מלחמת חרבות ברזל: על רקע החשש ממלחמה קרבה, תיירים ותושבים ממהרים לעזוב את לבנון. המתיחות הגוברת עם איראן וחיזבאללה מובילה לגל עזיבה המוני. בריטניה כבר הורתה לאזרחיה "לעזוב את לבנון מיד", בעוד צרפת קוראת לאזרחיה לעזוב "בהקדם האפשרי". גם שגרירות ארה"ב בביירות הנחתה אמריקאים המעוניינים לעזוב "להזמין כל כרטיס זמין".
המצב בשדה התעופה של ביירות משקף את המתיחות הגוברת. נוסעים רבים ממתינים לטיסות מבוטלות או מקומות פנויים, כאשר חברות תעופה גדולות כמו לופטהנזה, אייר פראנס ורויאל ג'ורדניאן מבטלות טיסות. כתוצאה מכך, מחירי הכרטיסים מרקיעים שחקים, מה שמקשה על לבנונים רבים לעזוב את המדינה בעת משבר.
סער הציב דרישה אחת, נתניהו ורעייתו סירבו והמגעים על סף פיצוץ | דיווח
מתחת לרדאר: בצה"ל נערכים לתרחיש חמור מטבח ה-7 באוקטובר | דיווח
ההשלכות של המתיחות הנוכחית כבר מורגשות בלבנון. כ-100 אלף איש עקורים מאזור הגבול בדרום המדינה, ו-114 אזרחים נהרגו. למרות זאת, החיים בביירות ממשיכים כרגיל ברובם, אם כי תחת צל של חרדה מתמדת.
Increased Departures at Beirut International Airport
— This is Beirut (@ThisIsBeirut_) August 6, 2024
The escalating situation in the region and fears that the conflict between Hamas and Israel might spread to Lebanon are causing vacationers to cut their trips short.
With various embassies urging their citizens to leave and… pic.twitter.com/DTJQcGq5DP
המצב הנוכחי צפוי להשפיע קשות על הכלכלה הלבנונית, שכבר נמצאת במשבר עמוק. התיירות, שמהווה מקור הכנסה חיוני ללבנון ותרמה יותר מ-10% מהתמ"ג ב-2022, צפויה להיפגע קשות מהעזיבה ההמונית.
למרות המצב המתוח, חלק מהלבנונים בוחרים דווקא לחזור הביתה כדי להיות קרובים למשפחותיהם במקרה של מלחמה. "כולנו סובלים מטראומה ממה שקרה ב-2006 ומהמצור," אמר ז'אן ריאשי, בנקאי בן 61 שקיצר את חופשתו ביוון כדי לחזור ללבנון. "אף אחד לא רוצה להסתכן ולהיתקע".
כזכור, שר הביטחון יואב גלנט ביקר אתמול בתרגיל של עוצבת שועלי מרום אשר דימה לחימה במתאר צפוני. בשיחה עם הלוחמים אמר כי "אי אפשר להרוג במדינת ישראל אזרחים, בוודאי לא 12 ילדים ולא לשלם על זה מחיר, זה לא עובד, הפטנט הזה לא מקובל עלינו ואם יהיה צורך אנחנו נרחיב את הפעולות ונעשה את מה שצריך, והתהליך הזה עלול גם להידרדר למצב של מלחמה, זה לא דבר תיאורטי, זה דבר אמיתי״.
שר הביטחון יואב גלנט אמר בשיחה עם הלוחמים: "היכולת שלכם בעת הזאת כאן ממוקדת בפעילות המבצעית בהגנה, אבל אנחנו מכינים את שני הדברים גם להתקפה. צריך להיערך, צריך להתכונן, צריך להיות מוכנים״.
״נכון להיום, אנחנו מכים את האויב בדרכים שלנו. זה נכון למבצעים שמחסלים את מוחמד דף וראפע סלאמה בח'אן יונס ולתקיפה של החות'ים בתימן ולחיסול מוחסן ברובע ה'דחיה' בביירות וזה לא נגמר וזה לא יהיה רק פעילויות אוויריות, אנחנו צריכים להיערך״.
״רמת המוכנות שלכם זה מה שמבטיח לנו את היכולת להגיע ולקבל החלטות על בסיס זה שאנחנו יודעים שמאחורה יש דבר אמיתי, לא משהו על הנייר, ואתם מתאמנים לאורך כל הדרך, כולם מתאמנים, הגנה והתקפה – זה מאוד חשוב״.
״כפי שהדברים מסתמנים, נסראללה עלול לגרור את לבנון לשלם מחירים כבדים ביותר, כבדים ביותר. הם לא מתארים לעצמם מה יכול לקרות, אני מניח שאם הם ייקחו תמונה של עזה הם יבינו, אבל לא תמיד ההיגיון מדבר".
שר הביטחון שמע ממפקד החטיבה אלוף משנה אלעד שושן וממפקדי הגדודים בחטיבה על השלמת המוכנות לגזרה הצפונית ועמד על חשיבות הכוננות הגבוהה והצורך בפיתוח תחבולות ופעולות ייחודיות. בביקור השתתפו: מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין, מפקד זרוע היבשה אלוף תמיר ידעי, מפקד פיקוד המרכז אלוף אבי בלוט, מפקד אוגדה 99 תת אלוף יואב ברונר, מפקד המרכז לאימונים ביבשה ותת-אלוף קובי הלר.