סוכנות הידיעות הצרפתית AFP פרסמה הערב (שישי) כי טיוטת הסכם הפסקת האש עם ישראל, שהועברה לפרלמנט הלבנוני כוללת הפסקת לחימה ל-60 יום, והצבת צבא לבנון על הגבול. לדברי גורמים רשמיים ששוחחו עם סוכנות AFP, יו"ר הפרלמנט נביה ברי ביקש מהאמריקאים שלושה ימים ללמוד את ההצעה. רשת אל-חדת' הסעודית דיווחה כי חיזבאללה בחן את ההסכם ומאמין כי "זהו ההסכם הראשון שאפשר לדון בו, חלק מהפרטים לא מקובלים, אך יש על מה לדבר".

עוד דווח כי עלי לאריג'ני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, מסר לחיזבאללה את עמדת טהרן הרשמית. בריאיון לרשת "אל מיאדין" אמר לאריג'ני: "נתמוך בכל החלטה שיקבל חיזבאללה. טיוטת היוזמה (להפסקת אש) בחלק מהנקודות יכולה להביא לפתרון בעתיד אם ארה"ב וישראל לא יחבלו בה. איני רוצה לתת דעה אישית בעניין הפסקת האש ונקודות נוספות שקשורות לממשלה הלבנונית".

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>> 

בתוך כך, צה״ל מגביר את הלחץ על צמרת חיזבאללה ועל המפקדות של הארגון בביירות. ביממות האחרונות חיל האוויר ממקד גל תקיפות בדאחייה בביירות. המטרה כפולה: לרכז לחץ לקידום המשא ומתן, ולשחוק את היכולות הלוגיסטיות והפיקוד של הארגון בטרם יכנס הסכם הפסקת אש.

מוקדם יותר ציין ברי בראיון לעיתון אל־שרק אל־אווסט את אחת מנקודות המחלוקת המשמעותיות בהסכם, שמהותה בהקמתה של וועדה שתפקח על יישום החלטה 1701. ברי הוסיף כי הנוסח שמופיע בהסכם אינו מקובל על לבנון. בהחלטה 1701 יש כבר מנגנון פיקוח קיים, ולטענתו יש להשתמש בו, ולא להקים מנגנון פיקוח חלופי. החלטה 1701 בלבנון כוללת הרחקת לוחמי חיזבאללה צפונית לקו הליטני, והפסקת הפעילות הצבאית הרגלית והאווירית של ישראל בשטח לבנון.

כוחות צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צהל)
כוחות צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צהל)

ברי הבטיח שלבנון תגיב על ההצעה ״בקרוב מאוד״ ושהשליח האמריקאי עמוס הוכשטיין יגיע ללבנון במידה שתהיה התקדמות בנושא. עוד אמר כי  ״האמריקנים יודעים (שחופש הפעולה של ישראל בלבנון) לא מקובל עלינו ושלא ניתן לנהל על כך כל דיון כיוון שלא נקבל פגיעה בריבונותנו״.

לפי פרסום ב"וול סטריט ג'ורנל" מוקדם יותר היום, גורמים המעורים בפרטים רואים את העמקת התקיפות בלבנון כהימור מסוכן שנועד ללחוץ על חיזבאללה להסכים להפסקת אש בתנאים של ישראל. עוד טוענים הגורמים שבמידה וחיזבאללה לא ייכנע, ישראל עלולה להיגרר לסכסוך ממושך בלבנון ואף מזהירים מפני הסתבכות במלחמת התשה. 

העיתון אל־אח'באר, המקורב לחיזבאללה, חשף אתמול את עקרונות המשא ומתן שגובשו בין הנהגת הארגון וגורמים פוליטיים בלבנון. על פי הדיווח, לבנון דורשת הפסקת אש מיידית ומוחלטת, לצד נסיגה מלאה של כוחות צה"ל משטחה. בכירים בממשלת ישראל מסרו ל"מעריב": "ההתקדמות היא אך ורק בין ישראל לארצות הברית. לא קיבלנו אינדיקציות המצביעות על נכונות חיזבאללה להתגמש".

תקיפה בדאחייה בביירות 13.11.24 (צילום :רשתות ערביות)

על פי מקורות אמריקאיים וישראליים, המגעים המדיניים מתנהלים בעיקר בין וושינגטון לירושלים, כשישראל מבקשת התחייבות אמריקאית לסיוע בהתמודדות עם חיזבאללה בדרום לבנון. הדרישות הלבנוניות כוללות גם החזרה מיידית של העקורים לבתיהם לאחר נסיגת צה"ל, ושיקום האזור ללא מעורבות חיצונית. מקורות לבנוניים טוענים כי למרות הפגיעות הקשות בכוחות ההתנגדות בתחילת הלחימה, ישראל לא השיגה את מטרותיה הראשוניות.

בישראל מאשרים שקיימת התקדמות במגעים מול ארצות הברית במאמץ להגיע להסכם הסדרה בצפון, אולם השאלה הגדולה עדיין נותרה האם קיימת נכונות בהתאם גם בקרב הנהגת חיזבאללה. "יש בהחלט תיאום מלא מול האמריקאים", אמר הערב למעריב גורם המעורה במגעים, "אבל מה יקרה מול הצד השני זה עדיין לא ברור". גורמים נוספים הביעו הערב ספק באשר לאפשרות שחיזבאללה יסכים לוויתורים הנדרשים על מנת לעמוד ביוזמה המתגבשת. במקביל, העיתונאי ברק רביד דיווח כי סבב הפגישות של עמוס הוכשטיין סגר את הפערים הנותרים בנוגע להסכם לבנון. 

במקביל להעמקת הפעילות הקרקעית, הגביר חיל האוויר את תקיפותיו בדרום לבנון וברובע דאחייה בביירות, מעוז חיזבאללה. על פי דיווחים זרים, בשבוע האחרון תוקף צה"ל באזור לפחות פעם ביומיים. בצה"ל מדגישים כי התקיפות מכוונות למחסני נשק, משגרי רקטות וטילים בליסטיים של הארגון.

"כל יום שחיזבאללה לא מקבל את תנאי ישראל להסדר, המחיר שהוא משלם עולה" אמר גורם ביטחוני בכיר ל"וול סטריט ג'ורנל". "המטרה היא להבהיר למנהיגות הארגון ולממשלת לבנון שהמשך הלחימה יגבה מהם מחיר כבד". 

במקביל לתקיפות בביירות, צה"ל מגביר את המאמץ ההתקפי בגבול הצפון עם שלוש אוגדות הפועלות בגזרה. "בחירת היעדים משפיעה באופן ישיר על רמת הביטחון והאיומים על יישובי הצפון", הסביר גורם צבאי ל״מעריב״. "הצלחנו להקטין את כוח האש של חיזבאללה לפחות ממאה רקטות ביום, למעט יום השהידים שבו נורו פחות ממאתיים רקטות".

מתחילת הלחימה חיסל צה"ל יותר מ-2,250 מחבלים, בהם עשרות מפקדי חיזבאללה. במקביל, נהרגו 67 חיילי צה"ל. בפעילות האחרונה השמידו כוחות חטיבה 188 מחסן אמצעי לחימה של 'כוח רדואן' - יחידת העילית של חיזבאללה, שכלל משגרי RPG, נשקי צלפים ותחמושת רבה.