בעוד העולם מתמודד עם משברים רבים במזרח התיכון, על פי מומחה בתחום - איראן כבר השיגה את מרבית יעדיה הגרעיניים. "זה כבר ההישג שאנחנו מתחילים מפה", מסביר בני סבטי, חוקר בכיר בתכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), בראיון ל"מעריב".
סבטי מסביר שלפי הנתונים, איראן ביצעה קפיצת מדרגה משמעותית בעניין העשרת אורניום בדרך לפצצת הגרעין: "הם היו לפני כמה שנים באזור ה-15 אחוזי העשרה, כלומר פי שתיים-שלוש ממה שהיה, וגם אז זה כבר הפחיד את העולם", מסביר סבטי. "ממשל ביידן פשוט לא הקפיד על כלום מול איראן, וזו התוצאה", הוא טוען.
ביחס לדיווחים החדשים, "ה-180 ק"ג (של אורניום מועשר) זה שווה ערך לארבע או חמש פצצות, אם הם יודעים להרכיב אותן", מבהיר סבטי. "פעם דובר על שתי פצצות שהם רוצים, עכשיו יש להם את החומר הפוטנציאלי". עם זאת, הוא מדגיש כי נדרש עוד זמן: "עוד שנה וחצי שנתיים, אבל כבר יש להם הרבה חומר שמספיק לארבע והם נמצאים בעמדת מיקוח הרבה יותר טוב מבחינתם".
נכונות איראן להכניס פיקוח בנושא לשטחה מקבלת פרשנות מפתיעה מסבטי: "אני אישית הבנתי את זה שזה דווקא חלק מהביטחון שלהם. רוצים? בבקשה. אנחנו? כבר יש לנו את החומר הזה, לא מוכנים לוותר עליו - שיבואו, יסתכלו, יפקחו". הוא מוסיף: "זה מקום של היבריס אפילו, מן אמונה וביטחון כזה שהכל בסדר".
סבטי ממחיש את האסטרטגיה האיראנית באמצעות השוואה: "כמו במלחמה, נגיד שישראל כבשה את כל עזה, ואז היא לא יוצאת משם אלא אומרת 'זה עכשיו שלי, עכשיו בוא נדבר'".
לגבי אפשרות של תקיפה ישראלית, סבטי נחרץ: "לא, אין. לא עושים דברים כאלה בתקופות ביניים". הוא מדגיש כי "החומר עצמו זה לא מה שיעשה את ההבדל עד שהם לא ירכיבו את זה לפצצה".
במקום זאת, הוא מציע מגוון פעולות: "זה דווקא הזמן שישראל תוכל כל הזמן לחפור ולהיות באוזני המערב בניסיון להגביר את הסנקציות, להגביר את הצעדים. יש לנו עוד זמן לזה דווקא, הרבה. למשל, למנוע מאוניות איראניות לשוט - יש הרבה מאוד דברים שאפשר לעשות".
לשאלה אם איראן תוותר על מאגרי האורניום המועשר, סבטי משיב: "מאוד קשה לי להאמין, אין להם סיבה בינתיים. אם יתחילו להיות סנקציות מאוד כבדות, סוג של התאחדות עולמית מערבית נגדם, או אם רוסיה פתאום תהיה מאוד עסוקה באוקראינה, או שתהיה איזה סוכריה אמריקאית לסין שתגרום להם להתרחק מהנפט האיראני". סבטי מסכם: "שום דבר לא צריך להיגמר בהפצצה, זה פשוט לא". לדבריו, נדרשת פעולה מערכתית ומתמשכת שתשלב לחץ דיפלומטי, כלכלי ומדיני על מנת לפתור את הסיכון מצד איראן.