בעיצומו של תמרון צה"ל בלבנון, חיזבאללה בוחר באסטרטגיה מורכבת ומחושבת, המשלבת נסיגה חלקית ופגיעה מדויקת במטרה לבלום את כוחות צה"ל ולמנוע התקדמות משמעותית. בראיון ל"מעריב", פרופ' אמציה ברעם, מומחה לענייני המזרח התיכון, מסביר את האסטרטגיה הנוכחית של חיזבאללה, ואת הצעדים הבאים שהוא מאמין שצה"ל צריך לנקוט כדי להפעיל לחץ משמעותי על הארגון.

לדברי ברעם, חיזבאללה לא מפעיל את כל כוחותיו, ובמיוחד לא את כל לוחמי יחידת "רדואן" הידועים ביכולת הקרביות הגבוהה, כנגד צה"ל. "חיזבאללה בחר שלא להכניס את כל לוחמי רדואן לעימות עם צה״ל בקו הכפרים הראשון. במקום זאת, הם משאירים מחבלים בודדים שיבצעו קרבות עיכוב, מתוך כוונה לגרום לאובדן בחיילי צה"ל״, אומר ברעם. "המטרה שלהם היא ברורה: לגרום לצה"ל לאבד כוחות ולהפעיל על ישראל לחץ באמצעות האבדות, אך לא לסכן את לוחמי יחידת הקומנדו של ארגון הטרור״. 

כוחות צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)
כוחות צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)

ברעם מציין כי חיזבאללה אינו מתכוון להפעיל את מלוא כוחו גם בקו הכפרים השני, הקרוב לליטני, וייתכן שיחזור על אותו דפוס פעולה. "הם יודעים שאין להם כמות אינסופית של לוחמים מיומנים. כוחות 'רדואן' יקרי ערך מבחינתם, והם לא מעוניינים לאבד אותם בכוחות מוגברים בקו הראשון או השני. ככל הנראה, חיזבאללה ינהל 'קרב נסיגה מוגבל' גם בקו הכפרים השני״, מעריך ברעם.

ברעם מציע אסטרטגיה נוספת שעשויה להפעיל לחץ משמעותי על חיזבאללה להסכים להפסקת אש בתנאים שישראל מבקשת: עידוד תנועת פליטים מאסיבית באמצעות התקפות אוויריות ממוקדות על מטרות בלב ערים שיעיות, דוגמת צור וצידון, במקביל לאזהרה לתושבים להתפנות מראש.

"כדי להפעיל לחץ אמיתי על הנהגת חיזבאללה, יש להורות לתושבי ערים כמו צור, צידון ובעלבכ – מקומות בהם ישנם מתקני טרור רבים – להתפנות״, מסביר ברעם. "הכוונה היא לא להרוג אזרחים, אלא להפעיל עליהם לחץ שיוביל לגלי פליטים. תנועות אוכלוסייה אלו - עשויות לגרום לחיזבאללה לחשוב מחדש על התנאים להפסקת אש״.

תושבי לבנון נמלטים (צילום: רשתות ערביות)
תושבי לבנון נמלטים (צילום: רשתות ערביות)

לדבריו, אחד היתרונות של אסטרטגיה זו היא שהיא עלולה לעודד את האוכלוסייה השיעית, הנחשבת לקהל הבסיסי של חיזבאללה, להפעיל לחץ על הארגון לחדול מהלחימה. "האוכלוסייה הלבנונית סובלת מאוד מהמצב הנוכחי, יש כבר כעת כמיליון פליטים מדרום לבנון – וייתכן שפינוי נוסף יגרום לאזרחים ללחוץ על חיזבאללה להסכים לתנאים המועדפים על ישראל להפסקת אש״. 

ברעם מדגיש את החשיבות של תיאום מדויק עם ארה"ב בביצוע מהלכים דרמטיים שכאלו, בשל הרגישות הבינלאומית. "הקהילה הבינלאומית נוטה לגנות התקפות אזוריות נרחבות – כמו שראינו בעזה. לכן יש לפעול בזהירות ולהסביר היטב לממשל ביידן מדוע הלחץ על חיזבאללה הכרחי להבטחת יציבות בגבול הצפוני״, הוא אומר.

הוא מוסיף כי יש לנסות להגיע להבנות עם ארה"ב ולמצוא דרכים נוספות להפעיל לחץ על חיזבאללה באופן שלא יגרום ל"קטסטרופה אנושית" בלבנון, אך יניע את הארגון לוותר על נשקו ולהסכים להפסקת אש בתנאים שיטיבו עם ישראל. 

תקיפה בדאחייה (צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א')
תקיפה בדאחייה (צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א')

ברעם מציין כי במקביל להעלאת הלחץ על האוכלוסייה האזרחית בדרום לבנון, צה"ל צריך להמשיך במתקפות אוויריות על מטרות טרור בלבנון ובעיקר בקו הכפרים השני. "על צה"ל להבהיר כי אם המשא ומתן להפסקת אש לא יתקדם, צה"ל ייאלץ להתקדם עוד לעומק השטח ולהגביר את פעילותו האווירית. המטרה היא להבהיר לחיזבאללה שהמשך הלחימה לא ישתלם להם״, הוא מסכם.

לדברי ברעם, ייתכן כי אסטרטגיה זו של צה"ל תהווה גורם מכריע בלחץ על חיזבאללה להגיע להסכם, וכי בהינתן השגת תמיכה מצד הקהילה הבינלאומית, ניתן יהיה להגיע להסכם שבסופו תבוא רגיעה אמיתית לאורך הגבול הצפוני.