מאיר בן שבת, איש השב"כ לשעבר, שכיהן בעברו גם בתפקיד ראש המטה לביטחון לאומי, התייחס בריאיון שקיים עם "מעריב", לספקולציות השונות בנוגע לחיסול הטרוריסט מוחמד דף. בן שבת, שעומד כיום בראש מכון משגב לאסטרטגיה ציונית ולביטחון לאומי בירושלים, ביקש להיות זהיר בסוגיה. 

"עד כה טרם הוברר גורלו של מוחמד דף - מי שזכה לתואר 'רמטכ"ל חמאס' ומזוהה יותר מכל אחד אחר עם תהליך המעבר שלו מארגון טרור לגוף בעל יכולות צבאיות, והיה גם המתכנן והמוביל של טבח ה-7 באוקטובר. השנים הארוכות בהן פיקד על הארגון כמו גם היחלצותו מניסיונותיה של ישראל לחסלו, הפכו אותו לסמל ולדמות מסתורין בציבור ובעיני פקודיו", ציין.

ארה"ב משרטטת כבר את היום שאחרי - ועשויה להמיט אסון כפול על ישראל
בכיר אמריקאי מסביר: כך ייבדק מחדל האבטחה החמור בניסיון ההתנקשות של טראמפ

הוא סבור ש"גריעתו בנסיבות כאלה מצמרת הפיקוד של חמאס, תהווה מכה מוראלית קשה לארגון ותפגע גם ביכולות הפיקוד, השליטה והתיכנון האסטרטגי שלו, בשלב שבו הוא זקוק להם יותר מתמיד". 

תקיפות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)

בן שבת מעריך ש"הפגיעה בדף ובסלאמה, שמצטרפת לשורת החיסולים של מח"טים ובכירים אחרים בארגון, תיאלץ את חמאס להסתמך על מפקדים פחות מנוסים ולבנות מחדש ובתנאים לא אידיאליים, את התיאום ויחסי הגומלין ביניהם". 

"נכון להמשיך את המומנטום ולא להוריד את הרגל מעל דוושת הגז. במערכה הזו אין להסתפק בתמונת ניצחון, אפילו אם זו תמונת חיסולו של דף", הוא אומר.

בנוגע למחלוקת סביב אחיזת צה"ל בציר פילדלפי, השיב: "השליטה הישראלית בציר פילדלפי היא אחד ההישגים המערכתיים של ישראל במלחמה בעזה. היא לא רק מנוף-לחץ לקידום עסקת שחרור, אלא תנאי הכרחי כדי למנוע מחמאס להשתקם. זהו גם יישום של לקח מרכזי מכישלון מאמציה של ישראל, בשני העשורים האחרונים, למנוע את ההתעצמות הצבאית בעזה. הסתמכות על הסדרים בינלאומיים כתחליף לכך לא הוכיחה את עצמה בעבר ואין יסוד להנחה שהיא תוכיח את עצמה בעתיד. מעבר לכך, הסכמה להסדרים כאלה נוסכת בחמאס את התקווה כי בשוך הקרבות, רצועת עזה תחזור להתנהל במאפייני ה-6 אוקטובר".

ניסיון החיסול של מוחמד דף (צילום: רשתות ערביות)
ניסיון החיסול של מוחמד דף (צילום: רשתות ערביות)

ביקשנו ממנו גם שיתייחס לחזית נוספת, עושה הרושם שהמצב ביו"ש מבעבע ועל סף רתיחה. שאלנו, מה נכון לדעתו שישראל תעשה כעת, ולמה? בן שבת השיב: "מערכת הביטחון צריכה להמשיך במאמץ האינטסיבי שבו היא נוקטת מול יו"ש מאז תחילת המלחמה, לפעול לסיכולים ממוקדים מהאוויר, לטפל במעבדות שבהן מיוצרים המטענים ולנקוט בפעולות דוגמת זו שבוצעה בנור א שמס, שיבהירו לאוכלוסייה את מחיר השימוש במטענים נגדנו". 

כמו כן, הוא סבור כי "נדרשת גישה מחמירה גם בכל הנוגע להכנסת אמצעים דו שימושיים אל השטח הפלסטיני. רק כך ניתן יהיה לייבש את מקורות האמל"ח ולמנוע תהליך של עזתיזציה. במקביל לכל זה צריך להגביר את מאמצי המניעה והסיכול במרחב התפר, לייצר פרמטר ביטחוני עם משטר מיוחד ולחזק את כוחות הכוננות בישובים הללו. אסור לתת לרעיונות מהסוג של ה-7 אוקטובר שום סיכוי ביו"ש".