זיכויו של רומן זדורוב אמש, לאחר 16 שנים בהן ריצה מאסר כנאשם ברצח תאיר ראדה ז"ל, הוביל לסערה ציבורית לנוכח האפשרות שהרוצח של ראדה עדיין מסתובב חופשי. הקרימינולוגית הקלינית קרן אלפנץ, אשר עקבה אחר הסיפור ואף קראה את כל חומרי החקירה, שוחחה הבוקר (שישי) עם מעיין אדם ב103FM ופרשה את משנתה בנושא.
"אני בכלל התחלתי בזה שרציתי לבנות הרצאה שרומן זדורוב הוא הרוצח. לאט לאט הבנתי שיש אישור של בית משפט להוציא את חומרי החקירה, דבר שלא קיים בעולם, ופשוט התחלתי לקרוא את כל החקירות, ערב ערב בלילה ישבתי וקראתי את החקירות של בני הנוער", שיתפה אלפנט בפתח השיחה.
"אני זוכרת חקירה אחת, שברגע שסיימתי אותה הרגשתי את זה בבטן, אמרתי 'יש פה משהו, האופן שבו הוא תיאר את סדר היום, הפירוט המאוד מסודר ומאורגן כביכול', ממש הפך לי את הבטן. כשהבטן מתהפכת זה אומר משהו מאוד משמעותי".
עוד טענה אפלנץ כי "רוב האנשים שבאים לחקירה, לא יודעים להגיד לפי דקות ושניות מה הם עשו במהלך יום. בדרך כלל את תזכרי מתי יצאת לעבודה, תזכרי לפי עוגנים, אבל את לא תזכרי לפי שעות או דקות של הזמן. אחד מהדברים שהטריד אותי זה שהוא סיפר שהוא נסע בטרמפים עד לקריית שמונה, ובקריית שמונה הוא אכל המבורגר, ואז הוא היה עוד רעב אז הוא אכל עוד המבורגר. בתיאור שלו מול החוקר זה היה נשמע כמו אכילה רגשית אחרי אירוע טראומטי. אנחנו מכירים את זה מקורבנות שנפגעו מינית, כולנו מכירים את זה".
לדבריה, "בחקירה עצמה הוא ממש מספר את זה, ואז התחלתי לאסוף את כל מה שמתלבש לחקירה הזו, כי גם הוציאו עליו פירוט שיחות, כל מיני דברים. פתאום את מבינה שבזמן הרצח היה שקט בטלפון שלו, שכל הבוקר וכל אחר הצהריים הוא מתכתב ושולח הודעות. אז כן, זה מאוד מטריד, מה קרה בשלושת רבעי השעה הזו. אני חושבת שחלק מהיתרונות שלי בניגוד לאנשי החוק, אני לא חוקרת, אני רק קראתי את החומרים, שיש לי הרבה קצוות וראיתי הרבה כיוונים והשארתי אותם פתוחים".
באשר לשאלה האם ייתכן כי בעזרת מניפולציות מסוגל אדם אשר לא ביצע עבירה לקחת על עצמו את האשמה, אמרה אלפנץ: "בשלב מסויים שצפיתי בחקירות שלו, של זדורוב, אמרתי לעצמי 'מה אני מבינה לגבי הודאות שווא?', אני מבחינתי ברגע שיש הרשעה, הלכתי וקראתי הרבה חומרים ובהחלט אנשים יכולים למסור הודאת שווא, ואז הם מפרטים הרבה יותר פרטים על המעשה מאשר אנשים שביצעו את העבירה".
"זה תהליך שאפשר לראות במשך כמה ימים. מכניסים אותו לתא, מלחיצים אותו, הוא לא אוכל, הוא מאבד המון במשקל. זה לא שלא הביאו לו אוכל, הוא לא רצה לאכול את האוכל של תא המעצר. יש סרטון שממש רואים שהוא רוצה ללכת לישון, הוא הולך לישון ואז המדובב מוציא שקית ומתחיל לשחק עם השקית, ואז הוא מתעורר ומתחיל לשאול אותו עוד שאלות. זה תהליך של מספר ימים שהוא נכנס ללחץ, הוא כבר עייף, אין לו מישהו שהוא יכול לדבר איתו כמו שצריך והוא נשבר", הוסיפה.
בנוסף, הודתה אלנפץ כי "אני לא שקטה לגבי רומן זדורוב, גם לגבי זה עברתי הרבה שלבים. אני לא חושבת שהוא ביצע את הרצח. ברגע שהתחלתי לקרוא את חומרי החקירה של בני הנוער הבנתי את הרשת הכללית ואת מה שהיה בבית הספר, הרבה בני נוער אמרו המון פרטים ודברים מאוד משמעותיים לגבי מי שכן היה מעורב בביצוע הרצח".
על בני הנוער, שהיו בבית ספרה של תאיר, איתם שוחחה במהלך חקירתה האישית של תיק הרצח, סיפרה: "דיברתי עם המון בני נוער וגם המון בני נוער עזרו לי, רצו לשתף פעולה. לדעתי 95 אחוזים מהם אמרו שהם יודעים שרומן זדורוב לא הרוצח. הם גם אמרו שלא הפתיע אותם שתאיר היא זו שנרצחה. היה שם מערך הרבה יותר גדול ומורכב, מרבית בני הנוער פשוט תיארו את זה בחקירות עצמן - הם הצביעו על בני נוער".
"אני חושבת שרוב החברות והחברים של תאיר לא היו מעורבים באקט עצמו, אבל היה שם מעין מערך כזה, כמו קורי עכביש. היו שם כל מיני תהליכים של בעצם קצת לשגע אותה, דברים קטנים שכביכול כילדה את יכולה להגיד 'לא נורא', דברים קטנים כביכול", חידדה.
בהמשך, חשפה אפלנץ כי ככל שהתעמקה בסיפור הרצח וגילתה עוד ועוד פרטים בני משפחה והסובבים אותה חששו לחייה. "בהתחלה רוב החברים שלי מאוד תמכו בי, העברתי גם הרצאות על הרשת החברתית. ברגע שהבנתי שבתוך המערך הזה יש מערך קצת יותר גדול של רשת עבריינים, ממש, אני לא מדברת על סוחר סמים קטנצ'יק. היו הרבה חברים שבאו ואמרו לי 'תצאי מזה, זה יכול להרוס את המשפחה שלך, יכול לעשות דברים לא טובים'".
"כמה את חושבת שהיית קרובה לאמת?", תהתה מעיין אדם, ואלפנץ השיבה: "כרגע אני לא עובדת ואני חושבת שזה חלק מהסיבות. אני מאוד קרובה לאמת, אין ספק. אני חושבת שמי שיותר הפעיל את המערך, מי שהיה שם וכן ביצע זה בני נוער, חד משמעית. היה שם איזה מערך גדול להוביל אותה למלכודת הזו. הנקודה הזו של סגירת הקצוות חסרה לי, זה אני יכולה לעשות רק עם משטרת ישראל".
לסיום, הבהירה הקרמינולוגית הקלינית קרן אלפנץ כי "אני מאמינה במערכת, אני מאמינה שפרקליט המדינה היום והמפכ"ל היום ירצו לסיים את הפרשה הזו כי יש לה הרבה משמעויות. אני מאמינה שהם רוצים לשנות את המערכת, שהם רוצים לעשות איזו הבדלה בין הודאות שווא לבין עבירות, לשנות את אופן החקירה, את איך חוקרים קורבנות, בני נוער. בגלל השינוי הזה שאני מאמינה שהוא מתקיים ממש עכשיו, אני בטוחה שהתיק הזה יסתיים".