מלחמת חרבות ברזל: בזמן שישראל דואגת לרכז את הלחימה בגבול הדרומי מול חמאס, נראה כי התחממות בגזרה הצפונית גוברת מיום ליום. פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, שוחח היום (חמישי) עם טל שלו וניסים משעל בתוכניתם ב־103fm, ופרש את משנתו בנושא.
הפייק החמאסי, ההסלמה בצפון והחיבוק האמריקאי: לקראת השלב הבא במלחמה
מבחינת ישראל - ביקור הבזק של הנשיא ביידן השיג את מטרותיו | יעקב נגל
בפתח השיחה ניסה פרופ' עוזי רב לנתח את העובר בראשו של נסראללה, מנהיג חיזבאללה, סביב המלחמה. "הדבר הראשון שהוא עושה באופן קבוע, ואת זה הוא עושה מתוך הבנה שלו את המציאות זה מה שאנחנו רואים על הגדר. הנושא של להיות בתמונה, לגבות בישראל אחד על אחד, להקפיד קלה וכחמורה שהוא לא עם היד התחתונה עם כל התנגשויות הגבול הללו. אבל כשהוא עושה את זה, הוא בתפיסה שלו מזדהה עם החמאס, תורם למאמץ הכללי למרות שפה לחמאס הייתה הערכת חסר. הם היו בטוחים שעם ההצלחה שלהם תבוא פתיחה רב חזיתית עם החיזבאללה. לחיזבאללה יש גם שיקולים אחרים".
"אני מאמין שלהיכנס למלחמה מסיבית, טילית על ישראל, חיזבאללה לא יכול אלא אם יש לו אישור מפורש מאיראן. כאן אני חושב שנטרפו חלק מהקלפים", טען, "גם כשאנחנו עומדים ורואים את כל הסאגה שמתנהלת מול עינינו, קשה לנו לתפוס באיזו מהירות דברים משתנים. כשרואים את מה שקורה, נטרפו הקלפים. ארה"ב בתפיסה של איראן הייתה בהילוך שלישי, עם הרבה דברים של הסכם, סוג של פשרה בין ארה"ב לאיראן, והנה אנחנו רואים כאן את ביידן עם הנאומים שלו".
עוד הדגיש כי "האיראנים מקשיבים לזה היטב. יש פה כמעט כמו 11 בספטמבר, ביידן מסמן פה ציר רשע, ואין ספק שאם יש כאן את נושאות המטוסים המטרה שלהן זה שאיראן לא תתפתה לחשוב שהיא יכולה לנצל את מה שהחמאס עשה ולהטיח את חיזבאללה במלחמה כוללת. אנחנו גם רואים שאיראן מנסה להפעיל דברים אחרים כמו ללבות את אש המחאה בכל מקום, לנסות ולאיים בדברים אחרים, אבל בסה"כ את חיזבאללה איראן הקימה לפני 40 שנה לא כדי להציל פלסטינים, אלא כדי שאם וכאשר יתקפו אותם היא תוכל לשסות את חיזבאללה".
בנוסף, הודה פרופ' רבי: "אני בהחלט חושב שהציניות האיראנית, שכל הדברים שאנחנו מכירים, עושים את המחשבה שאיראן אחרת. הם מדברים גבוה, הם מדברים כמי שבסופו של דבר לא יהיה חשוב, אם תיכנס לעזה, אם זה, מחנה ההתנגדות יתן את דברו, השאלה אם זה סיסמאות או מעשה. אני בוחר להבין את איראן כמי שמסתכלת קודם כל על נושאת המטוסים. סך הסיכונים שאיראן עומדת בפניהם כרגע הוא כל כך גבוה שאני חושב שיש לה מחשבה שנייה בכל מה שקשור בנושא של להיכנס למלחמה כללית ולהכניס את חיזבאללה".
יחד עם זאת, למרות אמירותיו הרבות בנוגע לחשיבה האיראנית, ביקש פרופ' רבי לסייג: "אנחנו בארץ מלחמה, כמובן שכשישראל תהיה בתוך עזה, בתמרון הקרקעי, זו תהיה אופרה אחרת, אז תמיד לקחת את זה בהסתייגות".
באשר לחטופים שנמצאים בידי חמאס ברצועה, אמר: "לחמאס יש משהו שהוא לא חווה אותו. אנחנו לא יודעים את המספר המדויק, ולחמאס יש שם 4 קטגוריות בתוך קבוצת החטופים - בעלי האזרחות הכפולה, נשים וטף, אזרחים ישראלים וחיילים. המדרג פה ברור. אחד הדברים שחמאס יהיה מוכן לעשות לדעתי, כי הדבר הפך לנטל, זה לשכך את הזעם הבינלאומי דרך זה שהוא מגיע דרך קטאר לאיזו סוג של חלופה, עסקה, עם אלו שיש להם אזרחות כפולה. לא אומר שזה יקרה מחר, החמאס ישתה את הדם, זה קלף מיקוח אצלו, אבל אם כן הוא יתחיל בזה".
"הדברים שאנחנו רואים כאן הם מאוד מאוד מורכבים אם כי הסיפור ההומניטרי יש פה מחירים. צריך לקחת בחשבון, ישראל צריכה לנצל את הנוכחות והתמיכה האמריקאית, להגיע עד לעצם, ושם בסופו של דבר לעשות. גם הכניסה תביא איתה הרבה יותר מודיעין לישראל בנושא הזה, אבל כמובן שיש פה עסקה מאוד סבוכה. מעולם לא היה לישראל קלף הומניטרי לצערנו כל כך חזק ביד, אבל גם פה לאמריקאים היה חשוב שהסדק יפתח. כל הדברים האלה, ישראל צריכה לעשות תוך כדי תנועה, נצטרך לראות כיצד דברים מתפתחים", סיכם.