מלחמת חרבות ברזל - היום המאה: בתיעוד חדש שהופץ הבוקר (ראשון) ברשתות החברתיות הפלסטיניות, מתועדים ילדים עזתים כשהם נמצאים בגדר הגבול בין הרצועה למצרים, וקוראים לחיילים המצרים העומדים שם להילחם בישראל. בסרטון ניתן לשמוע את הילדים העזתים צועקים: "אוי מצרים, קדימה למען השם".

ילדים עזתים בגבול מצרים (צילום :רשתות ערביות)

בוול סטריט ג'ורנל הארמיקני דווח כי מנהיגים ישראלים, כולל ראש הממשלה נתניהו, אמרו כי ישראל חייבת להחזיק באזור גבול מצרים-עזה, אותו מכנה הצבא הישראלי "מסדרון פילדלפי", כדי לחסום את חמאס מהברחת נשק לרצועה. דובר משרד החוץ המצרי הגיב לכך ואמר כי "מצרים שולטת באופן מלא על הגבול עם עזה ויש לה יכולת לאבטח אותו. כל העניינים הקשורים לגבול הם במסגרת הסכמים ביטחוניים ומשפטיים בין המדינות. כל דיבור בנושא נבחן בקפידה והתגובה עליו תהיה באמצעות עמדות פומביות".

המבצע הישראלי להשתלטות על ציר פילדלפי יכלול ככל הנראה הוצאת פקידים פלסטינים מנקודת מעבר מרכזית והצבת כוחות ישראליים לאורך חלקת אדמה מהפינה הדרומית-מזרחית של עזה הנושקת גם לישראל וגם למצרים לכיוון הים התיכון, אמרו הגורמים הרשמיים.  

מעבר רפיח, מבצע דלתות שמיים (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
מעבר רפיח, מבצע דלתות שמיים (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)

מבחינתה של ישראל, השבת אזור הגבול תהווה מכה אסטרטגית נגד חמאס. היא תאפשר לישראל לחסום את המנהרות של חמאס באזור, להגביל את זרימת הנשק שלה, למנוע מהלוחמים שלה להימלט מרצועת עזה ולהסיר כל שליטה שיש לקבוצה על נקודת המעבר. עבור הפלסטינים, זה יחזיר סמל לריבונות פלסטינית. השתלטות זו גם עשויה לפתוח את הדלת לשמירה על שליטה ארוכת טווח של ישראל על הגבול לאחר המלחמה, ולשנות הסדר ביטחוני עם עזה שקיים כבר כמעט שני עשורים.

מצרים חוששת שמבצע ישראלי עלול לפגוע בתנאי הסכם השלום מ-1979 בין שתי המדינות, המציב מגבלות על מספר החיילים ששתי המדינות יכולות להציב ליד הגבולות באזור. מבצע צבאי ישראלי גם מסתכן בגרימת נזק בטעות בתוך שטח מצרים. גורמים ישראלים אומרים שהם פועלים להתמודד עם החששות הללו על ידי תיאום תוכניותיהם לפלישה בצד העזתי עם מצרים. 

במערכת הביטחון הישראלית לא נתנו אישור סופי למבצע לאורך הגבול ועיתוי כל פעולה יהיה תלוי במשא ומתן עם ממשלת מצרים, המנסה לתווך הסכם חדש לשחרור החטופים הישראלים המוחזקים על ידי חמאס. מתקפה באזור עשויה לסבך מבחינה צבאית את המצב עקב נוכחותם של יותר ממיליון אזרחים פלסטינים שנמלטו משאר הרצועה והתרכזו באזור.