הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר
מהי העברה בין-דורית
העברה בין-דורית בהקשר הפסיכולוגי, היא העברת דפוסים התנהגותיים של הורים לילדיהם. בהקשר שלנו מדובר בתהליך העברת הנכסים והעסקים שלנו, ובאופן כללי הרכוש שלנו, לדור הבא. העברה יכולה להתבצע בדרך של הורשה, הקמת נאמנות, מתן מתנות ועוד.
תהליך העברה בין-דורית מתייחס לאספקטים שונים שיכולים לקרות במצב שאדם חלילה הלך לעולמו. הרבה פעמים משתמשים במושג של העברה בין-דורית במושג של עסקים, כי עסק בסופו של דבר תלוי באנשים, ואם בעל המניות כבר איננו, אז המניות שלו עוברות לדור הבא.
אם לא טיפלנו בנושא מראש, ולבעל המניות יש אישה וילדים, אז אשתו וילדיו יורשים את המניות. במקום בעל מניות אחד יש לנו כמה, שלעיתים הם בעלי אינטרסים מנוגדים, אחד רוצה להישאר, האחר רוצה לנהל, השלישי רוצה למכור וכו'.
לפרטים נוספים אודות עו"ד הילה צאירי לחצו כאן
האם עסק משפחתי צריך לעשות העברה בין-דורית?
הסטטיסטיקה מראה שכ-98% מהעסקים בישראל הם עסקים משפחתיים. בפועל רק כ-25% אחוזים צולחים את העברה של העסק לדור הבא. נדגיש זאת, כ-75% לא צולחים את העברה לדור השני. יתרה מכך, בהעברה לדור השלישי, הסיכויים נמוכים בהרבה ורק כ- 6% מהעסקים, צולחים את ההעברה הבין-דורית.
מדוע העברה בין-דורית נכשלת?
לרוב העברה בין-דורית נכשלת, בגלל חוסר תכנון מקדים בצורה מקצועית וקבלת החלטות נכונות עבור העסק והמשפחה.
אם לא נקדים תרופה למכה ולא נטפל מראש, לא נוכל לעשות את התהליך בצורה מוצלחת כשהבעלים של העסק (או מי מהם), כבר איננו. לכן, חובה לתכנן מראש.
כך אנו יכולים לבנות את המהלך הנכון לעסק לצד המשפחה מספיק זמן מראש, ואם דברים אינם עובדים כשורה יש לנו זמן לתקן אותם, כך שהפעולות נעשות בצורה מקסימאלית עבור העסק או החברה.
למשל, אם אנחנו רוצים להעביר את השרביט בצורה מסודרת, ייתכן וניקח שירותים של יועץ ארגוני, שיבחן את שילוב בני המשפחה בעסק, וכיצד לעשות זאת באופן נכון, ייתכן שנבחר להנפיק את העסק, על מנת להנזיל את הנכסים, וכו'.
מדוע לא כדאי לעשות העברה בין-דורית ללא יעוץ מקצועי?
כפי שראינו הסיכויים להצלחת ההעברה הבין-דורית של עסק משפחתי מלכתחילה נמוך מאוד. זאת בשל, חוסר תכנון וחוסר ידע מקצועי. אגב כך, העברת עסק משפחתי אינה דורשת איש מקצוע אחד, היא דורשת כמה וכמה אנשי מקצוע; עו"ד שעוסק בעריכת צוואות, הקמת נאמנויות, הסכמי ממון וכו', עו"ד שעוסק בפן המסחרי, רו"ח שמתמחה בשיקולי המס השונים שיעלו, לעיתים נדרש גם מתכנן פיננסי ויועץ השקעות.
המטרה שלנו היא שגם העסק וגם המשפחה, יעברו את העברה הבין-דורית בהצלחה ויקפצו לשלב הבא, עם משפחה מלוכדת ועסק משגשג.
לכל עסק אופי מסוים, ולכל עסק יהיו אתגרים שונים לצלוח, כגון עריכת הסכמים, סוגיות מיסוי, ועוד.
במילים אחרות, ישנם אלמנטים ופרמטרים רבים, שצריך לבחון בכדי לבצע את תהליך ההעברה בצורה טובה. לכן אין איש מקצוע אחד בעל כל הידע המקצועי לבניית התהליך, ונדרשת התערבות של מספר אנשי מקצוע לבחון ולגבש תכנית מקצועית עבור העסק או החברה.
מתי כדאי להתחיל תהליך של העברה בין-דורית בעסק או בחברה?
עכשיו! גם אם בעל העסק הוא יזם בן 30 שעשה אקזיט, אין לדעת מה ילד יום.
למרות שתוחלת החיים בישראל עולה עם השנים והממוצע הוא 82, חשוב לזכור שמשמעות המילה "תוחלת" היא הסתברות, ממוצע. לצערנו, עוד לא נולדה הטכנולוגיה לחזות את העתיד, ואנחנו לא יודעים באיזה צד של הסקאלה אנחנו ולכן צריך להיות מוכנים.
לצערי יש דוגמאות לרוב על עסקים שכשלו בגלל שכולם היו אופטימיים שהבעלים עוד יחייה שנים ארוכות. במקרה אחד, התקשר אליי אח של האלמנה, ששכלה את בעלה כאשר קיבל דום לב, בעת רכיבה על אופניים. בעלה היה איש צעיר בן 45 ובעל מפעל מצליח לרהיטים. וביום בהיר אחד, לא היה מי שיחתום על שיקים לספקים, לא היה מי שידאג להזמנות. בסופו של דבר הצלחנו לייצב את הספינה, אבל זה היה מאד מאתגר ומיותר, כל מה שהיה צריך זאת הערכות נכונה מראש לתרחיש כזה ולקוות שהוא לא יגיע כמובן.
מי הם הגורמים שמטפלים בהעברה הבין-דורית?
ישנם 2 צדדים עיקריים בתהליך זה. הצד המשפטי והצד הפיננסי. עורך דין שמנתח מהם הצרכים בשדה המשפטי שאליהם נדרש הלקוח ויועץ פיננסי שמנתח את הפעולות הפיננסיות שנדרשות לעסק.
הצלחת ההעברה בין-דורית, תלויה בסנכרון מלא בין הצד המשפטי והכלכלי לאורך כל התהליך.
האם אפשר לעשות תהליך כזה עם כל עורך דין?
חד משמעית לא. חייבים לעשות זאת עם עורך דין שמתעסק בהעברה בין-דורית שיש לו התמחות בנאמנויות, ירושות וצוואות ויכולות לעשות אינטגרציה בין כל אנשי המקצוע השונים הדרושים לצורך התהליך.
כמה זמן נמשך תהליך העברה בין-דורית?
זאת שאלה שתלויה במה הוא סוג העסק, ומי הם אותם האנשים שמנהלים אותו. בדרך כלל, תהליך זה לוקח בין מספר חודשים ועד לשנה בממוצע.
הילה צאירי, עו"ד ומגשרת, מומחית לסכסוכי ירושה, עריכת צוואות והעברה בין-דורית
שותפה במשרד גדעון פישר ושות'
מעבירה את ההרצאה "הדירה ברח' 'מה פתאום!' על טעויות משפחתיות נפוצות" לחברות, ארגונים ולקהל הרחב.
052-3350816 | [email protected]
הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).