המילכוד של צה״ל: צה״ל היה מעוניין במלחמה מהירה, קצרה עם הרבה אש ועוצמה צבאית מלאה שבסיומה הוא יצליח להכריע את חיזבאללה בלבנון. צה"ל האמין שלחץ מהיר יגרום לממשלת לבנון לחתום על הסכם בו היא בראש ובראשונה לוקחת אחריות על כל שטח מדינת לבנון, בדגש על דרום המדינה והיא הופכת לכתובת מול ישראל בכל מקרה של אירוע ביטחוני.

אלא שהתמשכות הלחימה לכדי 14 חודשים מובילה את מפקדי צה״ל לצמצם כוחות מילואים ולנהל כלכלת משאב כח אדם של אנשי מילואים ויחידות מילואים. אתמול בשיחה של לוחמי סיירת גולני במילואים הם סיפרו על המצוקות הכלכליות והמשפחתיות שאנשי המילואים מתמודדים בשנה וחדשיים של לחימה כאשר חלקם לקחו חלק כבר 250 ימים ויותר. 

״אנשים כאן קורסים כלכלית, עסקים נופלים, יש לחיילים בעיות בבית עם האישה והילדים, בעיות במקומות העבודה, באנו בתחושת שליחות, אבל המדינה לא באמת דואגת לנו. מדברים שרק שלושה אחוזים מהאוכלוסייה הם אנשי מילואים. מחצית הם לוחמים כלומר אחוז וקצת מהאכלוסיה  מתמודדים אם נטל הלחימה כאנשי מילואים. אבל הדרג המדיני לא דואג לנו לא התגייס לתמוך באמת כדי לפטור את הבעיות שלנו״, אומר אחד הלוחמים. כאשר מגבים את הדברים. ״את העסק שלי אני צריך להקים מחדש. אחרי המילואים אני אדרש להתחיל הכל מהתחלה. השנה האחרונה היא אבודה. הלקוחות בצדק מבחינתם עזבו אותי, אבל לא רואה את ההפסדים אובדן ההכנסה. אין תמיכה ליווי״, אומר אחד הלוחמים מהנדס המים במקצועו. 

צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)
צה''ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)


לוחם נוסף מספר על הקשיים של בנות הזוג בבית: "הן הלוחמות האמיתיות הנטל עליהן. אבל אף אחד לא חשב איך באמת לסייע להן לתמוך. הממשלה מקבלת החלטות. אבל לא מקבלת החלטות לגבינו שאנו רק אחוז אחד שהכל מונח עלינו״, אומר אחד הלוחמים וכולם מבקשים להציף תקשורתית את הבעיה.

בצמרת הצבאית מזהים את המצוקה ואת האתגר, לא רק לגבי לוחמי סיירת גולני במילואים, אלא בכלל המערך הלוחם במילואים של צה״ל: ״אנחנו עושים כל הזמן פעולות כדי לשלוח את יחידות המילואים להתרעננות. אנחנו בוחנים בכל פעולה עד כמה נחוצים אנשי המילואים והאם ניתן לצמצם את הגיוס ולשחררם אותם לטובת משימות עתידיות״, אומר מג"ד שריון. 

ערב הכניסה לתמרון בלבנון, גייס צה״ל למלחמה ארבע אוגדות כשהחלק הארי של הכוחות היו יחידות מילואים ואנשי מילואים. ככל שהתקדמה הלחימה צמצם צה״ל את סדר הכוחות בלבנון ומספר חטיבות מילואים נשלחו להתרעננות בבית. גורמים בצה״ל מאשרים כי צמצום הסדר במקרים מסוימים עשוי להגביל את הלחץ הצבאי על חיזבאללה ועשוי כפועל יוצא לעכב את ההגעה להסכם: ״אני מבין שבמצב הדברים אני צריך לעשות הכל אבל עם פחות״, מוסיף ואומר מג"ד השריון שמתייחס לצמצום כח האדם בשל שחרור חלק מהמילואים.