פרופ' אמציה ברעם, מומחה לביטחון ויחסים אזוריים, מסביר כי לנוכח מצבו החלש יחסית של חיזבאללה, נדרשת פעולה אסטרטגית שתאפשר לתושבי הגליל לחזור לבתיהם בביטחון מלא. "שיקום חיזבאללה מתבצע אמנם, אך זהו תהליך איטי, וכעת זה הזמן להכות בו כמה שאפשר. עכשיו הארגון בנקודה החלשה ביותר שלו מאז הקמתו בשנת 1982", אמר ברעם. "המטרה היא שתושבי הצפון יחזרו הביתה בביטחון, ולכן צריך להבטיח שהארגון לא יוכל להקים מחדש את התשתית הצבאית שלו בדרום לבנון". 

ברעם מציע שתי אפשרויות להשגת הביטחון הדרוש לשיבת התושבים: יצירת הסכם בינלאומי בשיתוף ישראל, ארה"ב, צרפת, סעודיה ומדינות המפרץ, יחד עם ממשלת לבנון. "ההסכם חייב לכלול התחייבות שלפיה האזור שבין הגבול הישראלי לבין נהר הליטני יהיה נקי מפעילי חיזבאללה, כשבשטח יהיו נוכחים רק צבא לבנוני וכוח בינלאומי של מעצמות, שיוכל לפתוח באש ולהגיב לפעילות עוינת״, ציין ברעם. כוחות אלו, שיכולים להיות אירופאיים או אמריקניים על פי הצעתו, יפעלו כדי למנוע מחיזבאללה להשתקם בדרום לבנון, ויוניפי"ל לא יוכל להמשיך את הימנעותו מדיווח על פעילות חיזבאללה כפי שעשה בעבר. בשונה מהסכם 1701, ברעם אומר כי יש לדאוג לכך שישראל תוכל לפעול באופן חופשי אם היא מזהה שהכוחות הבינלאומיים לא עושים את עבודתם כנדרש. 

ברעם מציין כי במקרה שההסכם לא יצליח, ישראל תידרש לקחת על עצמה את האחריות לשטח וכוחות צה״ל יישארו בשטח לבנון - עד קו הליטני ואף מעבר לכך. צה"ל יתבסס במקומות מפתח בהתאם לתוואי השטח, ויהיה חופשי לפעול נגד חיזבאללה ללא הגבלות בינלאומיות.

חלק קריטי מתנאי השיבה הבטוחה לצפון הוא פירוק חיזבאללה מנשקו. לדברי ברעם, מדובר בצעד אפשרי, ויש לנצל את חולשתו היחסית של הארגון בתקופה זו. "יש לחתור לכך שכל כלי הנשק הכבדים של חיזבאללה – טילים, מרגמות, כטב"מים – יועברו לידי צבא לבנון״, הוא מסביר. ״תמיכת מדינות המערב ומדינות המפרץ בשיקום לבנון עשויה לתמרץ את הממשלה הלבנונית ואת הפרלמנט הלבנוני להוציא חוק שמחייב את פירוק חיזבאללה מנשקו. 

ברעם סבור כי שינוי פוליטי פנימי בלבנון עשוי לסייע להשגת המטרה. "אם המעצמות יציעו סיוע כלכלי נדיב לשיקום לבנון בתנאי לפירוק חיזבאללה מנשקו, ייתכן שהפרלמנט הלבנוני יאשר חוק שיביא לבחירת נשיא חדש ולכינון ממשלה שתתחייב לפעול למען פירוק הארגון. הצעה שכזו תזכה ככל הנראה לתמיכה נרחבת בציבור הלבנוני, כולל מצד שיעים שמאסו בהשפעת חיזבאללה ובנזק הכלכלי שנגרם למדינה". 

ברעם מסכם: "המצב הנוכחי מציע הזדמנות ייחודית לפעולה שלא נראתה בעבר – ניצול חולשת חיזבאללה והיחלשות תמיכתו מבית. הצעת פתרון מקיף ובטוח להחזרת תושבי הצפון לבתיהם תהיה בת קיימא רק אם תנאי הביטחון האלו יובטחו ויבוצעו בשטח".