בכנס שנערך ביום חמישי בקיבוץ לוחמי הגטאות, הציגו אנשי מרכז המחקר של מכון עלמא לחקר אתגרי הביטחון בצפון את הערכותיהם אל מול אתגרי המלחמה בחזית הצפון ובאיראן. בכנס נכחו נציגי שגרירויות, עיתונאים זרים ואנשי צבא בכירים בקבע ובמילואים.
גם במחיר מלחמה כוללת: איראן הורתה לחיזבאללה לעלות מדרגה מול ישראל | דיווח
"עד כה בצה"ל לא פגעו במערכים המשמעותיים של חיזבאללה", העריך טל בארי, ראש מחלקת המחקר של מכון מרכז עלמא באחד הדיונים שסקר את כוונות חיזבאללה ויכולתיו. ״חיזבאללה ערוך ומוכן למלחמה בכל זמן שהוא, גם בטווח המיידי - ואינו חושש ממנה״, אמר והתייחס גם לניסיונות הממשלה להביא לפתרון באזור באמצעות הסדר דיפלומטי: ״גם אם תנסה הממשלה להביא להסכם דיפלומטי, הוא רק ידחה את המלחמה שתפרוץ ברגע שחיזבאללה ירצה ובתנאים שלו – להערכתי לכל המאוחר, בתוך שנתיים, עד לשנת 2026", הוסיף.
על אף הדיווחים וההצהרות בישראל על הסגת כוח רדואן, לוחמי יחידת הקומנדו של חיזבאללה, שהיו מוצבים עד תחילת המלחמה צמוד צמוד לגדר הגבול הצפוני, אמר בארי כי כשירות היחידה לא נפגעה באופן רחב מאחר שפועלת ברציפות תפקודית, ויידרשו מאמצים התקפיים מאסיביים יותר כדי לפגוע בה משמעותית: "אמנם יחידת רדואן התרחקה מהגבול, אך זה לא ניטרל את כשירותה. רדואן מהווה עדיין אתגר וסכנה ברורה ומיידית בהקשר של פלישה לשטח ישראל".
הוא הוסיף: "אנחנו מעריכים שכוח רדואן, אם ירצה, יכול עדיין לממש אופרטיבית תוכנית פלישה לצפון, שתהיה מצומצמת יותר עם כוח בן 100 ועד 200 פעילים - בתא שטח ממוקד יותר ממה שאליו נערך לפני מתקפת חמאס. זאת מאחר שאיבד את 'אפקט ההפתעה' בחדירה וניסיונות כיבוש של יישובים בהשתתפות אלפי לוחמי רדואן – תוכנית שהגה לפני מעל לעשור - שאימץ חמאס״.
עוד העריך את כמות האמל"ח שברשות חיזבאללה: "במקום מאות רקטות וטילים מדויקים ותחמושת מדויקת, חיזבאללה מחזיק כיום באלפים", הזהיר. זאת, מתוך ארסנל חימוש בן כ-250 אלף אמצעי לחימה. טילים אלה ישוגרו במקרים רבים מתוך פירי שיגור תת-קרקעיים ומוסווים. עוד ציין כי ״אי אפשר לשלול את האפשרות שחיזבאללה ישתמש גם בנשק כימי, כדוגמת כלור, כנגד כוחות הצבא המתמרנים״.
בכל הקשור להסכם דיפלומטי וללחץ שארה״ב וצרפת מפעילות על ישראל כדי להגיע להסדר ולא לפתוח במלחמה מול חיזבאללה, מעריכים אנשי המחקר במכון כי חיזבאללה יבקש להגביר את האש בצל המאמצים להשגת הרגעה - כדי להשיג "תמונת ניצחון". "שום הסכם מדיני או דיפלומטי לא ימנע מחיזבאללה להמשיך ולפעול", התריע בארי. "כל הסכם כזה משמעותו היא קניית זמן, כאשר הצד היחיד שימלא את חלקו בהסכם הוא הישראלי - בזמן שחיזבאללה ימתין למועד המתאים להם לפתיחת עימות מלא".
עוד התייחס בארי לסוגיית מנהרות הטרור, ואמר כי חיזבאללה מפיק לקחים מלחימת צה״ל במנהרות החמאס ברצועת עזה - ומיישם אותם ב-״ארץ המנהרות״ בלבנון. עוד חשף כי המנהרות נחצבו במימון ובהכוונת האיראניים והצפון-קוריאניים: "לחיזבאללה בלבנון יש מנהרות שחוצות אזורים לדרום לבנון ומעבר לליטאני, והן מיועדות להעברת כוחות וכלי רכב. בין היתר, חיזבאללה מחזיק במנהרות טקטיות והתקפיות בתוך הכפרים בדרום לבנון, במנהרות תופת שייעודן להתפוצץ מתחת לכפרים ובעת תמרון כוחות צה״ל - ובמנהרות שמתקרבות לגדר הגבול עם ישראל".
בהמשך הדיון בנושא אתגרי המלחמה מול חיזבאללה הציג אלוף (מיל') גרשון הכהן, ששימש בעברו כמפקד הגיס המטכ״לי, את מטרת ארגון הטרור בלחימה המתמשכת מול ישראל: "למה איראן וחיזבאללה הכריזו מלחמה על ישראל?" תהה והסביר כי "אי-אפשר לענות על השאלה מבלי להתייחס להיבט הדתי: חיזבאללה מונע על-ידי ג'יהאד שבו אלוהים הוא חלק מתהליך קבלת ההחלטות. המאמין יכול להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי ולפרקטיקה (אל-מוקוואמה)". לדבריו, משמעות האמונה בגאולה האיסלאמית בעיניי חיזבאללה ומנהיג איראן חמינאי היא שהוא יזכה להתפלל ביום מן הימים במסגד אל-אקצא בירושלים, ו"כל השאר הוא אמתלה להילחם עד להשמדת ישראל".
את הכנס סיכמה סא"ל (מיל') שרית זהבי, הנשיאה והמייסדת של מרכז עלמא וחברת פורום דבורה והתייחסה לסוגיית ההסכם הדיפלומטי: "בסופו של דבר, נצטרך להגיע להסדר מדיני בלבנון. זה יהיה מתואם - אם נרצה או לא - עם חיזבאללה והשאלה היא איך זה ייראה? כדי לענות על השאלה הזו צריך להסתכל על הסדר קודם – החלטת מועצת הביטחון 1701. אין סמכות אכיפה, אין מנדט לאכיפה ויש ניסוח יפה לגבי פירוק נשק, אבל עברו 17 שנים וזה לא התקדם, וההחלטה מעולם לא יושמה".
"הסדר צריך להסתמך על החלטה 1559, שקוראת לפירוק כל המיליציות מנשקן. החלטה זו התקבלה ב-2004 ואינה קשורה לישראל כלל". היא שיתפה את משתתפי הכנס בחששותיה מהתממשות הסכם דיפלומטי כדוגמת 1701: "הסיוט שלי כתושבת הצפון הוא הפסקת אש שמחזירה אותנו ל-6 באוקטובר. לאמריקנים יש שעון מתקתק לסוף המלחמה – שהוא הבחירות שלהם. לנו יש שעון מתקתק לסוף המלחמה – שהוא ה-1 בספטמבר, תחילת שנת הלימודים הבאה. מהו השעון האיראני? אף אחד לא יודע".
"בכל מקרה, אסור להשאיר את היוזמה לטבח הבא בידי חיזבאללה, כך שיחליט מתי ואיך תיראה המערכה שהוא מתכנן לכיבוש הגליל", אמרה. "צריך לשלול מהם את היכולת להוציאו לפועל ועם זאת להיות מוכנים להגן על היישובים במקרה של ניסיון פלישה קרקעית. חשוב שנזכור – דין מטולה כדין ירושלים".