בג"ץ הוציא היום (ראשון) צו על תנאי נגד אי מינויה של פרופ' יעל אמיתי לנציגת ישראל בקרן הישראלית־גרמנית למדע, מחקר ופיתוח משום שחתמה על עצומה התומכת בסירוב בשטחים. השופטים דנו בעתירה של פרופ' אמיתי וועד ראשי האוניברסיטאות נגד שר המדע אופיר אקוניס, שסירב למנותה.
"אני מבקש לצטט: 'אנו חברי סגל וסטודנטים באוניברסיטאות המסרבים לשרת בשטחים הכבושים, ואנו קוראים לקהילת האוניברסיטה לתמוך בסרבנים...'. בחוק העונשין נאמר בפירוש שמי ששידל או הסית שלא לשרת או שלא להתייצב לפעולה צבאית דינו מאסר. מדובר על קריאה לסירוב בשטחים תוך כדי אינתיפאדה רצחנית".
לאחר הדיון אמר השר אקוניס כי "אני עומד על דעתי שפרופ' אמיתי, התומכת בתופעת הסרבנות לשרת בצה"ל לא ראויה לייצג את המדינה בפורומים בין לאומיים. עמדתי נשארה ברורה, עקבית ועקרונית, אדם שתומך בסרבנות לא ראוי לייצג את מדינת ישראל".
מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר כי "החלטת בג"ץ לקבל את בקשת ור"ה למתן צו על תנאי מעבירה מסר חד וברור לשר אקוניס ולשרים בכלל, לפיו אין לערב שיקולים פוליטיים בהחלטות מקצועיות. דווקא התנהלות השר היא שמכניסה שיקולים פוליטיים לעשייה המדעית ישראלית ומשרתת תנועות כגון ה-BDS בעולם. מדובר במינוי ראוי ומוצדק שאושר הן ע"י הקרן והן ע"י סגנית המדען הראשי, על סמך הישגיה המקצועיים ומומחיותה בתחומים הרלוונטיים לתפקיד. נציגי אקדמיה ישראלים, כדוגמת פרופ' אמיתי, מובילים ומחזקים את תדמיתה של ישראל בעולם כמדינה המובילה מדע פורץ דרך וזה האינטרס שצריך להוביל את כולנו". את ור"ה ייצגו עו"ד רחל בן ארי ועו"ד ענת לזר.
כאמור, בסיום הדיון הוציאו השופטים צו עת תנאי נגד אי מינויה של פרופ' אמיתי, אולם הדרמה האמיתית התרחשה בתחום המשפטי, לאחר שהשופטים אפשרו לשר להגיש תצהיר מטעמו, למרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה. מדובר בתקדים ובפריצת הסכר של בלעדיות הייצוג של הפרקליטות ובהישג משמעותי לתומכי המשילות והייצוג העצמאי.
בפתח הדיון פנו השופטים לעו"ד ענר הלמן, ראש מחלקת הבג"צים, שייצג את המדינה נגד השר אקוניס.
השופט שטיין: "ייצוג היא זכות מאוד חשובה. השאלה היא מאוד פשוטה: האם נתתם הזדמנות לשר להציג עמדה חלוקה על העמדה שלכם? האם נתתם לו הזדמנות לייצג את עצמו?".
בסופו של דבר החליטו השופטים לאפשר לשר אקוניס לדבר ולהסביר מדוע יש לדחות את העתירה של פרופ' אמיתי ולאחר מכן החליטו להוציא על תנאי ולאפשר לשר להגיש תצהיר מטעמו. על כך אמר שר המדע כי " יש שופטים בירושלים".
כזכור, בשבוע שעבר טענה הפרקליטות כי עמדתו של השר אקוניס חורגת ממתחם הסבירות. בתשובה לעתירה, נכתב כי לאור מהות המינוי, הדרך בה בחרה פרופסור אמתי להתבטא, הזמן הרב שחלף מאז וכן אופי הקרן ולהסכם שמכוחו הוקמה, עמדת המדינה היא שהחלטת השר שלא לאשר את המינוי חורגת ממתחם הסבירות ו"אינה יכולה להיוותר על כנה". עוד נכתב, כי עמדת המדינה הובאה בפני אקוניס, אולם הוא בחר להתעלם ממנה ולהישאר בהחלטתו. יש לציין כי עמדת הפרקליטות התקבלה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה בעצמם אישרו את הגשת העמדה החריגה, בה הפרקליטות מגישה עמדה המנוגדת לעמדת השר עליו היא אמורה להגן ולייצג.