מלחמת חרבות ברזל: אלוף (מיל') דן הראל, לשעבר סגן הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום, התראיין היום (חמישי) בתוכניתם של ניסים משעל וטל שלו ב-103FM, והתייחס להמשך המלחמה בעזה.
מחבואים: איפה באמת נמצא סיוונאר? התרחיש המטריד שצה"ל לוקח בחשבון
ח"כ מהקואליציה חשף בשידור: "ישראל לא מוצאת עוד פצצות לרכישה בעולם"
"מבחינת הלחימה בעזה אני רוצה להפריד בין שתי קומות, הטקטית והאסטרטגית", אמר הראל בפתח דבריו, "כמות הכוחות בעזה דוללה בצורה דרמטית, בעיקר יחידות מילואים שיצאו החוצה למנוחה, היערכות ואולי מעבר לצפון. יש לנו סד"כ לא גדול בעזה היום, כיוון שצפון עזה ומחנות המרכז הושגה בהם שליטה מבצעית, מחבלים יש ויהיו שם שנחלמים כגרילה, אבל המסגרות הגדודיות נשברו לחלוטין. חלק מהן נסו, חלק גדול נהרגו וכרגע יש שם לחימה גרילה".
יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
"היחידות שנשארו נמצאות בתוך מגננים ופועלות על פי משימות, מודיעין וכו'", הוסיף, "המקום היחידי שיש בו לחימה זו ח'אן יונס, שם יש את אוגדה 98 עם 6 חטיבות מבצעת שם לחימה אבל הלחימה למעט חריג אחד לא מבוצעת במישור האופקי, אלא הרבה מאוד במישור האנכי. כלומר, חודרים למנהרות, מטהרים מנהרות".
לאחר מכן נשאל האם בצה"ל חודרים למנהרות כי יש הנחה שצמרת החמאס, סינוואר ודף. על כך השיב: "אני חושב שכן, יש שם כנראה גם חטופים, לא כולם, חלקם".
כמו כן, השבי לשאלה לפיה באיזה אופן צה"ל יוכל לצאת למבצע חיסול כאשר הנהגת חמאס מקיפה עצמה בחטופים. הראל הבהיר כי "אפשר לצאת, וכשיגיעו לדילמה יצטרכו לפתור אותה. הפתרון יהיה אם ישאלו אותי נוטה לצד של החטופים, ויכול להיות שניתן פס לצמרת החמאס. אני לא חושב שנגיע למצב הזה. אני לא חושב שסינוואר, מבחינתי הוא לא תמונת הניצחון. אם נהרוג אותו יהיה יחיא אחר, באותו היום. לכן, אני מציע שנפסיק לחפש לנו סמלים ונתמקד במשימות שהדרג המדיני נתן לצבא".
"הדרך המדיני אמר לצבא 'אתם תפגעו קשות ביכולות הצבאיות של החמאס, תפגעו קשות ביכולות הארגוניות של החמאס וביכולת השלטון שלו', את הדבר הזה עשו, עושים ועשו חלק מאוד מאוד נכבד. למה? כי שליש מאנשי החמאס נהרגו, שליש לפחות נפצעו, כל השאר נסו לכל עבר. אז זו פגיעה מאוד קשה, כי היכולות הארגוניות, אנחנו יורדים את התע"ש, התעשייה הצבאית החמאסית ומפרקים אותה, מפוצצים אותה, מגיעים למנהרות האסטרטגיות, פוגעים ומוצב הפיקוד העליון שלהם וכו'", הוסיף.
לאחר מכן ציין: "היכולות השלטוניות נפגעו מאוד קשה, פעם אחת סמלית שהגענו לפרלמנט, ופעם שנייה שהשתלטו על כל משרדי החמאס, לקחו את הכול ומי שירצה לשלוט ברצועה, אם זה יהיה חמאס תהיה לו בעיה מאוד מאוד גדולה. אם ההנחיות של הדרג המדיני הצבא עושה ועשה בצורה מעוררת התפלאות אחרי הכשל הנורא שאנחנו לא שוכחים אותו בשבעה באוקטובר".
"אם סיימתי ואמרתי שלדעתי הצבא השיג את רוב המטרות שהציב לו הדרג המדיני, הבעיה נתונה בדרג האסטרטגי, בהחלטות האסטרטגיות שפשוט אינן. צבא לא יכול להילחם בלי מטרה מדינית, הפעילות הצבאית היא בסה"כ המשכה של המדיניות", אמר הראל, "לכן, הצבא יצא בלי הנחייה למצב מה שקוראים בלשון לא מקצועית 'היום שאחרי', אני קורא לו התכלית האסטרטגית, כל הדברים שצריכים להחליט עליהם לפני המערכה. זה לא קרה, שמעתי את ראש/ הממשלה שלנו אומר 'שילחמו, יש מספיק זמן'".
לאחר מכן, התייחס לגזרה הצפונית: "אני קודם כל חושב שהצפון קשור לדרום. מה שיש לנו זה חיזבאללה, כנראה בהוראת אדוניו האיראנים. לכן תן לי רגע לחזור לעזה, כי זה משפיע על הצפון. כי ביום שיהיה שקט בעזה הצפון יירגע, האם אנחנו מוכנים לחיות עם הרגיעה הזו זה דיון אחר. אבל כרגע לצבא אין תכלית מדינית, אין יום שאחרי, ובאופן פרדוקסלי הממשלה מחזקת את החמאס, כי היא לא שמה מולו שום אלטרנטיבה בתוך עזה".
"בכל מקום שהחמאס יכול, בבגדים אזרחיים או בגדים של שוטרים, הם תופסים חזרה את השליטה בעזה, אז מה מצפים שיקרה? כל ההישגים שלנו ברצועת עזה ילכו ויגרסו. זו התנהגות לא אחראית שנובעת ממניעים פוליטיים וזה נורא קשה כשכל יום נופלים לנו חיילים ואין מטרה מדינית לאירוע הזה", הוסיף.
"אני חושב שהמשוואה של לחץ צבאי ישיב את החטופים זה משחק ישראלי פנימי, לא רלוונטי לחמאס", טען, "סליחה שאני אומר את זה, אני חושב שהחזרת החטופים היא מטרה עליונה, אבל אנחנו מתווכחים בנינו, חמאס יושב שם, אם את יחיא סינוואר והיו אומרים לך 'תעשי הפסקה, תני לי את החטופים ואחרי זה נשמיד אותך', מה הייתם אומרים? כנראה שלא".
"אני חושב שהממשלה חייבת לשבת ולדון ביום שאחרי בעזה, ומזה לפתח את התפיסה שלה מה עושים עם החטופים. מה שקורה היום חסר תקדים, לא הגיוני לחלוטין, והצבא נלחם כשבכלל אין לו תכלית. אז נהרוג עוד 174 מחבלים בשבוע הקרוב, מה עשינו? יכול להיות שאני מאוד מגוחך אבל אני מצפה שלממשלה שלי תהיה תוכנית לפני שהיא שולחת את הצבא, ובטח לא ממשלה שלא מסוגלת לשבת ולדון ולכן דוחה כבר 100 ימים. לשבת ולדון הם לא יכולים כי סמוטריץ' ובן גביר לא יסכימו על זה. זה דבר בלתי הגיוני", ציין.
לסיום אמר הראל: "מהצד השני ההשפעה האסטרטגית, אלה שקובעים על מה ידונו ובעיקר על מה לא ידונו, הם לא רואים שראש הממשלה וגורמים נוספים בממשלה מונעים צעדים מול הצבא, תוך כדי לחימה, כי בדיקת המבקר היא פוליטית. אנחנו בתוך האירוע, אנחנו נלחמים ודורשים מהמפקדים שלנו לאסוף מסמכים, לעצב את קווי ההגנה האישיים שלהם, וכולם אומרים 'אל תסתכלו אישית פוליטית, יש מלחמה', ולצבא עושים בדיוק ההפך.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM