"נסראללה לא יורתע בעקבות המלחמה בעזה. הרבה אומרים שאם נרתיע את חמאס בעזה, זה ירתיע גם את נסראללה, אני חושב שזו קונספציה שאינה נכונה. נסראללה בוטח בעצמו ובכוחו הרבה יותר". כך טען ד"ר מרדכי קידר, מזרחן וחוקר במרכז 'בגין סאדאת למחקרים אסטרטגיים', באשר לשאלת הצטרפות חיזבאללה למערכה הקשה מול חמאס שנפתחה לפני שבועיים. בשיחתו עם אריה אלדד היום (שישי), פרש את משנתו.
עד מתי הוא יבליג? הסיבות שיגרמו לנסראללה להצטרף למלחמה נגד ישראל
בפתח השיחה התייחס ד"ר קידר לתמונת המצב של המלחמה אותה מציגה התקשורת בישראל ומחוצה לה, ועל המסקנות אותם מסיקים הפלסטינים. "התקשורת מציגה תמונה, כמובן על פי הגישה שלה, כשאנשים רואים את התמונה הזו יכולים להסיק מסקנות שונות. מי שרואה את מה שקרה אצלנו, את ההרג, האונס וכל הדברים הללו, יש מי ששמח בעולם הערבי כיוון שעשו את זה ליהודי, יש כאלה שאומרים 'מה הם יעשו לנו?'. רואים את האמריקאים מגיעים לפה והם נורא מודאגים ואומרים 'אולי באמת זה לא היה כדאי'. אין אפשרות להכליל את כולם בתוך חבילה אחת".
"ואלו שיש לנו הסכמי שלום איתם?", תהה פרופ' אלדד, וקידר השיב: "צריך להבחין בין איך שהשלטון רואה את זה לבין איך שהציבור ברחוב רואה. השלטון יכול לראות את זה בצורה אחת, האדם ברחוב המצרי יאמר 'שיעשו עוד כי אנחהו שונאים את היהודים'. השלטון לפעמים אומר דבר הפוך לחלוטין מהציבור. מצד שני, יש גם סקטורים. ירדן למשל, יש לה מיעוט בדואיים ורוב פלסטיני. הפלסטינים כנראה מזדהים עם חמאס, אולי לא אוהבים לראות יהודים שרופים אבל בגדול מזדהים".
עוד הסביר כי "הבדואים בירדן, שם העניין די מורכב. בעזה שיעור די גדול של האוכלוסייה ממוצא בדואי, ובהחלט יכול להיות שאותן משפחות שנמצאות בעזה יש להם נציגים גם בירדן. הם פרוסים גם על סיני, הנגב, דרום ירדן, צפון סעודיה וגם עזה. וייתכן שיש אפילו משפחות של אנשים שגרים בירדן והם בעזה, זה פוגע במשפחות שלהם. לכן מהבחינה הזו זה עסק די מורכב. מצד שני הם גם מצפים מהמלך שיעצור את ישראל".
לאור אמירותיו תהה פרופ' אלדד מה בנוגע לקטאר, וד"ר קידר הדגיש: "קטאר היא המדינה שמימנה את התמנון האיראני בכסף. איראן בנתה תמנון שהזרועות שלו זה עזה, חיזבאללה, המיליציות בסוריה, המיליציות בעיראק, החות'ים בתימן. מה שמביא אותי למסקנה שבעצם המלחמה הזו שנפתחה על ידי חמאס בלבד ולא על ידי כל הקואליציה האיראנית, אולי לא על דעתה של איראן. ההתקפה כן אבל לא במועד, את המועד בחרו חמאס בגלל המסיבה. הם רצו לתפוס כמה שיותר בני ערובה, זה בא להם כפרי בשל, אלפי ישראליים שרוקדים כל הלילה, אולי לא מאופסים, וזה לדעתי היה מאחורי התזמון של ההתקפה, שלא היה על דעת חיזבאללה ולא על דעת האיראנים".
"לקח להם כמה ימים של זעם על החמאסניקים, הם בעצם הרסו את התוכנית האיראנית כי עכשיו כל העולם מבין. כולם מבינים את התפקיד של איראן בנושא הזה", טען, והתייחס לרצון המקורי של איראן במלחמה מול ישראל: "רב זירתית, שמתחילה באופן פתאומי, שישראל לא מוכנה לכך, המילואים בבית וישראל נטחנת תחת מטר של טילים וכטב"מים שבאים מצפון, ממזרח ומדרום וישראל קורסת תוך יומיים. ישראל לא יכולה לשרוד כשהמילואים עדיין בבית. זו הייתה התוכנית השטנית האיראנית, חמאס הפרו את התוכנית, הם קלקלו את התוכנית ועכשיו כל העולם מבין, התעורר, רואה והאיראנים מחוממים על חמאס בצורה איומה".
המשיך ד"ר קידר, וחידד כי "מצד שני הם לא יכולים לתת לישראל לכתוש את חמאס גם בפעולה קרקעית ולכן אנחנו רואים התחלה של עימות עם חיזבאללה כי מה שהיה עכשיו עם חיזבאללה זה אפס קצהו של היכולת שלהם. יש להם טילים שהם יכולים לכסות את כל מדינת ישראל. ליבי אומר לי שאסור לנו לבנות על החלודה. בדברים הללו עושים את זה ממתכת כזו שלא מחלידה".
לסיום, הביע ד"ר קידר את דעתו על ההנחה שתישאר בקרב אויבנו בנוגע להתמודדות מול ישראל. "הכול תלוי באיך המלחמה הזו תסתיים. אם ישראל תסיים אותה בניצחון ברור אז זה מוציא את ישראל מתחום קורי העכביש. אם ישראל תעשה מחוות שישאירו את חמאס בשלטון בעזה זה מחזק את תודעת קורי העכביש".
"תמונת הניצחון בעיניי לא ברורה, אבל מבחינתם של חמאס ברורה לי מאוד - אם יישאר חמאסניק אחד קטוע רגל, קטוע יד, ראש חבוש, והוא יעמוד עם קביים על גג של מסגד הרוס בעזה ועם שתי האצבעות האחרונות הוא יעשה וי, אז חמאס ניצחו. לכן, כדי למנוע את ניצחון חמאס ישראל חייבת לוודא שגם כזה אחד לא יישאר כדי לתת להם את תמונת הניצחון", סיכם.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו