שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פרסם הבוקר (ראשון) פוסט בו הוא מנסה להציג את עמדתו בעניין הוועדה לבחינת הצטיידות צה״ל. במערכת הביטחון מבינים כי שר האוצר תופס אותם קצר מאוד. יש לישראל בדיוק עוד עשרה ימים כדי לקבל את אישור ועדת ההצטיידות. אם ישראל לא תעביר את האישור ההזמנה של טייסת F35 לא תעלה על פס היצור כבר באמצע החודש הבא.
אחרי האג: המערכה על המלחמה בעזה עוברת למועצת הביטחון באו"ם
בריק נפגש עם נתניהו שש פעמים מאז אוקטובר: "האיש ירד מהפסים"
המשמעות היא שחיל האוויר ידרש לחכות לסוף תור ההזמנות - דחייה של שנתיים וחצי עד שלוש שנים. "אין פה מקום להמתנה אם לא יועבר האישור להזמנה הסלוט של חייל האוויר ידחה ובמקומו יעלה הסלוט שבא אחריו. אין כאן משחקים", אומר גורם המעורב בעסקת הרכש. גם עסקת מטוסי ה-F15 תתקע אם הוועדה לא תעביר את האישור בימים הקרובים.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
צריך להבין, סמוטריץ' עושה כאן תרגיל פוליטי על שר הביטחון יואב גלנט ועל מערכת הביטחון וצה״ל. ראש הממשלה מודע למהלך ומשתף פעולה בשתיקה עם שר האוצר שלו.
קצת נתונים בסיסיים בעניין: עסקת רכש המטוסים היא עסקה בכסף סיוע אמריקאי. אי אפשר להמיר את רכש המטוסים לרכישת טנקי מרכבה תוצרת ישראל או תותחים תוצרת אלביט מערכות. בכסף הזה ניתן לרכוש רק מוצרים תוצרת ארצות הברית. לפחות אחת משתי הטייסות נדרשת להחליף את הטייסת הזקנה של מטוסי ה-F15 משנות ה-70 של המאה הקודמת.
שלישית, רשימת האיומים של ישראל אחרי שבעה באוקטובר רק מחזקת את הצורך להתעצם אל מול איומי המעגל השלישי: איראן, מדבר סוריה, עיראק ותימן.
רביעית, מלחמת רוסיה-אוקראינה, מתקפת שבעה באוקטובר וכן מתקפת הטילים האיראנית על ישראל ב-13 באפריל פתחו מרוץ חימוש כלל עולמי בכלל ומרוץ לימודי אזורי בפרט. איראן אחרי 13 באפריל מנסה לסגור פערים טכנולוגיים מול ישראל ומדינות הציר, לכן יש את החשיבות המיידית בטייסת החמקן הנוספת עבור חיל האוויר וכן בטייסת ה-F15 החדשה, שכן למטוסים החדשים מערכות מכ"מ ייחודיות שאמורות לתת מענה בזיהוי ויירוט טילים ארוכי טווח, מה שמתכתב עם איומי ההתחמשות והמרוץ הטכנולוגי האיראני.
כדי לשמור על עליונות אזורית אל מול האיומים יש צורך לפי מערכת הביטחון ברכש דחוף של שתי הטייסות, נקודה!.
עד כאן המידע שמוצג במערכת הביטחון, ועכשיו לרקע של הדברים: לפני שנתיים וחצי ממשלת ישראל אישרה את ההצטיידות בשתי הטייסות. ניתן אישור עקרוני לאופציות רכש מטוסים נוסף. האישור בא לאחר תהליך בחינה ארוך של צרכי הביטחון ואיומים המונחים בפתחנו.
לפני מלחמת "חרבות ברזל" סוכם בין משרד הביטחון, צה״ל ומשרד האוצר בראשותו של סמוטריץ' תקציב הביטחון המתפרס על חמש שנים.
במסגרת זאת לטענת צה״ל הוכנסו סעיפי ההצטיידות של הטייסות.
בעקבות המלחמה ביקשו בצה״ל להאיץ תקציב הצטיידות ארוך בגובה של יותר מעשרים מיליארד שקל כדי להשלים חימושים.
כאן מתחיל התרגיל של סמוטריץ' והאוצר, כך לפחות לדעת צה״ל ומערכת הביטחון. סמוטריץ' ובצדק מסוים מבקש לפתוח ולדון על הכל מחדש, כאילו לא היו סיכומים מוגדרים קודם. במערכת הביטחון מבינים כי שר האוצר רוצה לדון על תנאי השכר, הפנסיות, ההטבות לקצינים הזוטרים עד רס״ן וכן תקציבים להתיישבות ביהודה ושומרון ולמרכיבי הביטחון באיו"ש.
באוצר מבינים את הלחץ של לוחות הזמנים של רכש הטייסות וברור כבר כעת כי ללא התערבות של ראש הממשלה יאלצו שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ״ל הרצי הלוי, שניהם שועלי קרבות אמיצים ואמיתיים, להתקפל מול התרגיל שעשה להם שר האוצר סמל (במיל') בצלאל סמוטריץ'.