץ שנאי מתח גבוה מעמוד של חברת חשמל כדי לגנוב ולמכור את הנחושת שלו - גם את זה הם עושים".
מ' משתף כי תושבי האזור מצאו דרך נוספת להתמודד עם תופעת הפרוטקשן, והם מעדיפים להעסיק בבתי העסק שלהם את תושבי ותושבות הכפר בשביל קצת שקט: "בכל החנויות ובכל העסקים במקומות באזור את תראי לרוב רק עובדות ועובדים מטובא. זה גם סוג של פרוטקשן. מעסיקים אותם בשביל שקט מהם, פעם זה לא היה קורה".
מ' לא מאשים את העבריינים שהצליחו להרים את ראשם אלא את המשרד לביטחון לאומי, שלטענתו לא עושים להם כלום: "אנחנו בבעיה שבחרנו באנשים שהבטיחו לנו הבטחות לגביהם. הם לא אשמים, הם עושים מה שבא להם ולא עושים להם כלום. אין הרתעה. אני חושב שצריך להחליף את השר בן גביר. הוא מקור כל הבעיות. איפה שהוא נוגע - הוא הורס כי הוא מתעסק בלייקים בטיקטוק".
הוא הוסיף: "גם אצל אחרים היה בלאגן, אבל הם עבדו או ניסו לתקן. הוא מתעסק רק בהישרדות פוליטית, חוץ מלבלבל את המוח שהוא רוצה להיות בקבינט ולחלק רישיונות כלי נשק למקורבים שלו. בזמן מלחמה היה אפשר לנצל את המצב במדינה ולחדור לתוך משפחות הפשע מודיעינית ולא ממש עשו את זה".
לסיום, מ' משתף על מקרה שקרה לו בעבר עם שוטר שענה לו בציניות על מה שקורה באזור: "מה שהכי עצוב זה איך שפעם שוטר ענה לי: "למה שנעצור מישהו מטובא? עד שאני אעצור אותו הוא כבר יהיה בבית לפניי".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל פועלת בנחישות ובאפס סבלנות נגד ארגוני הפשיעה ועבריינים הפוגעים באזרח הנורמטיבי. בתוך כך, המשטרה פועלת נגד מקרים של סחיטת דמי חסות, ומבצעת כל העת פעילויות משמעותיות נגד עבריינים וכנופיות שעוסקות בגביית דמי חסות מאזרחים ומבעלי עסקים תמימים".
עוד נמסר: "בזכות אמון הקורבנות במשטרת ישראל והדיווחים המועברים על ידם, כל תלונה המתקבלת במשטרה בגין גביית דמי חסות או סחיטה מטופלת ונחקרת במקצועיות, ביסודיות וללא מורא. כראייה לכך בחודשים האחרונים הוגשו מספר כתבי אישום נגד חשודים. משטרת ישראל תמשיך לבצע פעילות אכיפה נחושה נגד תופעות פשיעה מעין אלו במטרה לשמור על רכושם וביטחונם האישי של אזרחי ישראל".
מלשכת השר לביטחון לאומי, ח”כ איתמר בן גביר, נמסר: “לא היה שר לביטחון לאומי שפעל יותר מהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נגד תופעת הפרוטקשן. השר הוביל את העברת ‘חוק הפרוטקשן’ שחיכה שנים, יזם והקים יחידה מיוחדת לטיפול בתחום, מינה מפקד מחוז חדש, ובזכות המהלכים, הציבור בגליל מתחיל לדווח יותר, מתוך תחושת ביטחון ואמון שמטפלים בבעיה. יש עוד עבודה, אך הכיוון ברור: מה שהיה – לא יהיה”.