בפיקוד הצפון מעודדים מההישגים של הלחימה מול חיזבאללה. בצה"ל סבורים כי חיזבאללה נשאר עם יכולת אש ותקיפה מוגבלות, שהארגון הופתע מאופן הלחימה הסגור של צה"ל במערכה, והעובדה כי הארגון הפך במשך השנים לשקוף מול המודיעין של ישראל.

בפיקוד צפון מצאו היקף גדול של אמצעי לחימה, שאותו שצבר חיזבאללה בדרום לבנון, אולם בפיקוד הצפון סבורים כי אם חיזבאללה היה יוצא למתקפת פלישה בגבול הצפוני ב-7 באוקטובר, הוא לא היה מגיע רחוק כפי שתכנן. מפקד הלחימה של פיקוד צפון, תא"ל במיל' ליאור שלו, בשיחה עם מעריב מספר על ימי הלחימה והאתגרים של פיקוד הצפון:

"הטיל שהם ירו הבוקר לאוויר מעיד על תחזוקה חלשה של האויב, על הדחיקה שלו לאחור על ידי צה"ל?"

"אני מציע לא לזלזל באויב. נכון שאנחנו פועלים, אבל יש להם עדיין יכולת, ואנחנו עושים את כל מה שנדרש בשביל לסגור על היכולות הללו. הלחץ שלנו עושה את חלקו ומפחית את היכולות שלו. הוא מתקשה לבצע את היקפי הירי שתכנן. הוא מבצע ירי כדי להציג שהוא עדיין יכול, שהוא עדיין בתמונת המערכה, גם כשהוא מסתכן שמה שהוא יורה לא מגיע בסוף ליעד שתכנן שיפגע."

"שר הביטחון גלנט אמר אתמול בפיקוד כי לחיזבאללה נותר רק עשרים אחוז מכוח האש. עד כמה זה מדויק?"

"אני לא אתייחס במספרים מדויקים, אבל אכן יש פגיעה מאוד משמעותית ביכולות האש. לפני שבוע-עשרה ימים דיברו על שלילת שני שליש מהכוח, עכשיו אנחנו מתקדמים קדימה. המספר הזה של עשרים אחוז שנותר לו הוא כנראה הכיוון. יכולת האש זה אחד משלושת הרבדים שאיתם אנחנו עובדים - פגיעה בכוח, באש וברדואן, לשלול מהארגון את היכולות לפגוע בישראל."

"אתם מסירים את הבטונדות בכבישים בצפון אבל יש תושבים שחוששים מאיום הנ"ט מלבנון. עד כמה אתם יכולים לחתום שלא יהיה יותר פגיעות באזרחים?"

"אני לא יכול להבטיח הבטחות, אבל אנחנו עושים הכל כדי לסכל את היכולות שלהם. התשתיות שלהם מפורקות בכפרי העימות. פגענו באופן משמעותי ביכולות של הארגון, ובמקביל אנחנו מוצאים כמויות אמל"ח עצומות וביניהם טילים רבים - מה שאוטומטית מפחית את היכולת שלהם, לפחות כרגע, לבצע פעילות כנגד היישובים. אבל מעל הכל אנחנו בונים על ההרתעה שאנחנו עושים, היא חלק משמעותי מהעניין. נסראללה ב-2006 אמר שאם הוא היה יודע מראש את תוצאות המלחמה הוא לא היה פותח אותה, ואני מאמין שזה הולך להיאמר על ידיהם בסופו של דבר. הפעולה שלנו היא הרבה יותר מכוונת ושיטתית."

"השבויים שתפסתם, כמה זה עוזר לך בעבודה?"

"המשימות שהפיקוד מוריד הן מבוססות מודיעין. כן, החקירות האלה מוסיפות אבל על דברים שהיו כבר חקורים. האויב אומנם עשה שינויים אבל גם אנחנו התאמנו אליו. מזכיר שכל גדוד עבר אימון אינטנסיבי לפני המשימה והתוצאות בשטח. זה הכל חלק מהפאזל הגדול."

"למה האויב לא פתח במתקפת לכיבוש הגליל לפני?"

"אנחנו מנסים ללמוד ולתחקר את עצמנו. לא יכול להבטיח מתי הלחימה תחזור, מקווה שלא בזמן הקרוב. יש כנראה כמה סיבות לכך שהם לא ביצעו את התקיפה: היו מורתעים, חוסר יכולת שלהם ודברים נוספים. אנחנו התכוננו לזה מראש. כמי שמכיר היטב את תוכנית ההגנה של פיקוד צפון, אני לא חושב שהם היו מגיעים רחוק. אם זה היה אכן מצליח להתבצע, לא מזלזל באויב, אבל זה מהתחושה וההבנה שלי - הם היו מצליחים אולי לעשות משהו סמלי נקודתי, לא מעבר לכך."

תא"ל שלו מוסיף: "בתור מי שהיה פה בלבנון כחייל צעיר במבצע ליטני ב-1978 וקצין צעיר במלחמת לבנון הראשונה, ואחר כך כקמב"ץ הפיקוד בתקופה שצה"ל היה ברצועת הביטחון, וכמפקד במלחמת לבנון השנייה, אני רואה את הלחימה כאן בחרבות ברזל ואני חושב שהפיקוד עושה עבודה נפלאה. אני חושב שבשונה מהפעם הקודמת שלחמנו באויב, אנחנו מבוססים הרבה יותר מודיעין ואנחנו הרבה יותר מדויקים מפעם לפעם. יש פה שיתוף פעולה נהדר בין כלל הגופים שלנו - אמ"ן, חיל האוויר, מהים, מהיבשה, אנחנו לוחמים אחד לצד השני בסדיר ובמילואים. וגם אצלנו בחמ"ל המרכזי אתה יכול לראות חייל צעיר שהתגייס אחרי ה-7.10 וגם אנשים כמוני עם ניסיון הרבה יותר גדול. כולם עובדים באופן צמוד, מנהלים שיח."

"עד כמה חיזבאללה הופתע מהמהלכים של צה"ל?"

"אין מהלך אחד מפתיע, זאת כל השיטה שמפתיעה. אנחנו מטפלים פה יום-יומי בשטח וביחד בתמונה הכללית כרגע. הוא הופתע מגריעת היכולות שלו במהלך השנה, מהפגיעה בדרג הפיקוד שלו, ולא רק בבכירים אלא פעלנו שיטתית כדי לפגוע בכל יום במפקדים בכל הדרגים והרמות. חיזבאללה ציפה שניכנס למבצע בדומה ל-2006, נבצע פעולה באיזה מקום, אבל אנחנו פעלנו בצורה ממוקדת ושיטתית."