ראש המוסד דדי ברנע ייצא הערב (ראשון) לדוחא על מנת לדון עם ראש ממשלת קטאר מוחמד אל־ת'אני ובכירים מצרים על ההצעה הנגדית לעסקת חטופים שהגיש חמאס למתווכים. קודם לכן יתכנסו קבינט המלחמה והקבינט המדיני־ביטחוני, כדי לקבוע מדיניות לגבי המשך המגעים ועל הקווים האדומים וגבולות המנדט של צוות המו"מ שייצא לקטאר.
מתקרבים להפסקת אש? הצעת חמאס למתווכחות, כוללת שחרור חיילות | כל הפרטים
בזמן שישראל נערכת לפעולה צבאית ברפיח: בחמאס מתפשרים במשא ומתן | דיווח
ראש מחלקת שבויים ונעדרים באמ"ן לשעבר, עו"ד אבי כאלו, שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103FM והתייחס לדברים. "אפשר לומר שאולי בתשובת הצעת חמאס יש איזשהו כר מסוים להתקדמות בתהליך, אולי לצמצום הפערים בין הצדדים, אולי איזושהי התקרבות בהשוואה למתווה פריז. יש כמה סממנים מעידים בתשובת חמאס, כאלה שלפחות מניחים יסוד לדיון, ואני מניח שמשם גם המשלחת יוצאת, וטוב שכך, לקטאר, כבר היום", אמר בפתח דבריו.
לדבריו, "יש במשא ומתן, ודאי מהסוג הקשה הזה, גם מרכיבים של בזאר שכוללים גם מסרים שהם מעין תקשורת אסטרטגית בין הצדדים וחלקם מסרי התבצרות שמאחוריהם לאו דווקא יש התעקשות. את הדברים האלה נכון לפלח, להבין, ואם צריך, גם לפרק בתוך חדרי המשא ומתן באופן אינטליגנטי. על פי רוב, רצוי גם אינטימי, וכזה שתאפשר הנחת תשתית שתאפשר כאן התקדמות. יש כמה מרכיבים שכרגע נראים לכאורה מעודדים, בזהירות הראויה, ובה למשל הנכונות של חמאס לשמוט את הדרישה שכבר הייתה בשלב הזה - של הפסקת אש מלאה. המחירים גם כן נראים קצת פחות מורכבים מבעבר, אבל עדיין מאוד קשים, וגם העובדה שבסוף, התהליך הוא כזה שמותיר מרחבים משמעותיים לשיח בין הצדדים, מותיר מקום זעיר לאופטימיות".
"אני חושב שאנחנו נמצאים באיזשהו אזור של שיווי משקל בתוך התהליך. מצד אחד, חמאס לחוץ ולחיץ מבחינת ההישגים הצבאיים של צה"ל והיה מעוניין בסיום הלחימה. מצד שני, המנוף האמריקני כן מצליח להביא איזושהי אפקטיביות דרך הקטארים על הצמרת של חמאס ולכן אנחנו רואים איזשהן התגמשות והתקרבות למתווה פריז בהקשר הזה מבחינת חמאס. מצד שני, אנחנו מבינים שהמציאות היא לא לעולם חוסן - המצב ההומניטרי ברצועה הולך ומידרדר, הלחץ הבין־לאומי להפסקת הלחימה גם הוא, וישראל הולכת ושוחקת את מנופיה בתהליך. בתוך המרחב הזה, הדרג המדיני צריך בסוף לנסות ולמצוא את דרך המלך שבה מחד הוא יצליח לממש את ההישג הצבאי ולהביא דרכו הישגים מדיניים, ומאידך כמובן לאפשר את שחרור החטופים. ככלל נדמה שהגענו למרחב כזה", הוסיף.
עו"ד כאלו הדגיש כי "בסוף באמת אנחנו עוסקים כאן בחיי אדם ודיני נפשות, מצד שני, אנחנו כן מדברים על משא ומתן עם הרצחני שבין ארגוני הטרור", והוסיף כי "השיח האינסטרומנטלי הזה שאנחנו מנהלים, הוא בהחלט מכביד על הנפש והוא חלק מההוויה של המקצוע, אבל בוודאי שהממד האנושי והזמן שחלף, מחייב האצת שעונים, לכן גם המרחב הזה של 'ניקח עוד חודש, עוד חודשיים', בקצה יש פה אנשים, יש כאן משפחות, ואנשים נמקים בשבי עם כל המשמעויות שיש לכל יום שחולף שם. לכן, בעיניי לפחות, צו השעה הוא להאיץ את התהליך הזה ולנסות ולהתכנס במונחים סבירים לעסקה בתקופה הקרובה".
עם זאת, לדבריו, "בתהליך הזה, תמיד למול ארגוני טרור, האפשרות למניפולציה של ארגון הטרור היא לעולם על השולחן וצריך לקחת אותה בחשבון והיא חלק מהמורכבות של ניהול תהליך מהסוג הזה. בסופו של דבר, כשיש לך כאן גם את הממשל האמריקני בהקשר הזה, להערכתי הזהירה, יש בהצעה הזו יותר אותנטיות מאשר מעשה תרמית".
"מתוך ההצעה הזו אפשר לראות את טביעות האצבע של סינוואר, ההתעקשות על אסירים כבדים, הדרישה אולי לנסיגה חלקית של צה"ל מצפון הרצועה. נראה על פניו שיש בהצעה הזאת גם באמת מרכיבים אותנטיים מתוך האישיות המורכבת מאוד שלו וכזו שעדיין מתכתבת עמוקות עם נרטיב האסירים. בלי שחרור אסירים ביטחוניים כבדים, אנחנו לא נוכל כנראה להתקדם פה לעסקה", סיכם את דבריו.