כחלק מהניסיונות העיקשים להשיג שליטה ביישובי עוטף עזה לאחר חדירת מחבלי חמאס לשטחם, הצליחו הרבש"צים בקיבוצים בדרום הארץ להציל רבים מהתושבים, זאת בחירוף נפש ובאומץ בל יתואר. 

הרמטכ"ל: "מכים במלוא העוצמה בעזה, לא נעצור כאן" | היום השישי למלחמה  - עדכונים שוטפים 
"המוות מכה מכל עבר": עדות מהמראות הקשים בעוטף עזה

איתי הופמן, יו"ר ארגון הרבש"צים מבית ההסתדרות הלאומית והרבש"צ של קיבוץ מעוז חיים שבעמק בית שאן, שוחח היום (חמישי) עם ענת דוידוב ב-103FM תיאר את תחושותיו בעקבות המצב: "אני שומע הרבה סיפורי גבורה מדהימים של חברי כיתות הכוננות והרבש"צים, הם פינו טבח נוראי ביישובים יחד עם כיתות הכוננות, עשו לחימה הירואית מול חמאס, מול המרצחים שהגיעו לפגוע במדינת ישראל".

"עשו פה מעשה נפשע שלא נתפס, והרבש"צים היו שם ביחד עם כיתות הכוננות. ועד לרגע נתון זה בכל הגזרות, בדרום, בצפון, במזרח, במערב וביו"ש יש מלא אירועים. כיתות הכוננות והרבש"צים הם אלו שמחזיקים את המדינה כרגע. נכון לרגע נתון זה, תוך כדי הלחימה, מתגברים את היישובים בכוחות", הוסיף.

עוד סיפר כי "בימים הראשונים היה באמת כאוס מוחלט עד שהדברים לאט לאט עכשיו מסתדרים, אני יכול להגיד שוב, צה"ל יחד עם החטיבות המרחביות הבינו את תמונת המצב, היישובים ערומים, חלקם בלי נשק, בלי ציוד. בלי אמצעים, בלי כלום. שוב, הדברים זורמים בקצב שבאמת הצבא הגדול שלנו יכול לעשות, ויחסית אני יכול להגיד שזה מהיר מתוך ההבנה והמצוקה שמדינת ישראל נמצאת בו".

"המאבק נמשך במשך שש שנים לפחות, עברנו מספר שרי ביטחון. התנאים הם תת תנאים, יש מספר סיווגים לרבשצ"ים - קדמי, סמוך ועורפי. כשקדמי הוא עד 4 ק"מ מגבול בינלאומי, סמוך הוא מ- 4 עד 7 ק"מ, ועורפי הוא מ- 7 עד 11 ק"מ. בתוך יו"ש מוגדרים גם כן כקדמיים. זה משליך גם על תנאי העסקה של הרבש"צ וגם משליך על תנאי כיתות הכוננות או חוסר כיתות הכוננות. כולם היו שישה עשר. לא משנה אם זה בעוטף עזה או לבנון, קיצצו את העורפיים לשניים, זאת אומרת רבש"צ וסגן, אין לו כיתת כוננות. בסמוכי גדר תלוי איפה, בין ארבעה וחמישה כולל רבש"צ וסגן. וקידמי זה שישה עשר", אמר.

הרס בקיבוץ בארי - חרבות ברזל (צילום: צור שיזף)
הרס בקיבוץ בארי - חרבות ברזל (צילום: צור שיזף)

"ראינו שסמוכי גדר הם אלה שנמצאים במרחק מהגדר היו חשופים לתקיפות, ואז חמישה אנשים בכיתת כוננות צריכים לבד להחזיק יישוב במשך שעות, ימים. שזה אבסורד", טענה ליאת. בתגובה השיב הופמן ואמר כי "לא הגענו לצערי להישגים, בחודש מאי האחרון בסבב האחרון שהיה בעוטף עזה, ביקרתי בעוטף, כיו"ר הארגון אני עושה זאת בהתנדבות. החלטתי לנסוע לדרום ולתמוך בהם, עשיתי סיור גם ביישובים הקדמיים ואלה שסמוכים וגם בעורפיים, הזדעזעתי ממה שראיתי שם. רבש"צים ללא ציוד, ללא כיתות כוננות. יש רבש"צים שאין להם רכב ביטחון".

לסיום, הבהיר  כי "הרבש"צים צריכים להיות תחת גוף ביטחוני, לא ייתכן שרבש"צים יהיו תחת רשויות שאין להן קשר לביטחון. כמו שהיה עם כב"א באסון הכרמל, הגענו לאסון ההתיישבות וצריך לעשות פה שינוי מהותי. הרבש"צים צריכים להיות תחת גוף בטחוני, דיברתי עם שר הביטחון ועם השר לביטחון לאומי, זה הרגע שיהיה שינוי והרבש"צים יהיו תחת גוף מקצועי ויכירו בהם כאנשי ביטחון ביחד עם אנשי כיתות הכוננות". 

עריכה: עינב אורגד, 103FM