ישראל העבירה לראשונה היום (ראשון) סיוע הומניטרי משטחה - ישירות לצפון רצועת עזה, כך דווח הבוקר (ראשון) בחדשות 12. במעריב חשפה לפני כשבוע כתבתנו אנה ברסקי כי ישראל מתכננת כחלק מפיילוט שמטרתו היא להכניס סחורות ישירות לעזה להתארגנות אזרחית שאינה חמאס לפתוח מחדש את מעבר קרני, כדי להקל על הכנסת הסיוע לצפון עזה. יש לציין שאם אכן ייפתח מחדש מעבר קרני, יהיה מדובר באירוע משמעותי בשינוי היחסים עם רצועת עזה.
פירוק אונר"א ופירוז מוחלט ברצועה: נתניהו חשף את תכנית ה"יום שאחרי"
בלי חמאס ובלי עבאס, ישראל יוזמת ניסוי לייצוב החיים ברצועה | ג'קי חוגי
גורמים מדיניים מסרו היום למעריב כי מכיוון שסיוע הומניטארי משמעותי לא הגיע כבר זמן רב יחסית לצפון הרצועה, הדבר צפוי לקרות בקרוב דרך מעבר מוסדר בין שטח ישראל לרצועה. לטענת חלק מהמקורות, סיוע מסוים כבר הוכנס בדרך זו.
יו״ר ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן, תקף ואמר כי "ממשלת ישראל ממשיכה לחזק את חמאס. ללא שום תמורה וללא שום ויתור מצד חמאס, בהחלטה מבישה פתחה הפעם ישראל מעבר ישיר משטחה ישירות לרצועת עזה להעברת 'סיוע הומניטרי', סיוע שמגיע ישר לידי מפלצות החמאס שמשתלטים עליו ומוכרים אותו לתושבי הרצועה".
הוושינגטון פוסט דיווח בסוף השבוע האחרון כי היקף הסיוע שהועבר לעזה פחת בצורה משמעותית בשבועות האחרונים, בשל תקיפות צה"ל נגד המשטרה של חמאס בעזה בתקופה האחרונה. בממוצע, רק 62 משאיות נכנסו לעזה בכל יום במהלך השבועיים האחרונים, כך על פי נתונים של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים - מספר נמוך בהרבה מזה שישראל התחייבה לו במסגרת ההסכמים הקודמים, שהגיעו גם למאות משאיות ביום. במהלך יומיים בשבוע האחרון חצו רק ארבע משאיות בכל יום, באחד הנתונים הנמוכים ביותר מאז החלה ישראל להכניס סיוע לעזה. בוושינגטון פוסט ציטטו ארגוני סיוע ברצועה שטענו כי יש צורך להכניס מדי יום לא פחות מ-500 משאיות סיוע.
עוד דווח כי בעקבות שורת חיסולים נגד אנשי משטרת חמאס ברפיח בשבועות האחרונים, שוטרים רבים נטשו את משימתם בצד העזתי של מעבר כרם שלום, ולא מאבטחים את כניסת המשאיות לרצועת עזה. "נהגים נורו, הותקפו בגרזנים ובאולרים, וחלונותיהם נופצו", אמר מתאם הסיוע ההומניטרי של האו"ם ג'יימס מק'גולדריק.
גורמים הומניטריים אמרו שהמשטרה גם הפסיקה לאבטח שיירות סיוע. "עם העזיבה של הליווי המשטרתי נהיה כמעט בלתי אפשרי עבור האו"ם או כל אחד אחר להעביר סיוע לעזה בשל הכנופיות העברייניות", אמר דיוויד סטרפילד, השליח המיוחד של ממשל ביידן לענייני הסיוע ההומניטרי ברצועה. "הדבר מזין מעגל אכזרי שמעצים ומתחזק את הפעילות הפלילית ברצועה", הוסיף. לטענת שליחו של ביידן, לפחות תשעה אנשי משטרת חמאס שהיו מעורבים בהגנה על השיירות, ביניהם גם מפקד בכיר, חוסלו לאחרונה.
כל סיוע שנכנס לעזה חייב לעבור תחילה סינונים על ידי גורמים מצריים וישראלים. משלוחים מאושרים מועברים לאזור הפריקה בכרם שלום, ולאחר מכן מועברים למשאיות עזתיות לפני שהם יוצאים מהשערים של המעבר. "רבות מהמשאיות האלה, עוד לפני שהן מגיעות ל-200 מטר, נעצרות על ידי מכוניות ואז מותקפות ונבזזות", אמר מקגולדריק. "אם יש מזל חלק מהמשלוחים מגיעים ליעדם במחסנים", הוסיף.