לאורך שנים הוזהרו אזרחי ישראל כי במלחמה הבאה מול חיזבאללה, הארגון הלבנוני יירה אלפי רקטות וטילים מדי יום, יציף את מערכות ההגנה האווירות, ויגרום להפסקות חשמל, הרס ומוות בהיקף חסר תקדים. אולם שלושה חודשים של לחימה בזירה הצפונית מציירים תמונה שונה לחלוטין: חיזבאללה מצליח לשגר בקושי כ-100 רקטות ביום בתרחישים המאומצים ביותר, ונראה כי יכולותיו הצבאיות נפגעו משמעותית.

המערכה הצבאית בצפון, לצד פירוק התשתית הצבאית של חמאס ושתי תקיפות אוויריות באיראן, שינו את התפיסה הישראלית ממצב של פגיעות קשה לאחר המתקפה מעזה - לעמדה של עליונות צבאית מובהקת. פרופ' איתן שמיר מהמרכז למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן קבע במחקר שפרסם כי "ישראל נמצאת על סף נקודת מפנה אסטרטגית, במצב בו השיבה לעצמה את העליונות הצבאית על איראן ושלוחיה".

לפי הערכות מודיעין, חיזבאללה החזיק במאגר של כ-150,000 רקטות וטילים, שנועדו לשמש כהרתעה מפני תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין באיראן, כך פורסם היום (חמישי) בסוכנות הידיעות בלומברג. דני ציטרינוביץ', לשעבר ראש מחקר איראן באגף המודיעין של צה"ל, ציין כי "העובדה שישראל לא תקפה את מתקני הגרעין של איראן תמיד הייתה קשורה לחששות מפני חיזבאללה". אולם התקיפה הישראלית באיראן באוקטובר, שכללה מעל 100 מטוסי קרב, פגעה משמעותית במערך ההגנה האווירית של המשטר האיראני.

מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)
מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)

הפגיעה המשמעותית ביכולות חיזבאללה והחלשת מערך ההגנה האווירית של איראן משנים באופן דרמטי את התמונה האסטרטגית האזורית. בטקס שנערך לאחרונה, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי המטרה הסופית היא למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, והדגיש כי כעת "אנחנו יכולים להגיע לכל מקום באיראן שנצטרך". בנאום בפני הכנסת אף ציין כי ישראל פגעה ב"רכיב ספציפי" בתוכנית הגרעין האיראנית.

הפעילות הצבאית הישראלית גבתה מחיר כבד בלבנון: חלקים נרחבים מדרום המדינה ופרברי ביירות הדרומיים ספגו פגיעות קשות, כ-1.2 מיליון תושבים נעקרו מבתיהם, וכמעט כל ההנהגה הבכירה של חיזבאללה חוסלה. סמי נאדר, ראש מכון לוונט למחקרים אסטרטגיים בביירות, מעריך כי "חיזבאללה נפגע קשות וכעת זקוק בדחיפות להפסקת אש כדי להציל את מה שנותר. מאזן הכוחות נטה משמעותית לטובת ישראל".

למרות ההישגים המשמעותיים, מומחי ביטחון מזהירים כי האיום לא הוסר לחלוטין. חיזבאללה עדיין מחזיק ברקטות קצרות טווח ובכטב"מים, וכן במספר מצומצם של טילים ארוכי טווח. מירי אייזין, קצינת מודיעין לשעבר במכון הבינלאומי למלחמה בטרור במרכז הבינתחומי, הדגישה: "חיזבאללה יישאר שם, לא משנה מה. אם איראן תרצה להגיב, היא יכולה לגייס את מה שנותר לחיזבאללה יחד עם שלוחיה בסוריה, תימן ועיראק. אם יירו כולם בו-זמנית, לא נוכל לעצור אותם".

המתקפה האיראנית (צילום: רויטרס)
המתקפה האיראנית (צילום: רויטרס)

השאלה המרכזית כעת היא האם ישראל תנצל את החלון ההזדמנויות האסטרטגי הזה, במיוחד לקראת כניסתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן, כדי לפגוע בתוכנית הגרעין האיראנית. ההיסטוריון בני מוריס קרא לאחרונה במאמר דעה בעיתון "הארץ": "זה הרגע לתקוף, רגע שעלול לא לחזור". עם זאת, היכולת של ישראל לבצע מתקפה אפקטיבית ללא הפצצות הכבדות ומטוסי הקרב המתקדמים של ארה"ב נותרת שנויה במחלוקת, כמו גם השאלה כיצד תגיב ארה"ב אם ישראל תפעל לבדה.