הרמטכ"ל המצרי אחמד חליפה ערך היום (חמישי) סיור פתע לאורך גבול רצועת עזה ובאזור מעבר רפיח. הביקור התקיים על רקע המתיחות בין מצרים לישראל, בעקבות הצהרותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע להברחות בציר פילדלפי.

דובר הצבא המצרי מסר לערוץ "אל-קאהרה אל-אחבאריה" כי מטרת הביקור היא לבחון את המצב הביטחוני ואמצעי האבטחה בגבול. בסרטון נראה הרמטכ"ל נפגש עם הכוחות במעבר רפיח, מדגיש את חשיבות שמירת הגבולות, ומקבל סקירה על אמצעי השליטה בגבול. חליפה צוטט כאומר כי "הכוחות המזוינים מסוגלים להגן על גבולות המולדת דור אחרי דור".

הביקור של חליפה נתפס כמפגן כוח מצרי באזור, על רקע ההתבטאויות החריפות נגד ישראל ונתניהו בימים האחרונים. העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, דיווח כי ההצהרות המצריות נגד נתניהו הן החמורות ביותר עד כה, ומשקפות הסלמה דיפלומטית מתואמת בין המודיעין ומשרד החוץ המצריים. 

גורם מצרי בכיר טען אתמול כי הצהרות נתניהו בנוגע לציר פילדלפי מהוות "מסר לוושינגטון" המבטא סירוב לכל הצעת עסקה, ו"מבטל את המאמצים לרגיעה ולשחרור חטופים ואסירים". הגורם האשים את נתניהו בהפצת שקרים לכיסוי כישלונותיו בעזה, וטען כי הוא מנסה להכין את הקרקע להודאה בכישלון ביטחוני ומדיני.

הרמטכ''ל המצרי אחמד חליפה (צילום: רשתות ערביות)
הרמטכ''ל המצרי אחמד חליפה (צילום: רשתות ערביות)

מצרים הביעה מחאה רשמית על השימוש של נתניהו במפה המציגה את ציר פילדלפי כשטח צבאי במסיבת עיתונאים שקיים. לפי דיווח ב"אל-ערבי אל-ג'דיד", מצרים דחתה ניסיונות ישראליים לנהל משא ומתן על עתיד האזור, ועמדה על דרישתה להתחייבות ישראלית ליציאה מהציר. האמירויות הצטרפו למחאה המצרית, ופרסמו הודעת הזדהות עם מצרים נגד "ההאשמות הישראליות הפוגעניות" בנוגע לציר פילדלפי, באומרם כי הן מאיימות על היציבות האזורית.

סוגיית ציר פילדלפי היא מורכבת ובעלת היסטוריה ארוכה. ב-28 באוגוסט 2005, אישרה ממשלת ישראל הסכם לפרישת 750 חיילי משמר גבול מצרי באזור, מצוידים בנשק כבד ואמצעים צבאיים. ב-12 בספטמבר אותה שנה, התפנו כוחות צה"ל מהציר במסגרת מבצע "אשמורת אחרונה".

לאחר הנסיגה הישראלית, חלק מהאזור עבר לשליטת מצרים וחלקו לשליטת הרשות הפלסטינית. בעקבות זאת, לפי מקורות ישראליים, חלה עלייה בהברחות אמצעי לחימה לרצועת עזה מסיני, כולל חומרי נפץ, טילי נ"ט ורקטות ארוכות-טווח. טענות אלו נדחו על ידי מצרים. המצב באזור הוביל למתיחויות רבות לאורך השנים, כולל אירועים אלימים במעבר רפיח ופריצת הגדר על ידי חמאס ב-2008.

בהקשר זה, ביקורו של הרמטכ"ל המצרי נתפס כמפגן כוח וניסיון להדגיש את שליטת מצרים באזור. במקביל, גורמים מצריים מתחו ביקורת חריפה על הצהרות נתניהו, וטענו כי הן מהוות ניסיון להטיל אחריות על מדינות אחרות לכישלונותיו בעזה.

מצרים ממשיכה להכחיש את הטענות הישראליות בדבר הברחות נשק, וטוענת כי פעלה באופן נמרץ להשמדת מנהרות בגבול עם הרצועה. הסוגיה ממשיכה להוות מוקד למתיחות דיפלומטית בין המדינות, כאשר מצרים רואה בכל ניסיון ישראלי לשלוט בציר פילדלפי הפרה של הסכמי קמפ דיוויד.