צה''ל פתח לאחרונה בשורה של צעדים והיערכויות לשיפור ולשיקום מערך ההגנה שלו ויישובי העוטף. בין הפעולות ניתן לכלול גיוס מאות מורות חיילות שיפעלו בישובי עוטף עזה, הקמת מערך הגנה חדש בגבול עוטף עזה, בניית מערכי הגנה בכל ישובי העוטף, חלוקת כספות בבתי התושבים חברי כיתת הכוננות, סלילת עשרות קילומטרים של כבישי גישה ומילוט, חיזוק מערכי החוסן תוך שילוב אנשי מקצוע צבאיים ופעילות צבאית לתיווך בין התושבים למשרדי הממשלה.

בצל הפעילות ברפיח בישראל מודים: "האג שינה הכל"
שגריר ישראל לשעבר, עו"ד יהודי ואשתו של ג'ורג' קלוני: היועצים של התובע בהאג

בצה״ל מודים כי האמון בצבא נפגע ונשבר בקרב תושבי עוטף עזה: ״ בשביעי לאוקטובר לא היינו שם כשהם היו צרכים אותנו״, אומרים קצינים באוגדת עזה. בתחילת חודש יולי נקבע התאריך להשלמת חזרת התושבים לבתיהם בעוטף. נכון להיום חזרו כ-60 אחוזים מהתושבים בישובים הכפריים ובשדרות המספר קצת גדול יותר. בצה״ל מבינים כי החזרה לבתים היא סוג של מבחן אמון של הציבור בו.

"אנחנו לא משלים את עצמנו והחזרת האמון של התושבים בצה״ל ימשיך בעבודה קשה וחוסר האמון עשוי להימשך עוד שנים קדימה״, אומרים קצינים באוגדת עזה ובפיקוד הדרום. ״אנחנו מגיעים לקהילות וכבר בהתחלה אנחנו מקבלים את הקריאות וחוסר האמון בנו כצבא״, אומר קצין בפיקוד הדרום.

כדי להמחיש את חוסר האמון כי צה״ל יכול לערוב לביטחון תושבי העוטף, הם ״ברשימת המכולת״ שמוצגת במרבית הישובים לקציני צה״ל המתכננים את חזרת התושבים על פי החלטת הממשלה: ״זה מתחיל שהם מבקשים שיביאו להם טנק שהם יתפעלו אותו, מבקשים מאג״ים לכיתות הכוננות, גדרות מתריעות סביב כל ישוב, הגדלת כיתות כוננות , יותר אימונים לכיתות הכוננות ועוד״, מספר קצין באוגדת עזה.

באוגדת עזה ובפיקוד דרום זיהו כמה נושאים מרכזיים שיש לטפל בהם כדי לאפשר את חזרת התושבים, הן ברמת שיפור מרכיבי הביטחון בגזרה, ובכל ישוב באופן פרטני, וכן בחיזוק החוסן האישי של כל אחד מהתושבים ושל הקהילות. הנושאים שעלו לטיפול בין היתר הם חיזוק השירותים שניתן לתושבים החל מסיוע המשקים החקלאיים, שזהו הענף הכלכלי המרכזי באזור ואחד מאלו שנפגע קשות בלחימה, דרך חיזוק מערכי החוסן והנגשת שירותי בריאות, רווחה וחינוך.

בנושא החינוך גילו בימים האחרונים בצה״ל פער גדול של עזיבת מאות מורים את מסגרות החינוך בהם עבדו בעוטף לפני המלחמה. ״מורים בעוטף הודיעו כי הם מבקשים לצאת לפנסיה. אחרים צעירים הודיעו כי מצאו משרות במקומות אחרים ולא ישובו ללמד בעוטף", אומרת קצינה באוגדת עזה.

"מבחינתנו זה עניין משמעותי. המפונים החיים מחוץ לעוטף נדרשים עד סוף החודש הבא להשלים את הרישום של ילדיהם למערכת החינוך. הם יכולים להירשם רק למקום אחד. וברגע שהם נרשמים מחוץ לעוטף המשמעות שהם בשנה הבאה לא ישובו להתגורר בעוטף״, היא מוסיפה.

באוגדת עזה הקימו את מכלול העורף שבראשו העמידו את תא״ל נדב חג׳בי שגויס למילואים כדי לקדם עם צוות קצינים את השיח עם תושבי העוטף. הפרויקט הראשוני שנקבע הוא גיוס למעלה מ-200 מורות חיילות ששובצו בכל מסגרות החינוך בעוטף עזה, והן תחלפנה את המורות והמורים שהודיעו על פרישה מבתי הספר בעוטף. מדובר במספר שיא של מורות חיילות שגויסו למשימה: ״כל מועצה קיבלה יותר מ-30 מורות חיילות אשר החלו כבר ללמד בבתי הספר״, אומרים בצה״ל.

בצה״ל אומרים כאמור כי הם פועלים במספר מסלולים מקבילים אל מול קהילות העוטף: הראשון במרכיבי ביטחון - כל ישוב מקבל חבילת ביטחון הכוללת מערך מחוץ לישוב, מערך גדרות והתראה, כח צבאי בכל ישוב, ניבוי משמעותי בכל אדם ובאמצעים של כיתות הכוננות, תוך שינוי נוהלי ההפעלה, כך למשל כל חבר כיתת כוננות מחויב כל העת לנוע חמוש. בכל בית של חבר כיתת כוננות התקין צה״ל כספת כדי שיאוחסן בה הנשק וציוד הלחימה ויהיה בזמינות מיידית. הוחלט לסלול כבישים אחוריים ולכל ישוב נסללת דרך יציאה שהיא נסתרת מירי שטוח מסלול.

הציר השני הוא חיזוק הכלכלי: צה״ל פועל לשקם את ענפי החקלאות בעוטף שהוא אסם החיטה והירקות של ישראל. בצה״ל אומרים כי נכון לתחילת החודש, 85 אחוז מהעובדים הזרים שהיו בשדות העוטף ב-7 באוקטובר חזרו לעבד את האדמה בעוטף. הנתון המדאיג את צה״ל הוא ש-30 אחוזים מחקלאי ובעלי המשקים בעוטף הודיעו כי יאלצו לסגור את ענף החקלאות שלהם בעקבות המצב.

הציר השלישי הוא חיזוק החוסן. בצה״ל פתחו ערוצי מידע ישיר עם התושבים. כך למשל, בכל אירוע של תקיפה בעזה ורעם התותחים או קולות הנפץ נשמעים בישובים, צה״ל ממהר לעדכן את התושבים באותו אזור. במקביל מחזק צה״ל את מערכי הקהילה ומסייע בהסרת בירוקרטיה מול כלל משרדי הממשלה. ״יצרנו לתושבים את המצב שאנחנו הכתובת עבורם לכל בעיה מול משרדי הממשלה מתוך המחויבות שלנו להם״, אומרת קצינה באוגדת עזה.