כיצד ישפיעו הקרבות הפנימיים בליכוד על חקיקת הרפורמה המשפטית? אחרי ששר הביטחון יואב גלנט קרא לעצור את החקיקה וחברים נוספים בליכוד הצטרפו אליו, בהם הח"כים יולי אדלשטיין ודוד ביטן, שאלנו את המומחה ד"ר יעקב בן שמש, מרצה בכיר בקריה האקדמית אונו, מה צפוי לקרות במצב שבו החוק לא יעבור בכנסת.
מתקפה פנימית בליכוד: "יש בסיעה ח"כים קיצוניים, זו לא הסיעה שהיינו מורגלים אליה"
ד"ר בן שמש הסביר "במידה והחוק נופל בהצבעה בכנסת, הקואליציה תוכל להתחיל את הליך החקיקה מחדש - אבל ההליך יתחיל ממש מאפס. אפשר לעצור את החקיקה ולהגיע להסכמות רחבות. מבחינת צורכי חקיקה, אין דחיפות או הכרחיות להביא את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים להצבעה כבר השבוע.
"במידה ובג"ץ יפסול את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ואני סבור שבג"ץ לא יתאפק ויפסול את החוק, הרכב הוועדה הנוכחי ימשיך להתקיים. ההנחה היא שבג"ץ יפסוק שיש לו סמכות לבטל חוקי יסוד, ויבסס את זה על פסיקה קודמת. אמנם סמכות בית המשפט העליון לפסול חוקי יסוד שנויה במחלוקת, אבל צריך להבין את ההבדל הדק: העובדה שפסק הדין של בית המשפט העליון מוטעה - לא משליכה על החובה לציית לו".
"אני מקווה שהחקיקה בצורתה הנוכחית לא תעבור, למרות שאני תומך בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. אני סבור שצריך לבטל את הווטו של שופטי העליון ולהגדיל את משקל נבחרי הציבור - אבל צריך לשמור שהוועדה לא תהיה בשליטה מוחלטת של הקואליציה".
"היה צריך להגיע להסכמה על איזה מנגנון שלא שם את הוועדה לבחירת שופטים תחת שליטה מוחלטת של הקואליציה או של השופטים. אני לא מבין מה הלחץ להעביר את השינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים דווקא עכשיו, למרות שהוועדה לבחירת שופטים בכל מקרה לא תבחר שופטי עליון עד לחודש אוקטובר - אז השופטות חיות וברון יפרשו מתפקידן.
"אם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים יעבור בנוסח הנוכחי, זה לא סוף הדמוקרטיה - אבל זה כן נזק גדול לדמוקרטיה ולחברה הישראלית. אני לא מאלה שאומרים "אל תגעו במערכת המשפט", ויש הרבה כמוני. בהתנהלות הנוכחית, הקואליציה הצליחה לקומם גם אותנו".
"הטענה שבכל מקרה היו תוקפים אותם היא נכונה רק ביחס לקיצוניים. אם הקואליציה הייתה מתנהלת בצורה מתונה יותר, הם היו יכולים להגיע אל השינויים שהם מבקשים עם תמיכה והסכמה רחבה יותר", סיכם.