עיני העולם הערבי כולו נשואות בימים אלה אל עבר רצועת עזה, כאשר בינתיים צה"ל הולך ומעמיק את אחיזתו בשטח. מי שמכיר היטב את הלך הרוח ברחוב הערבי הוא אדי כהן, מזרחן, עיתונאי ישראלי וחוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, שמספר הערב (חמישי) בשיחה מיוחדת עם מעריב על התגובות לפעילות בבית החולים "שיפא", ועל חשבון הנפש שהחלו לעשות בחלקים מסוימים בעולם הערבי. 

הרמטכ"ל: "קרובים להשמיד את המערכת הצבאית בצפון הרצועה" 
מי שלא ראה לא יבין: עזה שהייתה, אינה עוד | צפו בתיעוד המיוחד למעריב עם הצנחנים בלב העיר

"התגובות היו בעיקר שישראל נוקמת, הם רואים את זה כנקמה. רבים בעולם הערבי סבורים כי הישראלים רוצים למוטט את הרשות הפלסטינית כולה, לאו דווקא את חמאס, אלא את הפלסטינים כולם, והמשמעות היא מלחמה בכולם", הוא מסביר. "אחרים חושבים שזו השתלטות וכיבוש עזה וסיפוח, ולכן לדבריהם ישראל לא מכירה בפרלמנט ומפוצצת אותו. המנעד הוא בין נקמה לכיבוש לבין מיטוט שלטון חמאס".

הם ציפו לתגובה כזו?
"הם לא האמינו שישראל תיכנס לעזה. היו איזה שבועיים עד הכניסה וחשבו שזה היסוס ופחד להיכנס. אחר כך אמרו 'נכנסתם, אבל לא תתקדמו כי חמאס לא ייתן' - וגם זה קרה. אחר כך אמרו לא תיכנסו לבתי חולים ועובדה שנכנסו. אף אחד לא מנע זאת מישראל". 

כשאני שואל אותו על האופן שבו מוצגת הלחימה ברצועת עזה בתקשורת הפלסטינית, הוא מסביר: "יש הרבה קריקטורות שאנחנו מכוונים נשק אל עבר תינוקות, שמחה לאיד שלא מצאו חטופים ונשק. היו הרבה שקרים".  

לבסוף, הוא מצביע על תהליך מעניין שמתרחש בימים אלה בחלקים מסוימים בעולם הערבי. "מתחיל להיות סוג של חשבון נפש. שואלים איפה חמאס? איפה הבכירים שנמצאים בבתי המלון? אני מפרסם תמונות של החיילים שלנו בבוקר מנצחים ושותים קפה, ויש קולות שאומרים: האם זה היה שווה? בנוסף יש טענות של כאלה שאומרים 'רציתם לשחרר את פלסטין וירושלים? כעת תצטרכו לשחרר גם את עזה'".