איראן מאותתת שהיא תגיב לתקיפות הישראליות בשטחה מסוף השבוע שעבר, מהלך שירחיב את ההסלמה בין המדינות ומסכן את המזרח התיכון בהידרדרות למלחמה אזורית רחבה יותר, כך לפי ה"וול סטריט ג'ורנל".
תחילה, איראן המעיטה בחשיבות התקיפה מיום שבת. עם זאת, נראה כי אופי התקיפה, שפגעה במערכות ההגנה האווירית המתקדמות ביותר של איראן והרגה ארבעה חיילים, מוביל כעת לדיבורים מפורשים יותר על תגובה איראנית.
"תגובתנו תהיה בלתי נתפסת", אמר אתמול חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה האיראניים, לאחר ימים של הצהרות תוקפניות מצד בכירים איראנים.
התקיפות הישראליות על אתרי צבא וייצור טילים איראניים בשבת הגיעו לאחר לחץ אמריקאי להימנע מפגיעה במתקני הגרעין והנפט של המדינה, שעלולים להיות יעדים בסבבי הסלמה נוספים. מחירי הנפט עלו בכמעט 2% בעקבות ההצהרות האיראניות המאיימות, כאשר גוברים החששות ממלחמה במזרח התיכון שתשבש את האספקה.
אם איראן לא תגיב לתקיפה הישראלית, היא תאבד מיוקרתה הן בקרב בעלות בריתה הנלחמות בישראל והן בקרב תומכיה בבית, לפי מוהנד חאג' עלי, סגן מנהל במרכז קרנגי למזרח התיכון מלקולם ה. קר, מכון מחקר בביירות. זה יוצר רטוריקה הולכת ומחריפה בקרב בכירים איראנים בנוגע לתגובה.
"מספר הנפגעים – ארבעה חיילים – וההרס שגרמה התקיפה היו כנראה גדולים מדי בשבילם לבלוע", אמר. המשטר יעדיף להגיב מאשר לעצור, אך "בהתחשב בפגיעות שלהם, זהו סיכון עצום", הוסיף.
התקיפה הישראלית חשפה את פגיעות ההגנה האווירית של איראן, וצה"ל טוען כעת שהוא מסוגל לטוס בחופשיות במרחב האווירי האיראני. גורמים ישראליים מאמינים שאיראן שוקלת ברצינות תגובה והזהירו שהם מוכנים לבצע תקיפה אגרסיבית הרבה יותר בתגובה.
כסימן לכך שאיראן עשויה למתן את תגובתה, המנהיג העליון האיראני עלי חמינאי נמנע מלהבטיח תגובה קשה, כפי שעשה לאחר תקיפות אחרות בעבר.
באפריל, טהראן שיגרה יותר מ־300 טילים וכלי טיס בלתי מאוישים לעבר ישראל בתגובה לתקיפה שהרגה מספר קצינים איראנים שהתכנסו בבניין דיפלומטי בדמשק. תגובת ישראל הייתה תקיפה מוגבלת וממוקדת, שסיימה את חילופי המהלומות. אך לאחר חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן ומנהיג חיזבאללה חסן נסראללה בביירות, איראן תקפה שוב.
דרך אחת שבה איראן יכולה להגיב ועדיין להמנע מהסלמה מוגזמת היא באמצעות אחת מבעלות בריתה במזרח התיכון. לצד התקפות מחמאס וחיזבאללה, ישראל הותקפה גם על ידי כלי טיס בלתי מאוישים וטילים מהחות'ים בתימן ומיליציות בעיראק במהלך השנה האחרונה.
קבוצות מיליטנטיות אלה הן חלק ממה שאיראן מכנה "ציר ההתנגדות" נגד ישראל, ולפני שחמאס הצית את המלחמה בעזה, הן סייעו לאיראן לנהל מלחמת צללים עם ישראל. תקיפת איראן על שטח ישראל באפריל הביאה את שני הצדדים לעימות ישיר בפעם הראשונה – אך איראן העבירה מסר למדינות ערב שהיא אינה מעוניינת במלחמה רחבה יותר ועשויה כעת להגיב לתקיפת ישראל באמצעות אחת מהשלוחות שלה.
תקיפה באמצעות שלוחות "מגנה על איראן מתקיפה ישראלית ישירה", אמרה סנם וקיל, מנהלת תכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה בצ'טהם האוס, מכון מחקר בלונדון. זה גם מעביר מסר "שלמרות המאמצים הישראליים, הציר ממשיך להתקיים", הוסיפה.
ישראל הראתה בחודשים האחרונים את יתרונה הצבאי והמודיעיני על פני איראן ובעלות בריתה במזרח התיכון. איראן עשויה כעת לחשוב שישראל בקרוב תפנה את תשומת לבה בצורה נחרצת יותר לטהרן, ועדיף לה לבצע תקיפה שתשמש כהרתעה, אמר חאג' עלי.
ישראל סיכלה ברובה את תקיפת איראן בחודש שעבר, כאשר רוב הטילים שנורו יורטו או לא הצליחו לגרום נזק רב. אך מספר טילים כן חדרו את ההגנות של ישראל, מה שמעיד על כך שאיראן יכולה לגרום נזק משמעותי, במיוחד אם תשלב תקיפה משלה עם פעולה של שלוחותיה.
ראש המועצה האסטרטגית לענייני חוץ באיראן, כמאל חרזי, מסר היום: "הרפובליקה האסלאמית תגיב לתוקפנות הישראלית בזמן ובדרך המתאימים. אנחנו מוכנים למלחמה ואנחנו לא רוצים להרחיב אותה מפני שאנחנו כרגע הוכחנו את יכולת ההרתעה שלנו. העניין היום תלוי בישראלים - אם הם באמת רוצים להמשיך - זה טבעי שנגיב עליהם".
הבכיר האיראני הוסיף: "שינוי דוקטרינת הגרעין עדיין נמצאת על הפרק אם איראן תהיה נתונה לאיום קיומי. יש לנו כעת את היכולות הטכניות הדרושות לייצור נשק גרעיני והפתווה של מנהיג המהפכה היא הדבר היחיד שמונע זאת". חרזי התייחס לפסק הלכה של המנהיג העליון במדינה, אייתוללה עלי חמינאי, שבה הוא לכאורה אוסר על הממשלה לפתח נשק כזה.
ביום שבת, ישראל רצתה להעביר מסר עם תקיפותיה שהיא מבקשת לסגור את מעגל העימותים הישירים עם איראן, אמר אבנר גולוב, לשעבר מנהל בכיר במועצה לביטחון לאומי של ישראל שכעת עובד ב־MIND Israel, קבוצת ייעוץ לביטחון לאומי.
אבל לתקיפה היה גם מסר עדין יותר, הוא אמר. "אם אתם מתכננים להגיב, אם אתם מתכננים ליצור מלחמת התשה, אז אנחנו לא נסבול ואנחנו נסלים", הוסיף.