אמש התרחשה התקיפה העמוקה ביותר בלבנון מאז תחילת המלחמה - 40 ק"מ מהגבול. סגן מפקד פיקוד הצפון לשעבר אלוף (מיל') איל בן ראובן התראיין היום (ראשון) אצל אודי סגל וענת דוידוב ברדיו 103fm והתייחס לחשש מפתיחת חזית צפונית.
איומי סרק מלבנון? "נסראללה עדיין עם תחושות פחד"
נסראללה נגד נתניהו: "האויב התבלבל, וזה בא לידי ביטוי בהצהרות הסותרות של רה"מ"
"דילמת הצפון הופכת להיות אחת מדילמות המלחמה המאוד משמעותית, לצד הדילמות האחרות", אמר. "יש לחץ מאוד משמעותי בקרב יושבי הצפון. אני מסתובב פה ביישובים ואני שומע את האנשים, אלה שנמצאים בקו העימות מדברים בצורה מאוד בהירה על 'לא נחזור, באם לא יהיה משהו אחר בצפון. אם לא תתנו לנו ביטחון אחר'. כמובן שהם ראו את מה שקרה בדרום והם לא מוכנים לחזור ולהיות תחת האיום הזה, תחת הפחד הזה, ולכן יש פה כל מיני אפשרויות כרגע. אין ספק שנסראללה כרגע מרים את הרף למעשה כל יום, צה"ל משיב אבל עדיין זה במסגרת מוגבלת".
עוד הוסיף: "אני לא בטוח שנסראללה החליט ויודע בדיוק מה הוא רוצה להשיג בכל הסיפור הזה. נסראללה הוא גם איש מאוד רציונלי והוא יודע שמה שאמר יואב גלנט, זה לא רק סתם איום, זה כמעט צורך. זאת אומרת שאם חס וחלילה מחר אנחנו מידרדרים, זה יכול להיות אסון גדול שלמחרת או שעה מיד אחרי זה יוצאים למהלך לבנוני שבשלב הזה הוא מהלך אווירי אבל מהלך כזה שהוא עשוי לפרק את לבנון, כי לא תהיה לנו ברירה אחרת פשוט".
"מה שצריך לקרות זה חזרה לקיום 1701 שבעצם אמר 'מהליטני לא נכנס שום דבר'. השאלה היא איך משיגים את זה, האם משיגים את זה בכוח? כשיוצאים למערכה גדולה מול חיזבאללה רצוי וראוי לצאת עם כל הכוח והוא כרגע מושקע בדרום".
על השאלה האם תהיה מעורבות צבאית אמריקנית במצב שבו ההסלמה בצפון תימשך, השיב: "אם אתה רוצה להרתיע מישהו, אז אתה חייב שהמורתע יחשוב לפחות ויהיה משוכנע שאתה מתכוון לכך. כאשר עכשיו נסראללה מסתכל על הצד האמריקני, אני עדיין לא רואה ולא משוכנע שהוא בטוח שאכן ביידן יפעל בעניין הזה. פה עולה כל הסיפור של הקשר שלנו עם האמריקנים ועד כמה אנחנו עובדים בצליל מתואם ולא מתרחקים למול מה שקורה כרגע בעזה. אני חושב שעדיין הסיפור האמריקני ישנו, קיים, והייתי רוצה מעורבות אמריקנית שתוציא את חיזבאללה מהמשוואה או שתנסה ללחוץ ככל שאפשר גם באמצעים מדיניים מאוד מאוד חזקים, אולי בשילוב כוחות ערביים כאלה ואחרים, על נסראללה, על מנת לקיים באיזושהי צורה נסיגה לאחור מהמקום שבו הוא נמצא כרגע".
עוד אמר: "הצפון אומר את דברו בצורה מאוד מאוד בהירה, למי שמבקר באדמית ובראש הנקרא וביישובים האלה שרואים כרגע מהחלון של הגן את עמדות חיזבאללה, שכרגע הן הרוסות, לאור פעילות חיל האוויר הנוכחית, הצפון אומר 'אנחנו לא מוכנים לחזור למצב שהיה קודם'. האמירה הכי רצינית בעיניי ששמעתי עד עכשיו היא של אלוף פיקוד הצפון שאמר בצורה מאוד משמעותית, 'תפיסת הביטחון כפי שהייתה בצפון לא תהיה שוב'. את המשפט הזה אפשר לפרש להרבה מאוד מקומות - מכניסה לתוך לבנון, דרך פעילות חיל האוויר, ועד מתן ביטחון אחר ליישובי הצפון, כמו למשל החזקת הרבה מאוד כוח ביישובים, כפי שמתקיים רק עכשיו, אבל גם עם אזרחים וזאת שאלה גדולה מאוד".
"אני אגב המלצתי ואני ממליץ בעיקר לפוליטיקאים ולראשי רשויות לא להתלהם בשלב הזה", הדגיש, "לא לקיים מערכת ציפיות שלא בטוח שאנחנו רוצים לקיים אותה - מבחינת הפעלת הכוח והמושג הזה של רמבו כל יכול. צריך להיות פה מאוד מאוד זהיר במילים ולשקול מאוד מאוד את הפעילות. לאיים זה בסדר, אבל לאיום, אם רוצים שהוא יהיה משמעותי, צריך להראות שמתכוונים לו".
כשנשאל כיצד הוא מגדיר את המלחמה שמתנהלת כרגע בצפון, השיב: "זו עצימות הולכת וגוברת. זו לא מלחמה כוללת, זה רחוק מאוד ממאה. זה קרב הגנה, אני קורא לזה 'הגנה התקפית מוגבלת מאוד'. מי שלוחץ על כפתור ההפעלה כרגע זה לא אנחנו, זה חיזבאללה, אנחנו פועלים ומגיבים לעניין הזה, מתוך טעם רב בעיניי של הבנה של מה שרוצים בסופו של דבר להשיג. יש לנו מלחמה מאוד קשה בדרום, שם אנחנו צריכים את הכוח האיכותי ביותר שלנו, ואם יוצאים לצפון למהלך, אז כדאי לצאת עם הכוח האיכותי ועם כל הכוח, כי נסראללה וחיזבאללה זה אויב מאוד משמעותי וצריך לשם את כל הכוח. כנגד לבנון, חיל האוויר יכול לעשות פעולה מאוד מאוד משמעותית שכדאי מאוד שהציבור הלבנוני יבין את הדבר הזה ויעשה איזשהו מעשה. כדאי שהוא מאוד יילחץ את חיזבאללה לפני שמצבה של ביירות יהיה קשה".
סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103fm