סוגיית "היום שאחרי" ברצועת עזה: על רקע הדיווחים כי ארה"ב תומכת בכך שהרשות הפלסטינית תשלוט בעזה ביום שלאחר המלחמה, נראה כי הסכסוך והאיבה בין פתח לחמאס עולה מדרגה, ומאיים להרוס לה את התכניות. למרות שארה"ב ומעצמות אחרות ציפו לכך שהרשות תוציא לאור רפורמות חיוניות על מנת שתפעל כרשות "מתוקנת", מה שלא קרה עד כה, גורם ישראלי מסר הבוקר (שני) ל"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני כי "ההבנה היא שבדרך זו או אחרת, נצטרף לעבוד עם גורמים הקשורים לרשות. עם זאת, זה לא אומר שהרשות במתכונתה הנוכחית תהיה הרשות המובילה את עזה".

חמאס מצדו מגביר את המאמצים להבטיח שהוא עדיין יהיה שחקן מרכזי בשלטון ברצועת עזה, ויהיה לו תפקיד מדיני משמעותי. ארגון הטרור עצר בסוף חודש מרץ האחרון שישה פלסטינים שהיו חשודים בפעילות עם גורמי מודיעין של הרשות הפלסטינית שנכנסו לעזה יחד עם הסהר האדום המצרי. בחמאס שלחו מסר חריף לרשות הפלסטיני וטען כי היא פועלת יחד עם ישראל "במלחמה ההרסנית נגד העזתים". דובר הפת"ח מצדו אמר כי חמאס מתמקד בפעילות נגד הרשות הפלסטינית וכי "גורמי מודיעין של הרשות הפלסטינית פועלים בעזה רק במטרה לחלק סיוע לתושבים". 

מחמוד עבאס (אבו מאזן) (צילום: רויטרס)
מחמוד עבאס (אבו מאזן) (צילום: רויטרס)

פליטים עזתים. מי ישלוט בעזה? (צילום: רויטרס)
פליטים עזתים. מי ישלוט בעזה? (צילום: רויטרס)

לפני כשבועיים דיווח העיתון האמריקני כי גורם ישראלי במערכת הביטחון שוחח עם המדינות המתווכות במטרה לבנות תמיכה אזורית באנשי עסקים פלסטינים שלא מקיימים קשרים עם חמאס. בין הדמויות הפלסטיניות שאליהן פנתה ישראל - איש העסקים בשאר מסרי וראש מנגנון המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג'.

יחד עם זאת, פקיד ישראלי נוסף המעורה בפרטים, הסביר כי ההתנגדות החריפה של חמאס עלולה להפוך את התכנית לבלתי ניתנת לביצוע, כשהכאוס ששורר ברחבי עזה תסכל התכניות של מערכת הביטחון הישראלית וממשל ביידן. לדבריו, חלוקת הסיוע כפי שהיא מתבצעת כיום, בלתי אפשרית כי חמאס יכול לבסס את עצמו מחדש בתוך הוואקום הממשלתי. עוד הסביר, כי כוח שיוכל להפיץ סיוע ביעילות בעזה זה מה שנחוץ כעת, וכדאי שאותו כוח יהיה מחובר לרשות הפלסטינית ולמפלגת השלטון של הרשות.

בחמאס חוששים מסדר ביטחוני ואזרחי חדש ברצועה. בכיר בארגון הטרור אמר כי כל הסדר ביטחון קבוע צריך מפוקח על ידי "קבינט פלסטיני מאוחד של כל הפלגים ללא ישויות זרות". לדבריו, "הביטחון יהיה באחריות ממשלת האחדות הלאומית". במקביל, מדינות המפרץ הצהירו שלא ישלמו עבור שיקום הרצועה, אלא אם ישראל תסכים לתהליך של יצירת מדינה פלסטינית, רעיון שאותו נתניהו דחה על הסף.