סגן ראש המל"ל לשעבר, אל"מ (מיל') איתמר יער, מנכ"ל "מפקדים למען ביטחון ישראל", שוחח הבוקר (ראשון) עם יואב מינץ ב"קפאין" ברדיו צפון 104.5fm על המבצע ההירואי לשחרור החטופים, והביע חשש כי הדבר יעלה את הסיכון לחייהם של החטופים שנותרו בשבי.
תרגיל ההונאה שהותיר את חמאס בהלם: עכשיו אפשר לספר מה ידעו לוחמינו
"פעם היה משפט ההבדל בין צל"ש לטר"ש, שם עובר הגבול. מבצע כזה מסובך נמצא בסכנה גולה לכישלון והוא יכול לנבוע מהרבה דברים. הוא יכול לנבוע אם התמונה המודיעינית משתנה, מזה שיכול להגיע כוח, או מישהו מגלה ערנות מיוחדת בלי קשר למבצע. יכול שפריט קטן במידע, מסתבר שלא לגמרי מדויק. יכול להיות המון סיבות. גם תוך כדי המבצע היתה איזשהי תקלה אבל הצליחו להתגבר. לכן ההכנות לוקחות המון זמן. נערכים לשינויי, תרחישים ותקלות שונו. ההבדל בין כישלון להצלחה קטן מאד. זו החלטה מאד קשה למקבלי החלטות וראינו לצערנו שגם אם המבצע משיג את מטרתו יש מחיר ונהרג אחד מטובי לוחמינו ועדיין אני מניח שכשחישבו את המטרות והמחירים של מבצע כזה החליטו שהתועלת גדולה מהחיר. בראייה לאומית היתה מטרה נכונה למרות המחיר", פתח יער את דבריו.
"אנחנו לא יודעים כי הצד השני במקרה הזה סינואר או אנשים סביבו שמחזיקים בחטופים, יכולים לקבל החלטות שאנחנו לא יודעים וגם הם לא יודעים. אנ בטוח שלקחו בחשבון איזה השפעות יכולות להיות שחמאס יגיד רגע אנחנו מאבדים מכסים כמו שהיה לפני שבועיים שירו מחסנית של 8 טילים כי בכוחות שלנו ברפיח התקרבו והם אמרו אם לא נירה אותם עכשיו לא נוכל לירות. אפשרות שניה לשנות את המקום, של חטופים לשנות אירועים של החטופים. כל האפשרויות קיימות ואנחנו לא יודעים. בדרך כלל אחרי מבצע כזה מגדילים את המאמץ המודיעיני לדעת יותר מה קורה. האם זה מגדיל את הסכנה הפוטנציאלית לחי חטופים שלנו? התשובה היא כן. האם זה עשוי לשכנע אנשים שמחזיקים בחטופים שכדאי לעזוב אותם או להעביר מידע. כל האפשרויות קיימות ולכן ההחלטות קשות. זו פעולה בתנאי אי-ודאות קשים. שהמחירים של טעות עלול להיות מאד גבוה אבל נותן גם פוטנציאל לרווח גבוה. ראינו כאן שההצלחה באמת ראויה להערכה כי זה אומר שהמון דברים הסתדרו כמו שצריך גם אם המחיר קיים וראינו מה המחיר", הוסיף.
"ככל שעובר הזמן, מתווסף יותר מודיעין גם בשטח ואני לא יודע אם הבאנו עוד אנשים שיספקו עוד מידע. מהמבצע עצמו אתה משיג עוד מידע. בתחקיר המבצע אתה מגלה חומרים שעשויים לשמש אותנו במבצעים הבאים. דבר אחד די ברור: כל מבצע כזה הוא שונה, כי התנאים שונים, כי המטרות שונות, כי המקומות שונים. כל מבצע כזה הוא מלאכת מחשבת של בעלי מקצוע וככל שמתערבים להם פחות כך הסיכוי שמבצע כזה יצליח יותר גבוה", המשיך יער.
"נקודה חשובה מאד: היו ידיעות שבאיסוף המודיעין לפני המבצע קיבלנו סיוע מהאמריקאים. לא יודע אם זה נכון או לא. סביר שכן. זה מראה לנו את החשיבות של שיתוף פעולה עם גורמים אחרים במקרה הזה אמריקאים. שיתוף הפעולה הזה, הוא זה שעושה את ההבדל בין לעשות או לא לעשות, בין הצלחה לכשלון. לא רק מודיעין מוקדם אלא גם תוך כדי. ההתחשבות בגורמים האחרים הוא קריטי. מי שאומר: "עזבו אתכם מהאמריקאים" אני שומע את הזלזול הזה אפילו ברשתות, אנשים גורמים נזק לשיתוף פעולה עם אחרים. מדינת ישראל לא יכולה לעשות את הכל לבד בכל הגזרות. משמעותית זה משפיע על ההחלטות וצריך לדעת את זה", סיים יער את דבריו.
עריכה: אריק ברחד