באוקטובר 2024, צה"ל החל בתמרון קרקעי ממוקד בדרום לבנון, במטרה לאתר ולהשמיד תשתיות התקפיות של חיזבאללה ולמנוע חדירה לשטח ישראל. 

על פי המחקר של טל בארי ודנה פולק ממכון המחקר "עלמא", בחודש החולף בוצעו 1,158 תקיפות על ידי חיזבאללה נגד ישראל, מתוכן 694 תקיפות שלקח הארגון עליהן אחריות ישירה. בהשוואה לנתונים הקודמים, מאז תחילת התקיפות באוקטובר 2023 ועד לאוקטובר 2024, נרשמו סך הכל 3,235 תקיפות - בממוצע חודשי של 270 תקיפות. עלייה זו, פי ארבעה מהממוצע החודשי, מדגישה את ההסלמה החמורה שחלה החודש.

הנתונים שחושפים החוקרים מצביעים על כך שבמהלך חודש אוקטובר נהרגו 54 בני אדם: 40 חיילי צה"ל, 10 אזרחים ו-4 עובדים זרים. 54% מהתקיפות התמקדו ביישובים בטווח של עד 5 ק"מ מהגבול. בנוסף, חיזבאללה ביצע 296 תקיפות למרחקים של מעל 5 ק"מ מהגבול, עלייה משמעותית בהשוואה לחודשים קודמים.

פגיעה ישירה באזור הקריות (צילום: מד''א)
פגיעה ישירה באזור הקריות (צילום: מד''א)

18.6% מההתקפות בוצעו נגד כוחות צה"ל המתמרנים בדרום לבנון. חיזבאללה הרחיב את טווח האש שלו, ומגמת העלייה שהחלה בחודש ספטמבר 2024 - נמשכה באוקטובר 2024. סך הכל בוצעו 296 התקפות לאזורים לא מפונים, במרחק של מעל ל-5 ק"מ מהגבול, לעומת 160 התקפות שביצע בחודש ספטמבר 2024. זאת - לעומת 45 התקפות כאלה שביצע חיזבאללה בחודש אוגוסט 2024.

בארי ופולק מציינים כי הנשק המרכזי בו השתמש חיזבאללה הוא ירי רקטי, ששימש הן לפגיעה בעורף והן לתקיפת כוחות צה"ל בדרום לבנון. במהלך אוקטובר חצו לשטח ישראל לפחות 2,291 רקטות וטילים. 

כאמור, מרבית התקיפות בוצעו ליישובים סמוכים לגבול: 81 התקפות למטולה, 76 התקפות למשגב עם, 64 התקפות לקריית שמונה ו-43 למנרה. לצד זאת, ערים נוספות שהותקפו החודש משמעותית לעומת חודשים קודמים: 29 התקפות לצפת וראש פינה, 21 התקפות לקריות ולעכו, 21 התקפות לנהריה, 25 התקפות לחיפה, 17 התקפות לכרמיאל ו-12 התקפות לתל אביב ואזור גוש דן.

החלונות שנופצו כתוצאה מהכטב''ם על מעון רוה''מ (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
החלונות שנופצו כתוצאה מהכטב''ם על מעון רוה''מ (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

החוקרים הדגישו כי מערך הכטב"מים של חיזבאללה מהווה קלף מנצח עבור הארגון: ״כטב"מים שחודרים לשטח ישראל מייצרים 'תמונות ניצחון' ותורמים לתחושת התשה בציבור הישראלי. כטב"ם בודד שמצליח לשהות מעל מרכזי אוכלוסייה - יכול לגרום למאות אלפי אזרחים להיכנס למרחבים מוגנים וליצור לחץ מתמשך על מערכות ההגנה של ישראל״. 

בארי ופולק מציינים כי במהלך אוקטובר חיזבאללה התמודד עם קשיים בניהול נתוני הלחימה ובתיאום בין יחידותיו: ״ייתכן שהפגיעות במערכות התקשורת והשליטה של הארגון הובילו לאי-דיוקים בפרסומיו, כמו הצהרות שגויות על מיקומי התקיפות. מתוך 1,158 התקיפות שבוצעו, חיזבאללה לא לקח אחריות על 464 מהן, נתון חריג ביחס למדיניות ההצהרות שהייתה נהוגה עד אז״. 

החוקרים מדגישים כי חיזבאללה צפוי להמשיך במאמציו להשגת יתרונות טקטיים ותמונות ניצחון, במיוחד ככל שהתקדמות המגעים להסכם מדיני עשויה להתרחש. התנהלות זו, לטענת החוקרים, נועדה לחזק את מעמדו של הארגון ולמנוע מהלכים מדיניים שעלולים להיחשב כפוגעים באינטרסים שלו.