בג"ץ ידון היום בעתירת איגוד בתי האבות (א.ב.א) נגד הממשלה, שבה דורשים העותרים לחייב את משרד הבריאות לערוך בדיקות לכלל דיירי המוסדות וצוותיהם ולפצותם בגין ההוצאות החריגות שנגרמו להם, לטענתם, בגין משבר הקורונה.
רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א, אמר: "אנחנו מקווים שפסיקה משפטית של בג"ץ תזרז את משרד הבריאות להתחיל ולפעול בצורה מקיפה ויסודית כדי להגן על חיי הדיירים והצוותים. בלי שמשרד הבריאות יספק לנו בדיקות מחזוריות לכל הדיירים והצוותים בכל המוסדות, וללא אמצעי מיגון וחיטוי שהמשרד הבטיח להעביר ולא הגיעו, עלולים להידבק וחלילה למות עוד דיירים. הגיע הזמן שהממשלה תפנים שאזרחיה הקשישים, ובפרט אלה בבתי האבות והדיור המוגן, אינם סוג ב'".
בתוך כך, הממונה החדש על הטיפול במוסדות הגריאטריים במשבר הקורונה, פרופ' רוני גמזו, נועד ערב החג בשיחת וידיאו עם מנהלי מוסדות ברחבי הארץ. גמזו, המכהן כמנכ"ל בית החולים איכילוב, עדכן: "קיבלתי הקצאה של 2,500 בדיקות ביום. שליש מכל הבדיקות בישראל הולך למוסדות הגריאטריים, זה הרבה. בכל פעם שתהיה עלייה במספר הבדיקות - המערכת הגריאטרית תקבל שליש. אלחם על זה. יינתן תעדוף למוסדות עם התפרצות ואחר כך למוסדות עם חשש לחולים. צריך להוציא גם הנחיה שכל מי שיוצא מבית חולים וחוזר למוסד, יחויב בבדיקת קורונה בבית החולים".
עד כה, 41 אזרחים ותיקים במוסדות לקשישים מצאו את מותם בשל נגיף הקורונה או מסיבוכים שנגרמו מהווירוס. גמזו הודה למעשה שלמשרד הבריאות, גם בשיאו של המשבר, לא היה כל נוהל מוסדר. "אנחנו משפרים כרגע את ההנחיות איך בתי אבות צריכים לטפל בחולה קורונה ומה עושים מהרגע שהתגלה חולה. הדבר הזה יהיה מסודר", הבטיח, "אנחנו צריכים לקצר את לוחות הזמנים".
הניסיון הקודם של משרד הבריאות להטיל את האחריות לטיפול במשבר על פיקוד העורף נקבר באותה שיחה, כשגמזו הבהיר: "כרגע פקע"ר אמורים לעזור רק בניקיון ובהדרכה. ביקשתי שהקצינים יעזרו גם בניהול ובמילוי משימות אחרות".
לפני הפגישה התרעמו באיגוד בתי אבות ודיור מוגן על כתב המינוי המגוחך שקיבל גמזו ממנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הכולל שלוש שורות ללא כל התוויית משימות מסודרת. גמזו הבהיר למנהלי המוסדות: "אין לי כוונה להיות כאן חודשים, יהיו עוד שתיים־שלוש שיחות כאלה עד שאעביר את המקל".
מנהלי בתי האבות דחו על הסף את הניסיון של משרד הבריאות לגלגל אליהם את האשמה ואמרו לגמזו: "מניעת ההדבקות תלויה אך ורק בציוד מיגון ובבדיקות. האחריות היא על משרדי הבריאות והרווחה, והמחסור הורגש מהרגע הראשון. עד עתה לא סיפק המשרד אמצעי מיגון לשימוש יומיומי בהיקף מלא".