היום (שלישי) בשעה 11.30 החלה קבוצת טלאור כראדי בפרויקט ההריסה במימון מנהלת תקומה. העבודות הן חלק מהתכנית של מנהלת תקומה לשיקום, חידוש ופיתוח חבל התקומה. הפרויקט בבארי מבוצע בשיתוף הנהלת הקיבוץ, אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון וחברת עמיגור.

"המלחמה לא התחילה בעזה": זוכת פרס נובל לספרות במאמר מפתיע
הסעיף שבמחלוקת בעסקת החטופים: "הדיל" הסודי בין ארה"ב למצרים וקטאר | דיווח

בשלב הראשון ייהרסו כעשרה מבני ציבור בקיבוץ בארי. בין המבנים שיהרסו: המתפרה, הגלריה, מבנה החינוך ועוד. על הבתים שייהרסו ראשונים הוחלט בתיאום עם אנשי הקיבוץ ועבודות ההריסה צפויות להימשך עד שבועיים ולהסתיים ב-17 ביוני. תהליך זה הנו המשך לפעולת ההריסה שהחלה לפני מספר חודשים בקיבוץ בארי ובהמשך עתידים להיהרס ולהיבנות מחדש עוד כ-100 מבנים נוספים לטובת התחדשות, בנייה ושיקום. לאחר קיבוץ בארי תמשיך הקבוצה להריסות המבנים בקיבוץ רעים. 

קבוצת טלאור כראדי, המתמחה בין היתר בהריסת מבנים, זכתה במכרז של חברת עמיגור מטעם משרד הביטחון להריסת מבנים ביישובי העוטף ותנהל את פרויקט הריסות המבנים שנפגעו ב7/10. בכך, עוד שלב בתוכנית הממשלה לשיקום יישובי העוטף בעקבות השבת השחורה יוצא לדרך.

השלב הראשון של הריסות המבנים החל כאמור היום בקיבוץ בארי ובמסגרתו ייהרסו כעשרה מבני ציבור המפוזרים ברחבי הקיבוץ. על פי הערכות המקצועיות של החברה, הפעימה הראשונה בקיבוץ בארי תארך עד כשבועיים. לאחר מכן תמשיך החברה להריסת עוד כ 110 בתים בקיבוץ בארי, בהתאם ללוחות זמנים שייקבעו ויתואמו מול הנהלת הקיבוץ. 

קבוצת טלאור כראדי בפרויקט ההריסה במימון מנהלת תקומה בבארי (צילום: פלד ארבלי)
קבוצת טלאור כראדי בפרויקט ההריסה במימון מנהלת תקומה בבארי (צילום: פלד ארבלי)

נופר זוהר, סמנכ"לית קהילה וקשרי לקוחות בחברה המבצעת, ביקשה להסב את תשומת הלב לכך שהפרויקט הזה מבחינתם, הוא בסימן תקומה ולא רק הרס. במקביל לעבודות שהם מבצעים בשטח, חשוב להם גם לחבק את הקהילות. ברור להם שהתושבים עוברים ימים לא פשוטים והם רוצים בנוכחותם גם להביע תמיכה. היא הדגישה שקצב העבודות יהיה תלוי גם בהחלטות חברי היישובים בנוגע למבנים.

כתבנו שנכח במקום הבוקר, פגש את תומר גולן, מרכז המשק של קיבוץ בארי שאמר: "אנחנו נמצאים ביום קשה, אחרי ההודעות הקשות אתמול על שלושה חברים שנרצחו מקיבוץ ניר עוז ועוד חבר מקיבוץ נירים. כאן מבארי, אני קורא לשחרר את החטופים כולם, כאן ועכשיו, כדי להתחיל בשיקום ובבניה של בארי". 

גולן השמיע את דבריו מלב הקיבוץ, אזור הגלריה וחדר האוכל הישן. עוד הוא אמר: "אנחנו נכנסים בימים הקרובים להריסה ופינוי של המבנים האלה ומבנים נוספים, על מנת שנוכל להתחיל לשקם ולבנות מחדש. אחרי שהרסנו כ-12 בתים יש לפנינו עוד הריסה של 120-130 מבנים". גולן אינו משוכנע שכל הבתים יהרסו וציין שבעתיד הקרוב הקהילה תקבל החלטה איזה מהבתים יישארו להנצחה.

גולן הודה שהמהלך שהתחיל היום, "נעשה ברגשות מעורבים". מחד, הקהילה רוצה להתקדם לשיקום, אך מאידך גיסא, "אי אפשר לשקם, עד שהאנשים יחזרו לכאן פה ועכשיו. זה תנאי כדי להפוך את הקיבוץ ממלחמה ואסון לאופטימיות ושיקום". 

גולן משתף, שבקיבוץ גרים כיום עשרות חברים, בעיקר אנשים מבוגרים וצעירים. "ילדים לא ניתן כרגע לשכן פה, כי המצב הוא מצב מלחמה, אך במהלך היום ענפי המשק חקלאות, דפוס, נגריה, הכול פעיל ועובד ויש פה מאות אנשים במהלך היום שבאים לעבוד".

מנהל המשק סיפר על המבנה שלצדו: "פה היה צריף שנקרא 'חדר אוכל הישן' ויש כאן סנטימנט מאוד גדול למקום הזה". לגבי מבנה אחר מאחוריו הוא שיתף: "פה הייתה המתפרה של קיבוץ בארי. את המתפרה ניהלה בשנים האחרונות תמי סוכמן, חברת קיבוץ שנרצחה בשבעה באוקטובר, ברצח אכזרי".

בן סוכמן, בנה של תמי ז"ל נכח במקום. בעוד כפות הכלים המכניים הגדולים מאחוריו כבר החלו בפעולתם, בן חלק עם הנוכחים את העובדה שהיום הזה מאוד אמוציונלי עבורו. "לראות את המבנה נהרס זה מאוד עצוב, וכואב, אך מצד שני, אנחנו מתקדמים הלאה וזה שלב חשוב מבחינתנו. אנחנו עוברים עוד שלב אחד קדימה". הוא הבטיח: "הקיבוץ הזה חוזר ויחזור, אנחנו עוד שלב אחד בדרך לחזור לאדמה שלנו".

זיוה ילין, חברת הקיבוץ (ואשתו של הח"כ לשעבר, חיים ילין) ניהלה בעבר את הגלריה. היא אמרה: "לנו כילדי בארי, מי שנולד פה, המקום זה הילדות, זה הרבה מעבר לגלריה". היא סיפרה שהגלריה נפתחה בתחילה מתחת לחדר אוכל ובהמשך עברה למיקום הנוכחי . "הייתה גלריה יפיפייה" זיוה אומרת ומוסיפה: "היה חלל מדהים, הרבה יותר עמוק ממבנה, זו הילדות, זה בארי". 

זיוה המשיכה: "כואב הלב, ראיתי את זה שרוף כמה חודשים. צריך לבנות מחדש". ברור לה שאת הסיפור צריך להעביר, "חייב ליצר איזה מונומנט של הנצחה, אם אנחנו לא נעשה את זה, מישהו אחר יעשה את זה".

אלכס בראייב, מנהל הפרויקט מטעם קבוצת טלאור כראדי, ציין ש"אופן ההריסה הותאם לתנאי השטח על מנת לא לפגוע בשבילים ושטחים ירוקים בקיבוץ". עוד אמר בראייב כי "יש תכנית עבודה מסודרת ומתואמת עם כל הנוגעים בדבר, על מנת לבצע את עבודות ההריסה לשיקום בצורה הבטוחה ביותר, תוך שמירה על הקיבוץ".

בראייב הסביר כי מאחר וכלי הריסה כבדים איתם נהוג להרוס מבנים לא מתאימים להריסת בתים בתוך מתחם בנוי כמו בקיבוץ, ההריסה תתבצע על ידי כלים קטנים, שהותאמו לשטח בו צוותי ההריסה יעבדו. מנהל הפרויקט גם הבטיח ש"משאיות פסולת הבנייה יוצבו בשטח שמחוץ לרחובות הקיבוץ".

ליאור כראדי, מנכ"ל קבוצת טלאור כראדי, עדכן, כי בקרוב תחל הקבוצה בהריסת בתים בקיבוץ רעים ובמקביל יתקדם הפרויקט אל השלב השני בביצוע ההריסות בבארי שבמסגרתו ייהרסו 110 בתים נוספים. כראדי אמר: "אנחנו למעשה יריית הפתיחה של תכנית החומש של מנהלת התקומה לשיקום ופיתוח עוטף עזה שגובשה בעקבות ה 7/10.

להיות חלק מפרויקט שיקום כל כך משמעותי וטעון רגשית, מרגיש עבורי כמו שליחות". עוד הוסיף כראדי: "הריסת הבתים היא עם כל הצער חלק מהתהליך השיקום של הקיבוץ וכולי תקווה שבארי וכל יישובי העוטף שנפגעו יחזרו לפרוח ולחיות בביטחון. אנחנו נעשה הכול כדי לבצע את הפרויקט בשיתוף תושבי הקיבוצים".