מעט יותר מחודש לאחר הטבח שביצעו מחבלי החמאס בישראל, תחקיר שעלה לאחרונה באתר "HonestReporting", מעלה מספר טענות קשות נגד חלק מכלי התקשורת העולמיים שפועלים בעזה. על פי הטענות, תיעוד צלמים את פשעי מלחמה מסוג זה, מעוררת שאלות אתיות קשות.
צה"ל השמיד תשתיות של חיזבאללה בלבנון; צבא סוריה: "ישראל תקפה עמדות צבאיות"
מתקפת סייבר? ההודעה המפתיעה שקיבלו המילואימניקים בתל אביב
כמו כן, בתחקיר עלתה השאלה האם הם ידעו על הכוונה להוציא את המתקפה הרצחנית לפועל: "מה הם עשו שם כל כך מוקדם, מה שבדרך כלל היה בוקר שבת שקט? האם זה תואם עם חמאס?".
על פי התחקיר, מדובר בצלמים של סוכנויות רויטרס ו-AP, כמו גם כאלה שעובדים כ"פרילנסרים" עבור רשתות כמו CNN והניו יורק טיימס. לאחרונה, חלק משמות הצלמים נשמט מתמונותיהם בסוכנויות, במה שיכול להצביע על הבנה של הסוכנות בנוגע לבעייתיות האתית שבעניין.
In the hours following our expose, new material is still coming to light concerning Gazan freelance journalist Hassan Eslaiah whom both AP & CNN used on Oct. 7.
— HonestReporting (@HonestReporting) November 8, 2023
Here he is pictured with Hamas leader and mastermind of the Oct. 7 massacre, Yahya Sinwar. https://t.co/S9pXeIGaFq pic.twitter.com/RmEZU5RsM8
Hey @cnn @nytimes @AP @Reuters
— עמית סגל Amit Segal (@amit_segal) November 8, 2023
I hope you enjoy the traffic and revenues of the pictures obtained thanks to your ISIS collaborators that had been pre-informed by Hamas. How can you sleep at night knowing your stringers were part of the massacre?
Leni Riefenstahl and Julius… pic.twitter.com/0oNSYrMze6
אחת מהן, היא תמונה של טנק ישראלי בוער בצד הישראלי של הגבול, כשאחד הצלמים תיעד באופן מזעזע את הלינץ' שבוצע בגופת חייל ישראלי שנגרר מהטנק. באופן מעורר חלחלה, רויטרס הציבו את תמונת הטנק הבוער כאחת מ"תמונות היום".
בתוך כך, "HonestReporting" הודיעו כי מאז הפרסום, מגיע אליהם מידע נוסף ממקורות רבים. לאחר הסערה, ב-CNN נמסר כי בתגובה לטענות כי הרשת החליטה להשעות את הקשר והעבודה עם העיתונאי והצלם מטעמה בעזה.
מאגודת העיתונאים ירושלים נמסר כי "אם אכן נציגי סוכנויות הידיעות והרשתות הגדולות ידעו מראש על הטבח הצפוי, הדבר מעלה חשש לכאורה, לשותפות לדבר עבירה או לאי מניעת הרצח. התחקיר מעלה שאלות אתיות קשות, לא רק על התנהלותם של אנשי השטח, אלא גם של מנהלי הרשתות וסוכנויות העיתונות, והשאלה היא האם ידעו על כוונת חמאס, ועדיין נתנו לכך יד. אנו פונים אליהם לערוך תחקיר נוקב, כדי לבחון את מה שידעו לפני הטבח, והאם התנהלות אחרת שלהם היתה מובילה להצלת חיים של חפים מפשע רבים. אנו דורשים שיפרסמו את המסקנות בהקדם לפני העולם כולו, בדיוק כפי שהפיצו את הדיווחים ואת התמונות הנוראיים".
לשכת ההסברה של חמאס התייחסה אף היא לנושא וציינה: "אנו מגנים את ההסתה הישראלית נגד העיתונאים העזתיים המסקרים את השואה שעושה ישראל ברצועה. ישראל נושאת במלוא האחריות לשלומם של העיתונאים והוסיפה כי עד כה הרגה ישראל בעזה 49 עיתונאים מאז תחילת המלחמה". עם זאת, יובהר כי מרבית העיתונאים שנהרגו מתוך ה-49 שחמאס ציין, הם עיתונאים מובהקים של ארגון הטרור הפועלים בכלי התקשורת השונים שלה ומקדמים את האג'נדה הרצחנית.