אלוף (מיל') ישראל זיו, ראש אגף המבצעים לשעבר, התראיין היום (חמישי) ב-103FM בנוגע למצב הכשירות בצה"ל על רקע המתיחות החברתית, הפסקת ההתייצבות למילואים והצהרות חלק מחברי הקואליציה לפיהן הם לא יצייתו לפסיקות בג"ץ.
קרב הכשירות: המאמצים של הצבא לעצור את סחף אי־ההתנדבות בקרב אנשי המילואים
עסקת הנשק הגדולה בתולדות המדינה: ישראל תמכור את מערכת 'חץ 3' לגרמניה
זיו התייחס לדיון החסוי שהתקיים אתמול בכנסת ובו הציגו בכירי צה"ל את מצב הכשירות: "קודם כל, כיוון שאנחנו נמצאים בתהליך משברי, מה שהיה נכון לפני שבוע כבר לא מדויק ונכון להיום, וכן הלאה. יש פה תהליך שמאיץ את עצמו בהיבט של רמת הכשירות וההסתכלות קדימה, בהנחה שבמושב החורף הקרוב נושא חוק לימוד התורה או הגיוס הולך לעלות. המשמעויות שלו הם דברים שכבר ניתן לצפות אותם היום".
"זה כבר נאמר בכל במה: צה"ל והכשירות שלו, הנזקים כבר שם. הנקודה העיקרית זה בכלל האופן שבו צריך לשמר מעבר רק לכשירות, את צה"ל כארגון. באופן שבו הדברים מדרדרים, האם יוכל צה"ל, בעיקר כשזה יגיע למשבר על הגיוס עצמו, שזה הולך ישר לפנים של המתגייסים, כבר לא המילואים, שם המשבר יוקדם דרך החוק הזה שרוצים להעביר באוקטובר. אנחנו מפרקים במו ידינו את צבא העם, וזה לא סיסמה, זה ממש מה שהולך להיות".
זיו נשאל מה ראש הממשלה צריך לעשות, וענה: "זה פשוט, זה גם כולם יודעים - הוא צריך לגנוז את החקיקה, להשתמש בדיוק בשתי מילים והוא עוצר את המשבר הנוראי הזה. האם הוא מסוגל? זו שאלה אחרת, משום שיש שם בקונסטלציה של הממשלה הזו מלכוד עצמי. הוא מונע מתוך אינטרסים שלמיטב הבנתי אישיים ולא אחרים, והשותפות האחרות לקואליציה כל אחת יש לה את האינטרסים שלה, פה הממשלה הזאת אין בכוחה לעצור את ההידרדרות הזו. היא הולכת לשם כי כל יום משפיע. לא צריך להגיע לאוקטובר כדי לעצור את זה, אפשר עכשיו".
על המימד הפרקטי של חוסר הכשירות, בפרט במקרה של מלחמה עם חיזבאללה, אמר זיו: "צריך לשים פה נתון אחד מהותי - אין כרגע שום צבא מסביב לגבולות מדינת ישראל שיכול לכבוש או להשמיד את מדינת ישראל. הסיפור הזה לא על הפרק, אנחנו לא בתוך איום כזה. תרחיש כזה של מלחמה עם חיזבאללה, המשמעות העיקרית שלו יכולה להיות פלישה מקו הגבול, אבל היא יותר טקטית, אין לה משמעות אסטרטגית, אבל הבעיה המשמעותית היא היקף הרקטות והטילים. אם היינו יכולים לפי תוכנית או תרחיש אולטימטיבי לסגור את הסיפור הזה, לפגוע בהם מאוד קשה תוך ימים בודדים או שבוע, והיינו פוגעים להם במרבית הטילים ומספיק כזה, ברגע שהכשירות יורדת אתה יכול אולי להגיע להישג הזה תוך שבועיים או שלושה, והמשמעות בזמן היא כזו - הרבה יותר הרס והרוגים בישראל".
"זה יכול להשפיע על היכולת של הטייסים, מה שמוריד את רמת האפקטיביות שלהם, ושכמובן ברגע שתאי שליטה ומפקדות לא מתפקדות אתה מחליש, כי העליונות שלנו לא במספר החיילים - העליונות שלנו בטכנולוגיה. אז ברגע שהמערכות האלה נפגעות, כל האפקטיביות יורדת. מה התוצאה? זמן ומחיר הרבה יותר יקר שאנחנו, כל אזרח בישראל, ישלם בחיים".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM