בצל המלחמה בדרום ובצפון וההיערכות למתקפה איראנית בתגובה לחיסול בכירי כוח קודס של "משמרות המהפכה" בלב דמשק שבסוריה התארח הבוקר (שישי) אלוף פיקוד דרום לשעבר יום טוב סמיה בתוכניתם של אריה אלדד ורון קופמן ב-103FM. במהלך השיחה מתח סמיה ביקורת חריפה על הדרג הצבאי ולא חסך גם מזה המדיני: "אין במדינת ישראל, שכל כך ביטחונית, מועצה לביטחון לאומי. יש לנו טלאי על טלאי על טלאי".
"אנחנו לא הולכים ליום הדין": לאיראן אין יכולת לאיים באמת על ישראל?
בגובה מאות מיליוני שקלים: נחשפו הוכחות למימון חמאס בידי איראן
"הכאוס שמתקיים במדינה הזו כבר 25 שנים, לא מאתמול", אמר סמיה בפתח השיחה. "תחפשו בספריי למה החלטתי בשנת 2000 לקום ולעזוב את הצבא כשהייתי במסלול מזהיר. הייתי האלוף הכי צעיר בצבא, החלטתי לקום וללכת. תשאלו את אהוד ברק מה אמרתי לו, אמרתי לו 'כי אתם הופכים את הצבא הזה לפוליטי'. המדינה זזה קדימה, היא לא יכולה להישאר על הפנקס האדום. דברים קורים, חברה מתפתחת".
עוד טען סמיה, כי "יש להבדיל אלף הבדלות בין פוליטיקה פנים ארגונית לבין פוליטיקה פוליטית מדינית, בה פוליטיקאים מתחילים לשייך את הקצינים שלהם לפי המפלגות - זו סכנה הרבה יותר גדולה".
בהמשך מתח ביקורת על מינויו של אלוף משנה א' בתחקיר הפנימי על אירועי 7 באוקטובר לאחר הדחתו מתפקידו: "טעות חמורה. טעות חמורה מאוד של הצבא. גסה, בוטה, בזמן לא נכון, אין זמן טוב לעשות טעויות אבל יש זמן פי מאה יותר גרוע. אני מבין שהצבא תיקן את הטעות והזיז אותו לחלוטין משם. הצבא הבין שהוא עשה טעות חמורה, גסה ובוטה, הוא הודיע שהוא לא יהיה בצוות ובתחקיר, הוא ייחקר בתור אחד שאצלו היו תקלות, זה מעמד אחר לגמרי. בשנייה שאני מנסה לענות לעצמי מה קרה ב-7 באוקטובר אני נכנס לדיפרסיה איומה".
"יש שם כל כך הרבה דברים פשוטים שלא קרו, אני לא מדבר על הקונספציה של ראש הממשלה והממשלה שמזמן צריכה ללכת הביתה, מובילה את המדינה לאן שלא צריך. אין במדינת ישראל, שכל כך ביטחונית, אין לנו מועצה לביטחון לאומי, יש לנו טלאי על טלאי על טלאי. המועצה לביטחון לאומי שלנו צריכה להיות מורכבת מאנשים בלתי תלויים פוליטיים באף אחד, לעשות הערכות מצב מדיניות גיאופוליטיות", הוסיף. "במקום זה נותנים פרס תנחומים למי שהגיע למקום 49 בפריימריז, ממנים שרת ביטחון ואסטרטגיה שאין לה מושג ולא למדה את זה ולא שירתה את זה, אז היא עולה על מטוס ונוסעת למדינות העולם. אנחנו הולכים בצעד תימני כבר 30 שנה, אני לא מופתע מ-7 באוקטובר".
לסיום התייחס לסוגיית מינוי המזכיר הצבאי, ואמר כי "זה צריך להיות התפקיד האחרון בצה"ל, אחרי הולכים לאזרחות. אין מה לעשות, הם נדבקים בחיידק הפוליטי. אם אתה נמצא ארבע שנים בפוליטיקה, קואליציה, בעד, נגד, מי נכנס, מי יוצא, אתה חוזר לצבא, אתה עם הקלקול הזה. לכן משם צריך ללכת הביתה. נתתי דוגמאות על אנשים שונים, לא רוצה לתת שמות כי זה מאוד רגיש, אבל שמישהו יעשה דוקטורט על זה פעם, שיראה כשהם חזרו לצבא, אם הם היו אנשים שונים או לא - הם באו אנשים שונים חזרה. לכן צריך להחליט שזה התפקיד האחרון בצה"ל".
סייעה בעריכת הכתבה: שני רומנו, 103FM