על פי בכירים פלסטינים וערבים, נציגי שני הארגונים חמאס ופת"ח, שהיו יריבים מרים במשך שנים, הגיעו להסכמה על הקמת ועדה א-פוליטית של טכנוקרטים פלסטינים שאינם משתייכים לאף אחד מהצדדים. ועדה זו תנהל את המשימות המורכבות של חלוקת הסיוע ההומניטרי ושיקום הרצועה, כך דווח היום (שלישי) בוול סטריט ג'ורנל.
הסכמתם מסירה מכשול פוטנציאלי אחד בפני תוכנית שנדונה בין ארה"ב וישראל, המציעה להקים ממשל טכנוקרטי זמני בעזה עד שהמצב יתייצב דיו לקיום בחירות. חוסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס בדוחא, אמר בראיון כי הארגון פתוח לרעיון של ועדה שאינה מזוהה עם הפלגים הפלסטיניים שתפקח על הסיוע והשיקום. גם בפת"ח לא פוסלים את הרעיון, כך על פי בכירים באש"ף וברשות הפלסטינית.
עם זאת, היוזמה רצופת אי-ודאויות ותלויה בהסכם הפסקת אש שחמאס וישראל לא הצליחו להגיע אליו במשך יותר משנה. גם אם שני הצדדים הפלסטיניים יצליחו ליישב את חילוקי הדעות שהפרידו ביניהם במשך עשורים, לא ברור אם ישראל תקבל ועדה כזו.
ממשלת ישראל נחושה למגר את שרידי חמאס ומתנגדת למעורבות הרשות הפלסטינית בניהול עזה לאחר המלחמה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר כי ישראל אינה מעוניינת לכבוש את עזה לאחר המלחמה, אך מעבר לכך, תוכנית שפרסמה ישראל בפברואר קבעה כי ניהול הרצועה יתבסס "ככל האפשר על גורמים מקומיים" ו"לא יזוהה עם מדינות או ישויות התומכות בטרור".
הממשל האמריקאי הנוכחי מעוניין באיחוד עזה עם הגדה המערבית תחת הרשות הפלסטינית וללא תפקיד לחמאס בממשל. הנשיא הנבחר דונלד טראמפ טרם הציג חזון ספציפי לממשל הפלסטיני, אם כי תוכנית שתמך בה במהלך כהונתו הראשונה צפתה מדינה ריבונית בגדה המערבית ובעזה שבה תורשה ישראל לספח את ההתנחלויות הקיימות.
ההצעה לוועדת סיוע ושיקום א-פוליטית נדונה בקהיר בתחילת החודש בפגישה בין בכירי חמאס בדראן וח'ליל אל-חיה, ראש צוות המשא ומתן של הארגון, ובין מנהיגי פת"ח מהגדה המערבית עזאם אל-אחמד ומחמוד אל-אעלול.
הוועדה תפעל לצד ממשלת טכנוקרטים מוצעת שתנהל את השטחים הפלסטיניים לאחר המלחמה עד לקיום בחירות, אך עדיין לא הושגה הסכמה על אופן הקמת ממשלה זו. שני הצדדים חוששים מדחיקה לשוליים, כאשר בכיר באש"ף הביע חשש כי "כוחות בינלאומיים יתקשרו עם הוועדה ישירות" תוך עקיפת הרשות הפלסטינית.
נכון לעכשיו, אין סוף נראה לעין למלחמה בעזה. שיחות הפסקת האש תקועות, וניצחונו של טראמפ בבחירות מעלה אי-ודאות לגבי יכולתו של ממשל ביידן לקדם אותן. מצרים מתקשה להרחיב את הגישה ההומניטרית לרצועה, ותוכנית הוועדה נתקלת במכשולים גם בתוך השורות הפלסטיניות.