הדרמה רחוקה מסיום:הראייה החדשה בתיק הרצח של תאיר ראדה אמנם הסעירה הערב (חמישי) את המדינה, אך מבחינה משפטית והלכה למעשה, דרכו אל החופש של מי שהורשע ברציחתה, רומן זדורוב, עוד רחוקה, אם בכלל. בית משפט עדיין צריך לקבל הכרעה בעניינו וזאת רק לאחר שהשופטים יבחנו את התיק, על כלל הנסיבות והראיות שבו. יש לזכור כי גם קיימת האפשרות שזדורוב יזוכה, אך איש לא יורשע ברצח תחתיו.



זדורוב יגיש, ככל הנראה, לבית המשפט העליון, בקשה לקיום משפט חוזר. דן יחיד יקבל הכרעה בעניין ויאשר הליך חריג שכזה רק אם ישתכנע כי הונחה לפניו ראייה חדשה, שלא הוצגה ושלא יכולה הייתה להיות מוצגת במשפט המקורי, וכי ישנו ספק סביר באשמתו של זדורוב.



אם יחליט בית המשפט העליון להיענות לבקשתו של זדורוב, יחזור התיק, בפעם השלישית, למשפט בבית המשפט המחוזי. יתנהל שוב משפט והראייה החדשה תוצג בו. בית המשפט המחוזי יכול לזכות את זדורוב, אך גם במקרה כזה, הפרקליטות יכולה לערער על ההחלטה - ושוב יגיע התיק לבית המשפט העליון.



ומה האפשרויות של המדינה? הפרקליטות יכולה כמובן להגיש את התנגדותה לבקשה למשפט חוזר. מנגד, היועץ המשפטי לממשלה בעצמו יכול לבקש לקיים משפט חוזר. השאלה היא האם רשויות אכיפת החוק יסכימו לקבל על עצמן את האפשרות כי עשו טעות חמורה כל כך והרת גורל, או שימשיכו לדבוק בראיות המרשיעות את זדורוב.



כ-30 משפטים חוזרים התקיימו מאז קום המדינה, מרביתם בעבירות פחותות מרצח. מתוכם, 22 בני אדם זוכו. המקרה אולי המפורסם ביותר הוא של עמוס ברנס, שהורשע בשנת 1976 ברצח החיילת רחל הלר. לאחר מאבק ארוך שניהל בטענה לחפותו, ב-2002 הורה בית המשפט על משפט חוזר בעניינו. אך עקב החלטת פרקליטות המדינה שלא להגיש כתב אישום חוזר זוכה ברנס זיכוי אילם.



ניצח במאבק. עמוס ברנס. צילום: פלאש 90
ניצח במאבק. עמוס ברנס. צילום: פלאש 90



רוצחי הנער דני כץ זכו למשפט חוזר, אך הורשעו בשנית וערעורם נדחה. המקרה האחרון היה של עובדיה שלום, אסיר עולם שהורשע ברצח עורך הדין שמואל לוינסון. בספטמבר 2017 דחה השופט סלים ג'ובראן את הבקשה שהגיש לבית המשפט העליון למשפט חוזר.