ניתוח מקיף של טל בארי ומכון עלמא, מציג את מעברי הגבול השונים בין סוריה ללבנון, שבהם הוברחו לאורך השנים אמצעי לחימה רבים לארגון הטרור חיזבאללה.
בין סוריה ובין לבנון ישנם מעל ל 130 מעברי גבול יבשתיים. רק שישה מהם הם מעברי גבול רשמיים. שלושה על קו הגבול המזרחי של לבנון עם סוריה אלמצנע, ג'וסיה ומטרבא (שלושתם ממוקמים על קו הגבול הצפוני של לבנון עם סוריה תלכלח', אלדבוסיה ואלעריצ'ה).
עיקר המעברים היבשתיים הלא רשמיים, שהם למעשה עשרות מעברים שהינם פתוחים לחלוטין ללא כל מחסום ופיקוח, נמצאים לאורך הגבול המזרחי עם סוריה בדגש על אזור הבקאע.
אומנם, שלושת המעברים המזרחיים הרשמיים הותקפו על ידי ישראל במהלך השבועות האחרונים, זאת כדי לסכל את פעילות הברחת הנשק של חיזבאללה ללבנון, אך גם בשלושת המעברים הצפוניים קיים פוטנציאל גדול לפעילות הברחה כזו.
יחידה 4400 בחיזבאללה היא פקטור מרכזי בהתעצמות ושיקום חיזבאללה. היחידה, ששני מפקדיה האחרונים חוסלו על ידי ישראל, היא היחידה האחראית על פעילות ההברחות במעברים הרשמיים והלא רשמיים. היחידה אחראית על הברחה פיזית של נשק, ציוד רלבנטי, כספים וסחורה, כמו הברחות נפט למשל לידי חיזבאללה בלבנון. יחידה 4400 נמצאת בקשר ישיר עם בעלי תפקיד רלבנטיים המשרתים במנגנונים המדינתיים לעיל. אלה מסייעים לה בפעילות ההברחה דרך המעברים, אם לא מתוך אידיאולוגיה, אז בדרך כלל תמורת מתן שוחד הד- הוק ו/או טובות הנאה.
המעברים בגבול המזרחי של לבנון עם סוריה:
מעבר אלמצנע: נחשב למעבר הגבול היבשתי הראשי בין סוריה ולבנון. ממוקם בין ג'דידה יאבוס במחוז דמשק ואלמנצנע הלבנונית. נמצא במרחק 40 ק"מ מדמשק ו 100 ק"מ מבירות. מעבר אלמצנע הוא השער היבשתי העיקרי בין שתי המדינות ועוברת בו תנועה גדולה של נוסעים וסחורות.
לאור השיבושים הרבים בתנועת המטוסים בשדות התעופה הסורים, מעבר אלמצנע משמש כתחנת מעבר מרכזית מסוריה לנמל התעופה הבינלאומי של ביירות. החל משנת, 2011 עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, שימש המעבר גם כשער מרכזי לבריחה ללבנון. כיום הוא משמש כשער מרכזי לבריחה בכיוון ההפוך, מלבנון לסוריה.
מעבר אלמצנע משמש מזה שנים ארוכות כנתיב מרכזי להברחת ציוד ונשק איראני עבור חיזבאללה תוך ניצול התנועה האזרחית והמסחרית הרבה המהווה כיסוי עבור פעילות ההברחה . לאור כך, דרכי הגישה למעבר הותקפו על ידי ישראל מספר פעמים במהלך חודש אוקטובר ,2024 מה שגרם לסגירתו לתנועת כלי רכב ומשאיות
מעבר ג'וסיה: המעבר מקשר בין העיירה ג'וסיה, שבאזור אלקציר, שבמערב האזור הכפרי של חומס בסוריה, לבין אזור אלקעא בלבנון. דרך מעבר זה עובר כביש ראשי ה מקשר בין שתי המדינות. מעבר ג'וסיה מאפשר גישה נוחה מלבנון לעיר חומס, המהווה מטרופולין מסחרי ומנהלי חשוב. המעבר שימש גם להברחת מזון ודלק מלבנון לאזורים שהיו נצורים במהלך מלחמת האזרחים בסוריה. המעבר נסגר בסוף שנת 2012 לאחר שכוחות האופוזיציה הסורים השתלטו על העיר אלקציר.
בשנת 2013 הצליח המשטר הסורי, בסיוע חיזבאללה, להשתלט בחזרה על אלקציר וה מעבר הגבול חזר לשליטת המשטר הסורי. המעבר נותר סגור במשך כחמש שנים, במהלכן השתמש בו חיזבאללה כמוצב צבאי ומנע תנועה מסחרית ואזרחית. חיזבאללה הפך את המעבר לנתיב מרכזי של הברחת נשק וציוד. המעבר נפתח שוב באופן רשמי בשנת .2017 ב-24 באוקטובר הותקף המעבר על ידי ישראל.
מעבר תלכלח': המעבר, שהוקם בשנת ,2009 מחבר בין העיר תלכלח', הממוקמת בחלקו המערבי של מחוז חומס, סמוך לגבול לבנון, עם אזור ואדי ח'אלד בצפון לבנון במחוז עכאר, המאופיין כ אזור כפרי הררי. המעבר משמש למסחר ולשינוע דלק וחומרים חקלאיים ותושבי ואדי ח'אלד תלויים בו לצורכיהם היומיומיים מסוריה. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה הוא שימש לחציית גלים גדולים של פליטים סורים. נכון לכתיבת שורות אלה, המעבר לא נסגר ולא הותקף על ידי ישראל.
המעבר נפתח בשנת 2007 והוא המעבר השני בחשיבותו בין שתי המדינות. המעבר מקשר בין הכפר עבודיה שבנפת עכאר שבלבנון לבין הכפר דבוסיה שבמחוז חומס שבסוריה. המעבר ממלא תפקיד חשוב בהעברת סחורות מסחריות בין צפון לבנון למרכז סוריה ולצפונה . בדגש על מוצרי מזון, דלק ותוצרת חקלאית. זהו גם מסדרון מרכזי עבור תושבי אזור הגבול, דרכו עוברים מדי יום סטודנטים רבים ועובדים בשתי המדינות.
במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, נסגר המעבר מספר פעמים, בעיקר במהלך המצור על העיר חומס. לאחר השתלטות המשטר הסורי על האזור הוא נפתח מחדש ועבר שיקום במאי 2024. נכון לכתיבת שורות אלה, המעבר לא נסגר וגם לא הותקף על ידי ישראל .
מעבר אלעריצ'ה:
המעבר ממוקם בין הכפר עריצ'ה שבמחוז עכאר שבצפון לבנון לבין המחוז הסורי טרטוס. המעבר מהווה נקודת מעבר לסחורות בדגש על סחורות מהנמלים הסורים בצפון מערב סוריה ומנמל טריפולי הלבנוני. עיקר הסחורות הן מוצרים חקלאיים, חומרי בניין, דלק ועוד. לפני תחילת מלחמת האזרחים בסוריה המעבר שימש גם עבור תנועת תיירים שחצו בין שתי המדינות. במהלך מלחמת האזרחים, שימש המעבר כתחנת מעבר לפליטים סורים ללבנון.
עם התפתחות הלחימה בין ישראל לחזבאללה בלבנון, המעבר משמש לקליטת משפחות לבנוניות עקורות שנמלטו צפונה. נכון לכתיבת שורות אלה, המעבר לא נסגר ולא הותקף על ידי ישראל.