גורמים בכירים במפלגות הפלנגות והכוחות הלבנוניים מעריכים כי פגיעה ביכולות הכלכליות של חיזבאללה עשויה להוביל לערעור שליטתו בקהל תומכיו. זאת לאחר שהתברר כי מבצעי החיסול של בכירי הארגון לא השפיעו משמעותית על יכולותיו המבצעיות.
"ההערכות בקרב הפלנגות ו'הכוחות הלבנוניים" הן כי חיזבאללה נחשפת למכה שתגרום לה לאבד את כספה, תוביל לשיתוק שלה, ותיצור טינה בקרב הקהל שלה והסביבה השיעית הרחבה יותר. עם הזמן, לא תוכל להמשיך לשלוט בסביבתה מבחינה חברתית, כי היא לא תרוויח מכך כלכלית", כך אמרו אתמול גורמים המקורבים לציר ההתנגדות.
המצדדים בתיאוריה זו מאמינים כי שביתות מסוג זה יפתחו "שלב חדש המאפשר להעלות את רמת הפעילות הפוליטית בזירה השיעית ולמשוך פלחים גדולים יותר לעבר הציר השני".
האמירות האלה מתגברות על פני השטח לאחר הטענות של שר הביטחון יואב גלנט בשבוע שעבר, לפיהן "ישראל סיימה להביס את חיזבאללה והרסה את כוחה, וכעת נמצאת בתהליך של פירוק המבנה הכלכלי והא-צבאי שלה".
מי שמכיר את רוחן של הפלנגות אומרים כי מנהיגה, הנציג סמי ג'ומאייל, סבור כי "הוא מקובל יותר מסמיר ג'עג'ע ונגיש יותר לפנות לשיעים ולסונים, בעוד שגיגיאה מסתפק בקידום עצמו כמנהיג הנוצרי החזק ביותר, ושהוא יהיה הסמכות הראשונה בשעת ההכרעה”.
רבים סבורים כי הפלנגות "פעלו בצורה מציאותית ומושכלת, בעוד 'הכוחות הלבנוניים' נותרו ללא איש אחראי וחכם לנהל את עבודתם", בזמן שהן נכנסו לקו הלחימה כדי לפתור שתי תרחישים שיכלו להוביל להסלמה.
התרחיש הראשון היה באזור בינת ג'בייל, כאשר צעירים המזוהים עם היחידה לעבודה סוציאלית בחיזבאללה והוועדה האמון על מעקב אחר העקורים בדרכים, הקימו אוהל בכניסה למרחב להדרכת העקורים, עד שנשמעו קולות שטענו לנוכחותם של גברים חמושים בפנים האוהל.
כפי שהתברר, אכן עשרות צעירים התאספו סביב האוהל והתפרצו אליו. לאחר שהתקשורת הבהירה שהצוות עובד רק למטרת סיוע, צוותי הפלנגות פיזרו את ההתקהלות.
תרחיש שני חזר על עצמו גם בבינת ג'בייל, כשאנשים ממשפחת זואייטר בנו בניין על קרקע שהבעלות עליה שנויה במחלוקת. נדרשו תקשורת ותיאום כוונות בין הפלנגות ל"כוחות הלבנוניים", כדי לגלות שהמחלוקת היא בין אנשים שיעים, ואין כלל בעיה עם נוצרים.
מהנתונים עולה כי החשש מ"קרב פיזי קיים" בין הפלגנות ל"כוחות הלבנוניים", וכי "המועצות עדות לדיונים שכולם דוחים את הלחימה הזו, תוך התרעה על אווירה מתוחה שעלולה ליצור תגובות לא מחושבות", על רקע גל הדלפות והתגייסות מכוונת.
כמו כן, החשש עולה כי "העקורים לא יעזבו את האזורים הנוצרים לאחר סיום המשבר", וקידום השערות אלו מבוסס על כך "שחיזבאללה לא יוכל לשחזר את אזוריו, ושישראל עשויה לכבוש חלק מהדרום".